• Finns inte de hjälpmedel man vill ha får man skapa dem själv. Så tänkte Jörgen Ohlsson, elektriker på Midroc Electro i Stockholm, och såg till att idén om en verktygstavla blev verklighet. Säkert hängande inom räckhåll och i bra arbetshöjd har han, som så ofta, tre maskiner i gång samtidigt: En slagborr, en mutterknackare och en skruvdragare. FOTO: Privat

  • Foto: Privat

  • Två raka och två sneda fack. Att ha allt på samma ställe inom räckhåll gör arbetet effektivare och sparar kroppen, menar Jörgen Ohlsson.

  • Palergo kan ha fler användningsområden än liften.

2016-06-15

Elektrikern Jörgen Ohlsson tröttnade på trånga liftar med material och verktyg i drivor på golvet och utvecklade ett eget hjälpmedel.

-Det är en verktygstavla för att hålla ordning på grejorna och slippa böja på ryggen 1000 gånger om dagen.

Palergo kallar han sin uppfinning som är en portabel verktygstavla som du hänger på räcket i saxliften eller har med dig på andra jobb. Men det var just i liften som idén kom till för Jörgen Ohlsson som jobbar på Midroc Electro i Stockholm.

-Jag åker mycket på storjobb, hallar och gallerior och sådant. Då står man ofta hela dagen 8-10 meter upp i luften i en saxlift. Det har inte funnits något vettig lösning för att ha grejorna nära, med den här har jag tre maskiner i gång plus material, och allt inom räckhåll.

-Jag har alltid haft med tänket att ha med materialet där jag står och jobbar. Det spar kroppen och du blir effektivare. Här har jag det och ju större jobben är, desto mer tid sparar du, säger Jörgen Ohlsson.

Tavlan är gjord i 1,5 mm plåt, har krokar på baksidan och ett bärhandtag högst upp. Fyra fack, två raka och två snedställda.

-Snedställda fack innebär att jag kan ha en slagborr i det nedre facket som tiltar inåt och får plats. En rullad ritning funkar också där, det är ju ett ständigt problem att du står och trampar på den eller att den blåser bort när man väl kommit upp.

En enkel lösning där allt hålls inne i liften.

-Jag har sett så många konstiga lösningar med lådor på räcket eller där hälften hänger utanför liften. Här blir det säkert, säger han.

Det har tagit lite drygt ett halvår att gå från idé till färdig produkt. Almi i Stockholm har hjälp till med bland annat CAD-ritning på produkten som är designskyddad. Jörgen har nu börjat sälja Palergo via egna hemsidan och, förhoppningsvis, snart någon grossist. Och det snurrar fler ideér i huvudet på uppfinnare Ohlsson.

-Ja, jag brukar snickra ihop lösningar för att om möjligt göra jobbet enklare och har lite mer grejor på gång. Det har gett mersmak så det kanske kan bli en serie med olika hjälpmedel och prylar.

Jan-Erik Johansson

Fotnot: Kontakta Jörgen via hans hemsida www.byggkiosken.se om du är intresserad.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

KNX-Bridge: Nu pratar vi med huset

NY TEKNIK Vill du pratat med Alexa. Siri eller Hey Google? Nu finns en KNX-bridge för röststyrning som klarar alla de tre stora jättarna på området. Det är ABB-ägda Busch som är allra först ut med detta via sin Busch-Voice Control KNX. Den är kompatibel med, och certifierad för, Apple, Amazon såväl som Googles plattformar.

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Smart framtid med ABB

ABB har tagit ett helhetsgrepp på hela vår framtida smarta tillvaro. På mässan visade de upp en lång rad nyheter som alla hänger ihop. Hela vardagen under en och samma app, säger Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige. ABBs monter passade bra ihop med mottot för mässan där de visade hur de kopplar ihop jobbet, hemmet och livet i övrigt.

I Frankfurt är framtiden redan här

En alltmer uppkopplad värld med fler och enklare system både för installatör och kund. Det var en tydlig trend på årets elmässa i Frankfurt. Och framtiden är redan här, rent tekniskt. Connected Secure Convenient, eller fritt översatt Uppkopplad, Säker och Bekväm/Lämplig var mottot på mässan och det syntes hos utställarna.

Plejd får ny storägare

Industrijätten Schneider Electric går in som ny storägare i svenska teknikbolaget Plejd. Det står klart sedan bolaget via en nyemission fått köpa aktier i Plejd för runt 64 miljoner kronor eller cirka 15 procent av aktierna. Plejd har med sina trådlösa lösningar på kort tid blivit en rejäl snackis bland landets elektriker.

Fagerhult stärker på hemmaplan

Fagerhult omorganiserar och samlar allt mer verksamhet till huvudkontoret och fabriken i Habo. Det är Fagerhult Retail-delen, som jobbar mot detaljhandeln, med huvudsäte i Bollebygd som i fortsättningen också ska ingå i Fagerhult belysning AB.

Nya smarta lösningar – Nummer 2, 2018

En golvvärmetermostat från Nobö som har det mesta, en betongskruv från Fischer som spar tid och borrjobb, en ny batteridriven gersåg från Makita och ett snabbhuggande trälim från ESSVE. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Vad är det som vibrerar?

Med ny microchipteknik och egendesignad mätutrustning kan forskarna enklare mäta vibrationer på ett mycket brett frekvensområde. På så sätt har man kunnat testa fram olika åtgärder som minskar de skadliga skakningarna. Vibrationer mäts i meter per sekundkvadrat.

Nollvision för vibrationsskador

Vibrationsskador i händer och armar är den vanligaste arbetsskadan i Sverige i dag. Helt i onödan visar ett svenskt forskningsprojekt. Maskiner behöver inte alls vibrera och skada människor som de gör i dag, och det går att åtgärda. Det säger Eva Troell som tillsammans med Hans Lindell leder projektet Noll vibrationsskador på Swerea IVF, i Mölndal.

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.