• Finns inte de hjälpmedel man vill ha får man skapa dem själv. Så tänkte Jörgen Ohlsson, elektriker på Midroc Electro i Stockholm, och såg till att idén om en verktygstavla blev verklighet. Säkert hängande inom räckhåll och i bra arbetshöjd har han, som så ofta, tre maskiner i gång samtidigt: En slagborr, en mutterknackare och en skruvdragare. FOTO: Privat

  • Foto: Privat

  • Två raka och två sneda fack. Att ha allt på samma ställe inom räckhåll gör arbetet effektivare och sparar kroppen, menar Jörgen Ohlsson.

  • Palergo kan ha fler användningsområden än liften.

2016-06-15

Elektrikern Jörgen Ohlsson tröttnade på trånga liftar med material och verktyg i drivor på golvet och utvecklade ett eget hjälpmedel.

-Det är en verktygstavla för att hålla ordning på grejorna och slippa böja på ryggen 1000 gånger om dagen.

Palergo kallar han sin uppfinning som är en portabel verktygstavla som du hänger på räcket i saxliften eller har med dig på andra jobb. Men det var just i liften som idén kom till för Jörgen Ohlsson som jobbar på Midroc Electro i Stockholm.

-Jag åker mycket på storjobb, hallar och gallerior och sådant. Då står man ofta hela dagen 8-10 meter upp i luften i en saxlift. Det har inte funnits något vettig lösning för att ha grejorna nära, med den här har jag tre maskiner i gång plus material, och allt inom räckhåll.

-Jag har alltid haft med tänket att ha med materialet där jag står och jobbar. Det spar kroppen och du blir effektivare. Här har jag det och ju större jobben är, desto mer tid sparar du, säger Jörgen Ohlsson.

Tavlan är gjord i 1,5 mm plåt, har krokar på baksidan och ett bärhandtag högst upp. Fyra fack, två raka och två snedställda.

-Snedställda fack innebär att jag kan ha en slagborr i det nedre facket som tiltar inåt och får plats. En rullad ritning funkar också där, det är ju ett ständigt problem att du står och trampar på den eller att den blåser bort när man väl kommit upp.

En enkel lösning där allt hålls inne i liften.

-Jag har sett så många konstiga lösningar med lådor på räcket eller där hälften hänger utanför liften. Här blir det säkert, säger han.

Det har tagit lite drygt ett halvår att gå från idé till färdig produkt. Almi i Stockholm har hjälp till med bland annat CAD-ritning på produkten som är designskyddad. Jörgen har nu börjat sälja Palergo via egna hemsidan och, förhoppningsvis, snart någon grossist. Och det snurrar fler ideér i huvudet på uppfinnare Ohlsson.

-Ja, jag brukar snickra ihop lösningar för att om möjligt göra jobbet enklare och har lite mer grejor på gång. Det har gett mersmak så det kanske kan bli en serie med olika hjälpmedel och prylar.

Jan-Erik Johansson

Fotnot: Kontakta Jörgen via hans hemsida www.byggkiosken.se om du är intresserad.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar

&

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.

Mät arbetsbelastningen med mobilen

Du kan nu enkelt mäta belastningen på överarmen för att upptäcka skadliga arbetsmoment. Mätningen görs med hjälp av en app i din smartphone som fästs i ett armband. Appen är ett resultat av ett samarbete mellan Liyun Yang, KTH, och Mikael Forsman, professor i ergonomi på Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet.

Det började i ett uthus

Samhället Fagerhult ligger i Västra Götaland, strax norr om Habo, och bestod i början av 40-talet av ett fåtal hus. Det var här och då en ung Bertil Svensson ville hjälpa sin handarbetande mor att få bättre ljus under skumma vinterkvällar. I gårdens uthus tillverkade han en egendesignad golvlampa.
Johan Classon Leenéer, produktionstekniker, kontrollerar LED-chipen på rulle på väg in i maskineriet för att bli föärdiga kort till armaturer av olika sort. Fagerhult både tillverkar pch produktutvecklar numera själva sina LED-kort. Ett sätt att få kompetens inhouse, slippa beroende av underleverantörer och säkerställa kvalitén, menar företaget.

Satsar stort på LED-utebelysning

Med egen tillverkning av LED-kort och utökade produktionslinjer växer nu Fagerhult när det gäller utebelysning. Och man gör det i just Fagerhult. Att ha både konstruktion, produktion och utveckling i huset är ett väldigt bra sätt att få ett bra resultat. Det säger Sara Jirbäck, försäljningschef utebelysning.

Ny teknik: Nya smarta lösningar

&

Nya smarta lösningar: Arbetskläder för kvinnor

&

Ny teknik: ”Jag har världens smartaste villa”

Att ha en smart och energieffektiv styrning i huset ska inte behöva kosta skjortan. Med ett par-tre tusenlappar och gediget intresse har Anders Kjellström skapat vad han kallar världens smartaste villa. – Det här har jag byggt själv och det kan vem som helst göra.

Dagsljus med ett knapptryck

Philips HUE-serie med appstyrda lampor i alla färger och styrkor utökas. Företaget hänger på den allt mer uppmärksammade forskningen kring hur ljuset, och då framför allt dagsljuset, påverkar vårt välbefinnande. Hue White Ambience kan imitera olika nyanser av solljus så att energinivåerna, exempelvis på morgonen, får sig en boost av soluppgångsljus mitt i mörka vintern.

Med solen i tankarna

Välvda tak, staket, växthus eller varför inte gardiner av solceller? I Solparken är framtiden redan här. Vi provar, mäter och dokumenterar nya grejor och gör verklighet av idéer på vårt eget sätt. Det säger Bernt Ström, fastighetstekniker, på ETC Solpark utanför Katrineholm. Jo, passande namn eller hur? ler han när vi slår oss ned i parkens huvudbyggnad.

Ytterligare 100 miljoner till solcellssatsare

Energimyndigheten fördelar ytterligare 100 miljoner kronor till det statliga stödet för installation av solceller. Orsaken är det stora intresset för solenergi i samtliga svenska län. Tidigare i år har 125 miljoner kronor fördelats via Länsstyrelsen men söktrycket är bra mycket större; Bara ungefär var tredje ansökning har beviljats stöd sedan var pengarna slut.

Rekordartad ökning av solpaneler

Den totala installerade solcellseffekten i Sverige ökade med 60 procent under 2015 och den största ökningen skedde på villa- och småhustak, skriver Energimyndigheten på sin hemsida.