• Apparater i silver, marmor, diamantbeprytt eller förgylld med 24 karat guld som den elektrikern Mikael Westöö håller i. – Den är tung, konstaterar han. Tillsammans med Roger Smith och Rami Mäntykentää besökte han Light+Building i Frankfurt och tittade bland annat närmare på exklusiva apparater från Manufaktur Hager där kunden beställer vilket material den vill, bara hen betalar. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Kan du det elektriska ska du också kunna programmera systemet var devisen på flera håll. KNX, som så många andra, satsar nu hårt på enkelhet för att smarta hussystem ska slå igenom ordentligt. ETS Inside kommer på marknaden i höst och klarar 200 enheter, dock ej plug ins. Det här är trådstyrt och kan uppgraderas in i större ETS-5 system. Andra tillverkare visade sina varianter av både tråd- och wireless system där programmeringen, som här, är app-baserad och användarvänlig. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En lysande gardin eller kanske som filt i soffan. Carpetlight heter det här lysande tyget som kan vikas eller knycklas ihop hur som helst och till och med tvättas i maskin. Innehåller dimbara LED-dioder och ger både kallt och varmt ljus upp till 2800 lux. Ansluts med en 48 volts LED controler eller batteri, men i övrigt är det ett patenterat och hemligt material i tyget som leder strömmen mellan dioderna och samtidigt ser till att värmen leds bort. Mest flexibla ljuset du kan hitta menar tyska Carpetlight som tidigare sålt den till filmproduktioner men nu tillverkar även för hemmiljö. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En tv-skärm i spegeln som ger dig dina utvalda morgonnyheter eller kanske tecknad film till barnet när hen borstar tänderna. Ett uppbyggt framtidshus, ehaus, visar flera exempel på hur branschen ser på utvecklingen; Behovsanpassad, automatisk och miljöeffektiv. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En persienn som öppnar sig när du närmar dig och stänger när du går därifrån, eller tvärtom. Miljötänk, komfort eller insynsskäl, du bestämmer. En detektor i taket som räknar folk och ser var de befinner sig i rummet gör det och andra funktioner möjliga. Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige demonstrerar. Foto: Jan-Erik Johansson

  • – Kunden ringde och hade någon typ av glaslampa som skulle monteras. Du kan väl svänga förbi på hemvägen och hänga upp den? Tar väl inte många minuter…På mässan visas de mest fantastiska, och mindre fantastiska, kreationer av lampor som tänkas kan. Foto: Jan-Erik Johansson

  • När du stänger kylskåpsdörren tar två kameror på insidan foton och skickar till din telefon. Du har alltid senaste bilden och kan kolla vad som behöver handlas på hemvägen. Snart en självklarhet i hemmen siar branschen. Foto: Jan-Erik Johansson

2016-04-19

ny teknik

Framtidens byggnader och hushåll är redan här rent tekniskt. Nu ska de smarta systemen bli lättare att installera och programmera för elektrikern för att slå igenom på bred front.

 

Det var en tydlig trend på mässan Light + Building 2016 i Frankfurt. Alla leverantörer satsar hårt mot mer användar- och programmeringsmässigt enklare system för smarta hus, och flera seminarier och paneldiskussioner poängterade just installatörens roll för att ”the big breakthrough on the market” skulle bli verklighet.

Stora jätten KNX lanserade sitt nya programmeringssystem ETS Inside för anläggningar upp till 200 enheter som släpps i höst. Inga gruppadresser visas i paddan eller PC:n utan i stället en översikt av apparaterna; Du sätter ihop funktionen medan ETS sköter programmeringen per automatik. Alla KNX-anknutna fabrikat funkar och om anläggningen växer kan den införlivas i nya ETS5. Systemet ska vara så simpelt att även slutanvändaren kan göra små ändringar.

 

– Det är ett steg framåt för KNX, att man enklare kan greppa systemen. Med samma teknik som i app-världen är det lättare att sälja in hos slutkunden, säger Rami Mäntykentää, projektledare EL-linjen i Järfälla. Han ingår i en besökargrupp från Stockholm som just fått en guidad tur i Hagers monter som bland annat visar sin variant av enklare KNX-programmering som faktiskt redan finns på marknaden.

– Verkar smidigare och helt rätt tänkt, det måste gå åt det hållet om det ska slå igenom stort, säger Mikael Westöö som driver firman Installera och som också ingick i gruppen.
KNX tar mycket plats på mässan men det finns gott om fristående lösningar för mindre projekt, typ villor, med samma tänk; Enkel appbaserad programmering som ska gå att göra utan certifiering eller särskild utbildning. ABB:s system Free at Home är ett sådant som nyligen lanserats på svenska marknaden. På mässan presenterades en utökning med trådlösa enheter som kan komplettera redan befintliga anläggningar.

 

Digital – Individuell – Uppkopplad var temat på mässan och det är en spännande framtid som visas där vår vardag alltmer kopplas upp digitalt och våra rörelsemönster och förprogrammerade behov får styra. Ett bra exempel var just ABB:s monter där ett rum med aktivitetsbaserade lösningar installerats.
– Du går fram till fönstret och persiennerna öppnas, de stängs när du går därifrån. Sätt dig i soffan och sofflampan tänds upp, demonstrerar Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige.

 

Den här lösningen var kanske mest för att visa möjligheterna, men ideérna och visionerna är många på mässan som är…
– Sjukt stor är första intrycket. Men intressant att se det lite större perspektivet än bara Sverige, vad som är på gång i världen, säger Mikael Westöö som roat sig med att gå igenom listan på utställare.
– Kände bara igen bråkdelen av dem, otroligt.

 

Jan-Erik Johansson

 

Fakta Light + Building 2016

Light + Building i Frankfurt är världens största branschmässa inom belysning- och automationsteknik och den växer. Årets mässa var större än någonsin med både utställar- och besökarrekord:
√ 2589 utställare från 55 olika länder
√ 216 000 besökare från 160 olika länder
√ Utställningsyta 366 637 kvadratmeter inomhus samt 96078 utomhus
√ Tio hallar, totalt 22 hallvåningsplan samt Festhalle
√ Temat 2016: Where modern spaces come to life: digital – individual – networked.

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.

Internet of Things – Smarta, uppkopplade fastigheter

Pengabrist stoppar fastighetsägare från att investera i IoT, Internet of Things. Samtidigt vill två av tre att deras fastigheter ska vara mer uppkopplade. Ironiskt nog är det bristande resurser som står i vägen för att genomföra besparande åtgärder. Det säger Christer Sjöström, chef affärsområdet ECO-buildings på Schneider Electric.

Intelligenta armaturer på frammarsch

Armaturer som tänker själva, lär sig när de ska tändas och pratar trådlöst med kollegorna om vad som händer. Nu har artificiell intelligens, AI, flyttat in i armaturer för första gången. Det funkar riktigt bra här.

Nya smarta lösningar – Nummer 10 2017

Arbetslampor med klös, smarta propphållare, en ny slagborr från Makita och ljuskvalité på labnivå i handen. Här ovan hittar ni ett urval av de allra senaste smarta innovationerna inom teknik.

Smarta kläder ska minska arbetsskador

Kan smarta arbetskläder minska arbetsrelaterade skador och få oss friskare? Ja, troligen, menar Snickers Workwear. Elektrikern har tidigare skrivit om deras smarta klädidéer (knäskyddsappen bland annat).

Micronätet i Sjöängen ger 100 000 kwh

Solpaneler, energilager, smart styrning och elbilsladdning i en och samma anläggning. I Askersund invigdes nyligen ett pilotprojekt, ett mikronät, som tros ha framtiden för sig. Det här har varit roligt att arbeta med. Det säger Richard Larsson, elektriker på MSI-El, som varit med och byggt projekt Soldrift Sjöängen.

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.