• Daniel Strömberg, Daniel Axelsson, ledande montör Tomas Karlsson, Simon Rosin – och från Kavebrogymnasiets elprogram åk 2: Evelina Wixström. Foto: Morgan Andersson

  • Evelina Wixström går på Kavebrogymnasiet i Skövde och är en av tre tjejer i klassen.Yrket kommer hemifrån, pappa jobbar på Volvo:s elsida och det finns många elektriker i släkten tidigare. Många ord om yrket från hemmet har Evelina växt upp med. Nu har hon provat på praktik både på bygge och service hos Bravida. Industri kanske blir nästa, ”Vore kul testa på”, säger Evelina. Evelina har inte märkt av att någon tjej har haft problem ute på jobben. Hon tycker att elektrikeryrket är ett spännande yrke och hon ser en framtid med fler tjejer i branschen: ”Utvecklingen går så fort”. Hon säger att hon tycker att det är bra att facket kommer ut på arbetsplatsen och även till skolan. Foto: Morgan Andersson

  • Caverions glada gäng hälsar denna dag från Lidköping där man bygger skåp för fullt, och så mycket man hinner med. Ett möte med medlemsrekrytering och avtalsinformation. Foto: Morgan Andersson

  • Ledande montören Daniel Belander och Christopher Ginday som går andra året på elprogrammet i Lidköping. Daniel talar varmt om hur viktigt det är att eleverna får chansen att komma ut på blandad praktik, lika som i idrotten. Daniel är tränare i bandy för ungdomar. Gissa vilket lag?, säger han. Foto: Morgan Andersson

  • Joel Sundberg är nästan på timmen klar som förstaårsmontör. Foto: Morgan Andersson

  • Tobias Johansson är en montör med både el- och kylutbildning. Nu är han ute på byggen ”för variationens skull”, säger han och ler. Annars finns det snart igen mycket på kylsidan, om bara vintern ger sig. Foto: Morgan Andersson

  • Elektrikerna, Byggnads, Målarna och Folksam bjöd in till träffen Din Trygghet i Folkets Hus Lidköping. Elektriker kom från Caverion uti bygda. Ett givande träff med mycket frågor. Foto: Morgan Andersson

  • Foto: Morgan Andersson

2018-05-15

INSÄNT

Morgan Andersson, ombudsman i Region väst, har under våren varit ut och besökt ett antal arbetsplatser i regionen. Här är hans bilder och berättelser från dessa besök.

Bravida Skövdes glada gäng träffar Elektrikerförbundets Morgan Andersson på Skövdes blivande mötesplats. Det är ett gäng som håller igång övriga yrkesgrupper och vill framåt. Inget går utan el?

Garage kommer det att finnas i bygget för parkering, och laddstationer för elbilar, vilket medför mer kablar och kraft.

Installationerna i bygget är flexibla väggar, vilket innebär att det blir lätt att bygga om och ändra.


LÄS ÄVEN: ”Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt”


Bravida Lidköpings glada gäng fick ett besök av Elektrikerförbundet under bygget av nya kvarteret Sädesärlan.

(Bilderna är även ifrån besök hos Caverion i Lidköping.)


Källströms Elektriska i Mariestad fick besök av Morgan Andersson, VK10. Emil Christiansen och Mikael Jansson är två glada servicemontörer som trivs, dock längtade de till våren/sommaren den snöiga dag vi besökte dem.

Morgan Andersson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Insänt

Butterkakan och information på Torget i Uppsala

INSÄNT Mitt i Uppsala ligger kvarteret Torget. Här byggs det både lägenheter, kontorskomplex och butikslokaler. Allt i samma hus. Lite fika och information från elektrikerförbundet blev ett välkommet avbrott i den annars stressiga vardagen på bygget.

UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall

INSÄNT Peter Nordin berättar här kort om ett UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall. VK 15 var på UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall. Många frågor diskuterades, bland andra bildande av företagsklubb, lönespecifikationer, villkor vid traktamentsresor, hemstationering, flytt till nya lokaler med mera.

Besök hos Eitechs montörer på Vattenfall

INSÄNT På Vattenfalls fjärrvärmeanläggning i Uppsala träffar vi Eitechs montörer. För tillfället håller ena gänget på med kabeldragning till en temporär kolpanna. De resterande två i gänget har hand om det löpande underhållet tillsammans med driften.

Medlemsavgifter och ackord på Åpromenaden i Uppsala

INSÄNT Varmt och trångt blev det när Salléns montörer och Elektrikerförbundet träffas på lägenhetsprojektet Åpromenaden, mitt i centrala Uppsala. Medlemsavgiften som upplevs som väldigt hög var den stora frågan. Att det nu blir avdragsgill fackavgift ser montörerna som väldigt positivt, även om det inte riktigt räcker.

Peter på Bravida fick besök: ”Erfarenhet är viktigt”

INSÄNT En torsdag i augusti besökte Elektrikerna Peter Andersson som jobbar på Bravida Prenad i Karlstad. Peter håller i ett projekt där man bygger en idrottshall i Karlstad. Peter har jobbat som elektriker i ungefär 17 år och började sin karriär i Trollhättan. Han var även på Snövit i Norge innan han 2016 flyttade till Skåre i Värmland.

INSÄNT: Skolinformation på Astar i Liljeholmen

INSÄNT Jag var ute i El-ettans regi och höll skolinformation på Astar i Liljeholmen. Det blev väldigt uppskattat eller så var de bara artiga. Det var lite läskigt i början då det var första gången jag gjorde skolinformationen helt själv. Lite överraskande så var en god vän från förr där som elev.

Pride i Karlstad: ”Redan stora planer för nästa år”

INSÄNT Lördagen den 1 september var det dags för Värmland Pride i Karlstad. Trettionio olika organisationer deltog med montrar, däribland vi fackliga hjältar från Elektrikerna, Fastighets, Målarna och IF Metall som fick låna plats i ABF:s tält.

Klubb 67 på besök i stadshuset

INSÄNT Vi var 25 medlemmar i klubben som onsdagen den 21 mars, dagen efter vårdagjämningen, begav oss till Stockholms Stadshus På plats såg vi lite av huset samt sammanträffade med den socialdemokratiska politikern Mirja Räihä, fackligt ansluten till Kommunal där hon är facklig förtroendeman. Just nu är hon vikarierande borgarråd med ansvar för idrott, fritid och kultur.

INSÄNT: Juni månads ackordvinnare

INSÄNT Förbundet utser två stycken tävlande ackordslag som vinnare i juni 2018. Vi gratulerar Ackordslaget från Bravida i Danderyd med ackordsansvarig Henrik Möllerskog till vinsten och för en bra motivering. Motivering: ”En mätt sedel, bringar in betalmedel.

Klubb 67 på motorfabriken Pythagoras

INSÄNT Snitzlad bana från busshållplatsen i Norrtälje ledde ett drygt 20-tal medlemmar till motorfabriken Pythagoras onsdagen den 18 april. Fabriken är idag ett drygt 100-årigt levande verkstadsmuseum. Från början skulle man här tillverka räknemaskiner men det lyckades inte så bra, istället blev det verktygsmaskiner och tändkulemotorer.

Ny tågdepå i Eskilstuna: ”Klart vi mäter det här”

INSÄNT Jag var på ett arbetsplatsbesök i Eskilstuna, hos Assemblin. Där bygger PEAB en ny servicedepå för tåg i bangårdsområdet Gredby. Bygget startade i början av 2017 och planeras bli klart efter sommaren 2018. Det är en anläggning med elinstallationer utan dess like. Här finns bland annat långa kulvertsystem, takhöjder över 10 meter och desigarmaturer som är över 6 m långa.

David Fernhed: ”Macken gör mig inte besviken”

KULTUR Vad: ”Macken Tv-serien på scen” Var: Lorensbergsteatern i Göteborg Det är med stor förväntan jag hänger av mig jackan i Lorensbergsteaterns entré. Mina barndomsidoler ska återigen roa mig med sång och sketch. Föreställningen Macken gör mig inte besviken. På andra raden från scenen får jag beskåda Galenskaparna och After Shaves mästerverk.

Klubbsammanslagning på Assemblins årsmöte

INSÄNT Den 14 februari hade Assemblin Stockholm årsmöte där man slog ihop klubbarna Solna och Västberga till en och samma. Ombudsman i Region Mitt, Michael Clysén bjöds in att sitta som mötesordförande. Det nya styrelsen valdes och består av 9 ordinarie ledamöter och 2 suppleanter. Det valdes representanter till skyddskommittén samt skyddsombud. Klubbordförande Pierre Håkansson.

El-ettan besökte Förbifart Stockholm

INSÄNT Våra regionala skyddsombud Claes Thim och Per Söderlund var ute på Förbifart Stockholm för att gå skyddsrond. De var på Lovön som är en av tre projekt för Förbifart Stockholm, just Lovön ligger ute på Ekerö.

Skolbesök och snack om machokultur på Thorildsplans gymnasium

INSÄNT Vad är machokultur? Det är ett återkommande viktigt ämne i vår vardag och det är dessutom skadligt för hela branschen. Den leder till dålig arbetsmiljö och att många kvinnor väljer bort eller slutar att arbeta inom elektrikeryrket. El-branschen består av 98 % män och det är vi män som måste ta vårt ansvar.