• Finns inte de hjälpmedel man vill ha får man skapa dem själv. Så tänkte Jörgen Ohlsson, elektriker på Midroc Electro i Stockholm, och såg till att idén om en verktygstavla blev verklighet. Säkert hängande inom räckhåll och i bra arbetshöjd har han, som så ofta, tre maskiner i gång samtidigt: En slagborr, en mutterknackare och en skruvdragare. FOTO: Privat

  • Foto: Privat

  • Två raka och två sneda fack. Att ha allt på samma ställe inom räckhåll gör arbetet effektivare och sparar kroppen, menar Jörgen Ohlsson.

  • Palergo kan ha fler användningsområden än liften.

2016-06-15

Elektrikern Jörgen Ohlsson tröttnade på trånga liftar med material och verktyg i drivor på golvet och utvecklade ett eget hjälpmedel.

-Det är en verktygstavla för att hålla ordning på grejorna och slippa böja på ryggen 1000 gånger om dagen.

Palergo kallar han sin uppfinning som är en portabel verktygstavla som du hänger på räcket i saxliften eller har med dig på andra jobb. Men det var just i liften som idén kom till för Jörgen Ohlsson som jobbar på Midroc Electro i Stockholm.

-Jag åker mycket på storjobb, hallar och gallerior och sådant. Då står man ofta hela dagen 8-10 meter upp i luften i en saxlift. Det har inte funnits något vettig lösning för att ha grejorna nära, med den här har jag tre maskiner i gång plus material, och allt inom räckhåll.

-Jag har alltid haft med tänket att ha med materialet där jag står och jobbar. Det spar kroppen och du blir effektivare. Här har jag det och ju större jobben är, desto mer tid sparar du, säger Jörgen Ohlsson.

Tavlan är gjord i 1,5 mm plåt, har krokar på baksidan och ett bärhandtag högst upp. Fyra fack, två raka och två snedställda.

-Snedställda fack innebär att jag kan ha en slagborr i det nedre facket som tiltar inåt och får plats. En rullad ritning funkar också där, det är ju ett ständigt problem att du står och trampar på den eller att den blåser bort när man väl kommit upp.

En enkel lösning där allt hålls inne i liften.

-Jag har sett så många konstiga lösningar med lådor på räcket eller där hälften hänger utanför liften. Här blir det säkert, säger han.

Det har tagit lite drygt ett halvår att gå från idé till färdig produkt. Almi i Stockholm har hjälp till med bland annat CAD-ritning på produkten som är designskyddad. Jörgen har nu börjat sälja Palergo via egna hemsidan och, förhoppningsvis, snart någon grossist. Och det snurrar fler ideér i huvudet på uppfinnare Ohlsson.

-Ja, jag brukar snickra ihop lösningar för att om möjligt göra jobbet enklare och har lite mer grejor på gång. Det har gett mersmak så det kanske kan bli en serie med olika hjälpmedel och prylar.

Jan-Erik Johansson

Fotnot: Kontakta Jörgen via hans hemsida www.byggkiosken.se om du är intresserad.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.

Nya smarta lösningar

&

Bättre information ska stoppa hemmafixare

Elmaterial finns att köpa i snart vilken kiosk som helst, men ges tillräcklig information till köparen om vad hen får och inte får göra för elarbeten i hemmet? Nej, menar Elsäkerhetsverket, som undersökt frågan på regeringens uppdrag.

Nu gäller ny brandklassning av kabel

Från 1 juli gäller ny standard och nya regler för brandklassning av flamskyddad kabel. Samma som EU i stort och en tredje part som godkänner CE-märkningen. Det handlar om en anpassning till den europeiska byggproduktförordningen, på engelska Construction Products Regulation (CPR).

Nya smarta elmätare på gång – frågan är bara hur smarta

Det ser ut att snart bli ett nytt stort elmätarbyte i Sverige. Regeringen vill ha 80 procent smarta elmätare i de svenska hemmen till år 2020. Men ännu är det oklart hur smarta de ska vara. Det är knappt tio år sedan i princip alla Sveriges elmätare byttes; Kundernas räkningar skulle ändras från preliminär- till månadsdebitering vilket krävde ny teknik i mätarna.

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.