2017-04-20

Ledare
Just nu, när detta skrivs, lämnar Storbritannien in sin ansökan om utträde ur EU – Brexit. Samtidigt sitter en rad skribenter och tyckare på ledarsidor krönikor, och skriver om hur dåligt det är för demokratin, ekonomin och öppenheten.

Men vem var det som röstade Brexit i Storbritannien, och varför? Det var flera fackliga organisationer som också drev frågan om att lämna EU. Människor upplever med rätta att det finns en stor klyfta mellan eliten och folket, och att det är svårt, för att inte säga omöjligt att påverka besluten som rör vardagen, arbetsvillkoren och ekonomin.
Visst är det många som skyller på invandringen, och röstade Brexit på grund av detta, men vallokalsundersökningarna visar att demokrati var det avgörande skälet till att britterna röstade sig ur EU. De vill inte att besluten ska tas i Bryssel, av byråkrater som har mer kontakt med lobbyister än med vanligt folk.

När vi i Sverige hade folkomröstningsdebatten var argumenten från ena sidan att EU är riggat för en ekonomisk högerpolitik, där det är omöjligt att bedriva en stark välfärdspolitik, miljöpolitik och jobbpolitik. Från andra sidan sas det att vi skulle kunna påverka, så att vi i hela Europa skulle kunna få en starkare välfärd, fler jobb, mer rättvisa villkor, bättre miljölagstiftning.
Det senare återstår att bevisa – och det är hög tid att göra det nu. Så länge EU genom regler och handelsavtal står i vägen för bättre villkor på arbetsmarknaden, och satsningar på välfärdspolitik, kommer motståndet att växa till fler länder. Det blir ett Frexit eller Swexit.

Pessimismen är vår främsta fiende. Ur tillståndet ”allt är för jävligt, det var bättre förr”, suktar människor efter nationens pånyttfödelse och det blir enkelt att förföras av fascistisk ideologi. Det behövs framtidstro. Den är vårt främsta vapen mot fascismen.
Men det kan inte finnas framtidstro om människor inte tror att det är möjligt att förändra. Att alternativet står mellan att lämna EU eller vara kvar i något man inte kan eller vill förändra och där vanligt folk får betala priset med försämrade arbetsvillkor, fortsatt nedmontering av välfärd och arbetsrätt, ökad fattigdom och klyftor mellan de som äger jättemycket och de som behöver lappa ihop sina timjobb för att få ihop en duglig inkomst.

Om valet står mellan status quo och att lämna EU blir det enkelt för de människor som idag är den politiska utvecklingens förlorare. I det avseendet är ett Brexit ett sätt för människor att säga jag vill inte ha det så här, jag söker förändring. Frågan är, vem lyckas bäst med att övertyga människor om att förändring är möjligt? Om inte EU-politiken läggs om är svaret enkelt. Men vi behöver ett skifte också i Sverige. Landet är tudelat, i de där uppe och vi här nere. Och det är hittills de högerextrema krafterna som varit bäst på att lyfta fram den klyftan. Vi behöver satsningar på välfärd och trygga jobb. Så enkelt är det faktiskt.
En gång i tiden utmärkte sig Sverige för sin internationella solidaritet. Vi har varit stolta över epiteten humanitär stormakt. Har den svenska arbetarrörelsens tradition av internationell solidaritet vart grundad i svenskhet eller goda värderingar? Knappast. För folket och för arbetarrörelsen har solidariteten varit en medveten strategi, som gör att vi kan rikta missnöjet uppåt. Det är vår uppgift att göra det i dag också. Att bedriva facklig kamp, och att ställa krav på en politik som gynnar arbetarklassen.

Jonas Wallin,
förbundsordförande Elektrikerförbundet

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ledare

Jonas Wallin: ”Vi har antagit en ny strategi”

LEDARE ”Den svenska modellen är inte en samling värderingar som att äta sill vid högtider. Det handlar om konkreta frågor, inte minst ordning och reda på arbetsmarknaden. I dag hotas den ordningen”, skriver Jonas Wallin. För några veckor sedan avslutade vi vårt förbundsmöte.

Jonas Wallin: Det här är min oro

LEDARE ”Det här är saker jag är orolig för, och det är bara några. Listan på nödvändiga reformer vi behöver göra i det här landet är lång. Vi känner igen den allihop. Men ändå har vi slutat prata om de frågorna”, skriver Jonas Wallin.

Jonas Wallin: ”Vi stödjer de politiker som är bäst för våra medlemmar”

”Nu radar de borgerliga politikerna upp sig, hårt trängda av fyraprocentsspärren till riksdagen, och vill haverera vår svenska modell. En modell som Medlingsinstitutet bara för några veckor hyllade som unikt fredlig”, skriver Jonas Wallin. Snön vräker ned när jag funderar på denna ledare. Är på väg till Göteborg för att träffa medlemmar.

Jonas Wallin: ”Rör inte strejkrätten!”

Konflikten ska lösas på det sätt som svensk arbetsmarknad är menad att fungera: genom förhandlingar med tydliga spelregler inte genom att ändra spelreglerna, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Begränsa konflikträtten! Ja det är ett förslag vi är vana vid att höra.

Jonas Wallin: ”Metoo ger oss hopp om framtiden”

”Efter det öronbedövande skalv av kvinnors berättelser ur arbetslivet som vi nu fått ta del av, så vet vi att arbetsgivarna i stort har svikit det ansvaret. Och vi vet att vi har fått nog”, skriver Elektrikernas ordförande Jonas Wallin. Det har varit några känslosamma veckor.

Jonas Wallin: ”Dags att återreglera elmarknaden!”

LEDARE Avregleringen av elmarknaden har lett till farligare jobb, sämre elsäkerhet, högre elräkningar, lägre standard på elanläggningar och ett ökat hot mot samhällets strömförsörjning i händelse av kris, skriver Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin. Det skulle bli valfrihet, men det blev fyra storföretag. Det skulle bli billigare, men blev högre vinster.

Solidaritet och medmänsklig värme är ett av våra främsta vapen!

LEDARE Det är som om Karl-Bertil Jonssons pappa i filmen som visas varje julafton fått oväntat många följare i dagens Sverige, skriver Elektrikernas ordförande Jonas Wallin. Att vilja andra väl är i dagens samhälle inte självklart något positivt.

Kan en diskrimineras – kan alla diskrimineras

LedareFörra veckan avbröt jag semesterlunken hemma i Nyköping för Prideparaden i Stockholm. Det var en fantastisk upplevelse av gemenskap och ljus i en värld där mörkerkrafterna är på frammarsch. För oss som förbund är det självklart att manifestera och markera för alla människors lika värde. Vi publicerade också en film som vi kallar Utfryst.
Foto: Tomas Nyberg

Välförtjänt näring till viktiga fighters

LedareNu är det snart som ljusast på året. Ingen som bor på de här breddgraderna kan undgå att känna magin i juninätterna, när varje kväll blir längre och längre, grillen kanske åker fram, och sommaren till sist är här. Den här årstiden ger välbehövlig näring till oss som kämpar hela året med de fackliga och politiska frågorna.

Sträck på er, medlemmar i Elektrikerförbundet!

LedareDet fackliga arbetet i vardagen kan vara slitsamt, och det kan vara otacksamt. Då är det viktigt att ta vara på segrarna, och känna stolthet över det arbetet vi genomfört tillsammans. Förra veckan kunde vi räkna till inte mindre än tre stora segrar. Den första är så klart installationsavtalet, som blev klart.

Jonas Wallin: Svara Svartmålarna!

LEDAREI alla tider har vi lyssnat till kverulanter från högersidan. Direktörer och borgerliga politiker har trots att Sverige utvecklats på ett fantastiskt sätt alltid hittat något att gnälla över. Gnällhögern förnekar sig heller inte idag. Nu när vi står i en avtalsrörelse tecknar våra motparter en bild av Sveriges ekonomi och sin lönsamhet som rent katastrofal.
Jonas Wallin, förbundsordförande, Elektrikerförbundet. Foto: Jonas Wallin

Det fackliga löftet om att alla ska behandlas lika fortsätter

LedareI skrivande stund är jubileumsåret snart till ända. Under året har vi som säkert de flesta känner till firat 110 år som fackförbund. Tanken svindlar. Jag ska erkänna att jag mer än en gång under året hisnat över under vilka omständigheter vårt förbund verkat. Två världskrig, den ekonomiska depressionen, och Nazismen under 1930-talet.

Den svenska modellen handlar inte om ständiga konflikter och konfrontationer

LedareDen svenska modellen är en samverkansmodell. Den bygger på att parterna och regeringar oavsett färg accepterar våra olika intressen och utgångspunkter. Vi från det fackliga hållet säljer arbetsfred. Arbetsgivarna betalar för denna. Vi möts, som vi nu snart ska göra, i en ny avtalsrörelse. Ibland i ett högt tonläge.
Foto: Tomas Nyberg

Almega och rasisterna förenas i kampen mot löntagarna

LedareDet går nu knappt en dag utan att avslöjanden om hemska rasistiska avslöjanden hos Sverigedemokraterna. Deras ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt avslöjades på film skrattandes åt att man sparkade på får som liknades vid judar. Det är så fruktansvärt att jag saknar ord.

Feminism är bra för facket – och arbetsgivarna!

LedareJag är demokratisk socialist och där av feminist. Det har jag nog alltid varit, även innan jag själv satte den etiketten på mig. Det grundar sig framförallt i en ilska över orättvisor. Inget gör mig så arg som orättvisor. Och det finns gott om sådana mellan kvinnor och män. Kvinnor tjänar mindre och har otryggare anställningar och som en följd av detta lägre pensioner.