• Finns inte de hjälpmedel man vill ha får man skapa dem själv. Så tänkte Jörgen Ohlsson, elektriker på Midroc Electro i Stockholm, och såg till att idén om en verktygstavla blev verklighet. Säkert hängande inom räckhåll och i bra arbetshöjd har han, som så ofta, tre maskiner i gång samtidigt: En slagborr, en mutterknackare och en skruvdragare. FOTO: Privat

  • Foto: Privat

  • Två raka och två sneda fack. Att ha allt på samma ställe inom räckhåll gör arbetet effektivare och sparar kroppen, menar Jörgen Ohlsson.

  • Palergo kan ha fler användningsområden än liften.

2016-06-15

Elektrikern Jörgen Ohlsson tröttnade på trånga liftar med material och verktyg i drivor på golvet och utvecklade ett eget hjälpmedel.

-Det är en verktygstavla för att hålla ordning på grejorna och slippa böja på ryggen 1000 gånger om dagen.

Palergo kallar han sin uppfinning som är en portabel verktygstavla som du hänger på räcket i saxliften eller har med dig på andra jobb. Men det var just i liften som idén kom till för Jörgen Ohlsson som jobbar på Midroc Electro i Stockholm.

-Jag åker mycket på storjobb, hallar och gallerior och sådant. Då står man ofta hela dagen 8-10 meter upp i luften i en saxlift. Det har inte funnits något vettig lösning för att ha grejorna nära, med den här har jag tre maskiner i gång plus material, och allt inom räckhåll.

-Jag har alltid haft med tänket att ha med materialet där jag står och jobbar. Det spar kroppen och du blir effektivare. Här har jag det och ju större jobben är, desto mer tid sparar du, säger Jörgen Ohlsson.

Tavlan är gjord i 1,5 mm plåt, har krokar på baksidan och ett bärhandtag högst upp. Fyra fack, två raka och två snedställda.

-Snedställda fack innebär att jag kan ha en slagborr i det nedre facket som tiltar inåt och får plats. En rullad ritning funkar också där, det är ju ett ständigt problem att du står och trampar på den eller att den blåser bort när man väl kommit upp.

En enkel lösning där allt hålls inne i liften.

-Jag har sett så många konstiga lösningar med lådor på räcket eller där hälften hänger utanför liften. Här blir det säkert, säger han.

Det har tagit lite drygt ett halvår att gå från idé till färdig produkt. Almi i Stockholm har hjälp till med bland annat CAD-ritning på produkten som är designskyddad. Jörgen har nu börjat sälja Palergo via egna hemsidan och, förhoppningsvis, snart någon grossist. Och det snurrar fler ideér i huvudet på uppfinnare Ohlsson.

-Ja, jag brukar snickra ihop lösningar för att om möjligt göra jobbet enklare och har lite mer grejor på gång. Det har gett mersmak så det kanske kan bli en serie med olika hjälpmedel och prylar.

Jan-Erik Johansson

Fotnot: Kontakta Jörgen via hans hemsida www.byggkiosken.se om du är intresserad.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.

Internet of Things – Smarta, uppkopplade fastigheter

Pengabrist stoppar fastighetsägare från att investera i IoT, Internet of Things. Samtidigt vill två av tre att deras fastigheter ska vara mer uppkopplade. Ironiskt nog är det bristande resurser som står i vägen för att genomföra besparande åtgärder. Det säger Christer Sjöström, chef affärsområdet ECO-buildings på Schneider Electric.

Intelligenta armaturer på frammarsch

Armaturer som tänker själva, lär sig när de ska tändas och pratar trådlöst med kollegorna om vad som händer. Nu har artificiell intelligens, AI, flyttat in i armaturer för första gången. Det funkar riktigt bra här.

Nya smarta lösningar – Nummer 10 2017

Arbetslampor med klös, smarta propphållare, en ny slagborr från Makita och ljuskvalité på labnivå i handen. Här ovan hittar ni ett urval av de allra senaste smarta innovationerna inom teknik.

Smarta kläder ska minska arbetsskador

Kan smarta arbetskläder minska arbetsrelaterade skador och få oss friskare? Ja, troligen, menar Snickers Workwear. Elektrikern har tidigare skrivit om deras smarta klädidéer (knäskyddsappen bland annat).

Micronätet i Sjöängen ger 100 000 kwh

Solpaneler, energilager, smart styrning och elbilsladdning i en och samma anläggning. I Askersund invigdes nyligen ett pilotprojekt, ett mikronät, som tros ha framtiden för sig. Det här har varit roligt att arbeta med. Det säger Richard Larsson, elektriker på MSI-El, som varit med och byggt projekt Soldrift Sjöängen.

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.