• Apparater i silver, marmor, diamantbeprytt eller förgylld med 24 karat guld som den elektrikern Mikael Westöö håller i. – Den är tung, konstaterar han. Tillsammans med Roger Smith och Rami Mäntykentää besökte han Light+Building i Frankfurt och tittade bland annat närmare på exklusiva apparater från Manufaktur Hager där kunden beställer vilket material den vill, bara hen betalar. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Kan du det elektriska ska du också kunna programmera systemet var devisen på flera håll. KNX, som så många andra, satsar nu hårt på enkelhet för att smarta hussystem ska slå igenom ordentligt. ETS Inside kommer på marknaden i höst och klarar 200 enheter, dock ej plug ins. Det här är trådstyrt och kan uppgraderas in i större ETS-5 system. Andra tillverkare visade sina varianter av både tråd- och wireless system där programmeringen, som här, är app-baserad och användarvänlig. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En lysande gardin eller kanske som filt i soffan. Carpetlight heter det här lysande tyget som kan vikas eller knycklas ihop hur som helst och till och med tvättas i maskin. Innehåller dimbara LED-dioder och ger både kallt och varmt ljus upp till 2800 lux. Ansluts med en 48 volts LED controler eller batteri, men i övrigt är det ett patenterat och hemligt material i tyget som leder strömmen mellan dioderna och samtidigt ser till att värmen leds bort. Mest flexibla ljuset du kan hitta menar tyska Carpetlight som tidigare sålt den till filmproduktioner men nu tillverkar även för hemmiljö. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En tv-skärm i spegeln som ger dig dina utvalda morgonnyheter eller kanske tecknad film till barnet när hen borstar tänderna. Ett uppbyggt framtidshus, ehaus, visar flera exempel på hur branschen ser på utvecklingen; Behovsanpassad, automatisk och miljöeffektiv. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En persienn som öppnar sig när du närmar dig och stänger när du går därifrån, eller tvärtom. Miljötänk, komfort eller insynsskäl, du bestämmer. En detektor i taket som räknar folk och ser var de befinner sig i rummet gör det och andra funktioner möjliga. Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige demonstrerar. Foto: Jan-Erik Johansson

  • – Kunden ringde och hade någon typ av glaslampa som skulle monteras. Du kan väl svänga förbi på hemvägen och hänga upp den? Tar väl inte många minuter…På mässan visas de mest fantastiska, och mindre fantastiska, kreationer av lampor som tänkas kan. Foto: Jan-Erik Johansson

  • När du stänger kylskåpsdörren tar två kameror på insidan foton och skickar till din telefon. Du har alltid senaste bilden och kan kolla vad som behöver handlas på hemvägen. Snart en självklarhet i hemmen siar branschen. Foto: Jan-Erik Johansson

2016-04-19

ny teknik

Framtidens byggnader och hushåll är redan här rent tekniskt. Nu ska de smarta systemen bli lättare att installera och programmera för elektrikern för att slå igenom på bred front.

 

Det var en tydlig trend på mässan Light + Building 2016 i Frankfurt. Alla leverantörer satsar hårt mot mer användar- och programmeringsmässigt enklare system för smarta hus, och flera seminarier och paneldiskussioner poängterade just installatörens roll för att ”the big breakthrough on the market” skulle bli verklighet.

Stora jätten KNX lanserade sitt nya programmeringssystem ETS Inside för anläggningar upp till 200 enheter som släpps i höst. Inga gruppadresser visas i paddan eller PC:n utan i stället en översikt av apparaterna; Du sätter ihop funktionen medan ETS sköter programmeringen per automatik. Alla KNX-anknutna fabrikat funkar och om anläggningen växer kan den införlivas i nya ETS5. Systemet ska vara så simpelt att även slutanvändaren kan göra små ändringar.

 

– Det är ett steg framåt för KNX, att man enklare kan greppa systemen. Med samma teknik som i app-världen är det lättare att sälja in hos slutkunden, säger Rami Mäntykentää, projektledare EL-linjen i Järfälla. Han ingår i en besökargrupp från Stockholm som just fått en guidad tur i Hagers monter som bland annat visar sin variant av enklare KNX-programmering som faktiskt redan finns på marknaden.

– Verkar smidigare och helt rätt tänkt, det måste gå åt det hållet om det ska slå igenom stort, säger Mikael Westöö som driver firman Installera och som också ingick i gruppen.
KNX tar mycket plats på mässan men det finns gott om fristående lösningar för mindre projekt, typ villor, med samma tänk; Enkel appbaserad programmering som ska gå att göra utan certifiering eller särskild utbildning. ABB:s system Free at Home är ett sådant som nyligen lanserats på svenska marknaden. På mässan presenterades en utökning med trådlösa enheter som kan komplettera redan befintliga anläggningar.

 

Digital – Individuell – Uppkopplad var temat på mässan och det är en spännande framtid som visas där vår vardag alltmer kopplas upp digitalt och våra rörelsemönster och förprogrammerade behov får styra. Ett bra exempel var just ABB:s monter där ett rum med aktivitetsbaserade lösningar installerats.
– Du går fram till fönstret och persiennerna öppnas, de stängs när du går därifrån. Sätt dig i soffan och sofflampan tänds upp, demonstrerar Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige.

 

Den här lösningen var kanske mest för att visa möjligheterna, men ideérna och visionerna är många på mässan som är…
– Sjukt stor är första intrycket. Men intressant att se det lite större perspektivet än bara Sverige, vad som är på gång i världen, säger Mikael Westöö som roat sig med att gå igenom listan på utställare.
– Kände bara igen bråkdelen av dem, otroligt.

 

Jan-Erik Johansson

 

Fakta Light + Building 2016

Light + Building i Frankfurt är världens största branschmässa inom belysning- och automationsteknik och den växer. Årets mässa var större än någonsin med både utställar- och besökarrekord:
√ 2589 utställare från 55 olika länder
√ 216 000 besökare från 160 olika länder
√ Utställningsyta 366 637 kvadratmeter inomhus samt 96078 utomhus
√ Tio hallar, totalt 22 hallvåningsplan samt Festhalle
√ Temat 2016: Where modern spaces come to life: digital – individual – networked.

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

KNX-Bridge: Nu pratar vi med huset

NY TEKNIK Vill du pratat med Alexa. Siri eller Hey Google? Nu finns en KNX-bridge för röststyrning som klarar alla de tre stora jättarna på området. Det är ABB-ägda Busch som är allra först ut med detta via sin Busch-Voice Control KNX. Den är kompatibel med, och certifierad för, Apple, Amazon såväl som Googles plattformar.

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Smart framtid med ABB

ABB har tagit ett helhetsgrepp på hela vår framtida smarta tillvaro. På mässan visade de upp en lång rad nyheter som alla hänger ihop. Hela vardagen under en och samma app, säger Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige. ABBs monter passade bra ihop med mottot för mässan där de visade hur de kopplar ihop jobbet, hemmet och livet i övrigt.

I Frankfurt är framtiden redan här

En alltmer uppkopplad värld med fler och enklare system både för installatör och kund. Det var en tydlig trend på årets elmässa i Frankfurt. Och framtiden är redan här, rent tekniskt. Connected Secure Convenient, eller fritt översatt Uppkopplad, Säker och Bekväm/Lämplig var mottot på mässan och det syntes hos utställarna.

Plejd får ny storägare

Industrijätten Schneider Electric går in som ny storägare i svenska teknikbolaget Plejd. Det står klart sedan bolaget via en nyemission fått köpa aktier i Plejd för runt 64 miljoner kronor eller cirka 15 procent av aktierna. Plejd har med sina trådlösa lösningar på kort tid blivit en rejäl snackis bland landets elektriker.

Fagerhult stärker på hemmaplan

Fagerhult omorganiserar och samlar allt mer verksamhet till huvudkontoret och fabriken i Habo. Det är Fagerhult Retail-delen, som jobbar mot detaljhandeln, med huvudsäte i Bollebygd som i fortsättningen också ska ingå i Fagerhult belysning AB.

Nya smarta lösningar – Nummer 2, 2018

En golvvärmetermostat från Nobö som har det mesta, en betongskruv från Fischer som spar tid och borrjobb, en ny batteridriven gersåg från Makita och ett snabbhuggande trälim från ESSVE. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Vad är det som vibrerar?

Med ny microchipteknik och egendesignad mätutrustning kan forskarna enklare mäta vibrationer på ett mycket brett frekvensområde. På så sätt har man kunnat testa fram olika åtgärder som minskar de skadliga skakningarna. Vibrationer mäts i meter per sekundkvadrat.

Nollvision för vibrationsskador

Vibrationsskador i händer och armar är den vanligaste arbetsskadan i Sverige i dag. Helt i onödan visar ett svenskt forskningsprojekt. Maskiner behöver inte alls vibrera och skada människor som de gör i dag, och det går att åtgärda. Det säger Eva Troell som tillsammans med Hans Lindell leder projektet Noll vibrationsskador på Swerea IVF, i Mölndal.

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.

Internet of Things – Smarta, uppkopplade fastigheter

Pengabrist stoppar fastighetsägare från att investera i IoT, Internet of Things. Samtidigt vill två av tre att deras fastigheter ska vara mer uppkopplade. Ironiskt nog är det bristande resurser som står i vägen för att genomföra besparande åtgärder. Det säger Christer Sjöström, chef affärsområdet ECO-buildings på Schneider Electric.