• Apparater i silver, marmor, diamantbeprytt eller förgylld med 24 karat guld som den elektrikern Mikael Westöö håller i. – Den är tung, konstaterar han. Tillsammans med Roger Smith och Rami Mäntykentää besökte han Light+Building i Frankfurt och tittade bland annat närmare på exklusiva apparater från Manufaktur Hager där kunden beställer vilket material den vill, bara hen betalar. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Kan du det elektriska ska du också kunna programmera systemet var devisen på flera håll. KNX, som så många andra, satsar nu hårt på enkelhet för att smarta hussystem ska slå igenom ordentligt. ETS Inside kommer på marknaden i höst och klarar 200 enheter, dock ej plug ins. Det här är trådstyrt och kan uppgraderas in i större ETS-5 system. Andra tillverkare visade sina varianter av både tråd- och wireless system där programmeringen, som här, är app-baserad och användarvänlig. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En lysande gardin eller kanske som filt i soffan. Carpetlight heter det här lysande tyget som kan vikas eller knycklas ihop hur som helst och till och med tvättas i maskin. Innehåller dimbara LED-dioder och ger både kallt och varmt ljus upp till 2800 lux. Ansluts med en 48 volts LED controler eller batteri, men i övrigt är det ett patenterat och hemligt material i tyget som leder strömmen mellan dioderna och samtidigt ser till att värmen leds bort. Mest flexibla ljuset du kan hitta menar tyska Carpetlight som tidigare sålt den till filmproduktioner men nu tillverkar även för hemmiljö. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En tv-skärm i spegeln som ger dig dina utvalda morgonnyheter eller kanske tecknad film till barnet när hen borstar tänderna. Ett uppbyggt framtidshus, ehaus, visar flera exempel på hur branschen ser på utvecklingen; Behovsanpassad, automatisk och miljöeffektiv. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En persienn som öppnar sig när du närmar dig och stänger när du går därifrån, eller tvärtom. Miljötänk, komfort eller insynsskäl, du bestämmer. En detektor i taket som räknar folk och ser var de befinner sig i rummet gör det och andra funktioner möjliga. Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige demonstrerar. Foto: Jan-Erik Johansson

  • – Kunden ringde och hade någon typ av glaslampa som skulle monteras. Du kan väl svänga förbi på hemvägen och hänga upp den? Tar väl inte många minuter…På mässan visas de mest fantastiska, och mindre fantastiska, kreationer av lampor som tänkas kan. Foto: Jan-Erik Johansson

  • När du stänger kylskåpsdörren tar två kameror på insidan foton och skickar till din telefon. Du har alltid senaste bilden och kan kolla vad som behöver handlas på hemvägen. Snart en självklarhet i hemmen siar branschen. Foto: Jan-Erik Johansson

2016-04-19

ny teknik

Framtidens byggnader och hushåll är redan här rent tekniskt. Nu ska de smarta systemen bli lättare att installera och programmera för elektrikern för att slå igenom på bred front.

 

Det var en tydlig trend på mässan Light + Building 2016 i Frankfurt. Alla leverantörer satsar hårt mot mer användar- och programmeringsmässigt enklare system för smarta hus, och flera seminarier och paneldiskussioner poängterade just installatörens roll för att ”the big breakthrough on the market” skulle bli verklighet.

Stora jätten KNX lanserade sitt nya programmeringssystem ETS Inside för anläggningar upp till 200 enheter som släpps i höst. Inga gruppadresser visas i paddan eller PC:n utan i stället en översikt av apparaterna; Du sätter ihop funktionen medan ETS sköter programmeringen per automatik. Alla KNX-anknutna fabrikat funkar och om anläggningen växer kan den införlivas i nya ETS5. Systemet ska vara så simpelt att även slutanvändaren kan göra små ändringar.

 

Det är ett steg framåt för KNX, att man enklare kan greppa systemen. Med samma teknik som i app-världen är det lättare att sälja in hos slutkunden, säger Rami Mäntykentää, projektledare EL-linjen i Järfälla. Han ingår i en besökargrupp från Stockholm som just fått en guidad tur i Hagers monter som bland annat visar sin variant av enklare KNX-programmering som faktiskt redan finns på marknaden.

Verkar smidigare och helt rätt tänkt, det måste gå åt det hållet om det ska slå igenom stort, säger Mikael Westöö som driver firman Installera och som också ingick i gruppen.
KNX tar mycket plats på mässan men det finns gott om fristående lösningar för mindre projekt, typ villor, med samma tänk; Enkel appbaserad programmering som ska gå att göra utan certifiering eller särskild utbildning. ABB:s system Free at Home är ett sådant som nyligen lanserats på svenska marknaden. På mässan presenterades en utökning med trådlösa enheter som kan komplettera redan befintliga anläggningar.

 

Digital Individuell Uppkopplad var temat på mässan och det är en spännande framtid som visas där vår vardag alltmer kopplas upp digitalt och våra rörelsemönster och förprogrammerade behov får styra. Ett bra exempel var just ABB:s monter där ett rum med aktivitetsbaserade lösningar installerats.
Du går fram till fönstret och persiennerna öppnas, de stängs när du går därifrån. Sätt dig i soffan och sofflampan tänds upp, demonstrerar Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige.

 

Den här lösningen var kanske mest för att visa möjligheterna, men ideérna och visionerna är många på mässan som är
Sjukt stor är första intrycket. Men intressant att se det lite större perspektivet än bara Sverige, vad som är på gång i världen, säger Mikael Westöö som roat sig med att gå igenom listan på utställare.
Kände bara igen bråkdelen av dem, otroligt.

 

Jan-Erik Johansson

 

Fakta Light + Building 2016

Light + Building i Frankfurt är världens största branschmässa inom belysning- och automationsteknik och den växer. Årets mässa var större än någonsin med både utställar- och besökarrekord:
2589 utställare från 55 olika länder
216 000 besökare från 160 olika länder
Utställningsyta 366 637 kvadratmeter inomhus samt 96078 utomhus
Tio hallar, totalt 22 hallvåningsplan samt Festhalle
Temat 2016: Where modern spaces come to life: digital individual networked.

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar

&

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.

Mät arbetsbelastningen med mobilen

Du kan nu enkelt mäta belastningen på överarmen för att upptäcka skadliga arbetsmoment. Mätningen görs med hjälp av en app i din smartphone som fästs i ett armband. Appen är ett resultat av ett samarbete mellan Liyun Yang, KTH, och Mikael Forsman, professor i ergonomi på Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet.

Det började i ett uthus

Samhället Fagerhult ligger i Västra Götaland, strax norr om Habo, och bestod i början av 40-talet av ett fåtal hus. Det var här och då en ung Bertil Svensson ville hjälpa sin handarbetande mor att få bättre ljus under skumma vinterkvällar. I gårdens uthus tillverkade han en egendesignad golvlampa.
Johan Classon Leenéer, produktionstekniker, kontrollerar LED-chipen på rulle på väg in i maskineriet för att bli föärdiga kort till armaturer av olika sort. Fagerhult både tillverkar pch produktutvecklar numera själva sina LED-kort. Ett sätt att få kompetens inhouse, slippa beroende av underleverantörer och säkerställa kvalitén, menar företaget.

Satsar stort på LED-utebelysning

Med egen tillverkning av LED-kort och utökade produktionslinjer växer nu Fagerhult när det gäller utebelysning. Och man gör det i just Fagerhult. Att ha både konstruktion, produktion och utveckling i huset är ett väldigt bra sätt att få ett bra resultat. Det säger Sara Jirbäck, försäljningschef utebelysning.

Ny teknik: Nya smarta lösningar

&

Nya smarta lösningar: Arbetskläder för kvinnor

&

Ny teknik: ”Jag har världens smartaste villa”

Att ha en smart och energieffektiv styrning i huset ska inte behöva kosta skjortan. Med ett par-tre tusenlappar och gediget intresse har Anders Kjellström skapat vad han kallar världens smartaste villa. – Det här har jag byggt själv och det kan vem som helst göra.

Dagsljus med ett knapptryck

Philips HUE-serie med appstyrda lampor i alla färger och styrkor utökas. Företaget hänger på den allt mer uppmärksammade forskningen kring hur ljuset, och då framför allt dagsljuset, påverkar vårt välbefinnande. Hue White Ambience kan imitera olika nyanser av solljus så att energinivåerna, exempelvis på morgonen, får sig en boost av soluppgångsljus mitt i mörka vintern.

Med solen i tankarna

Välvda tak, staket, växthus eller varför inte gardiner av solceller? I Solparken är framtiden redan här. Vi provar, mäter och dokumenterar nya grejor och gör verklighet av idéer på vårt eget sätt. Det säger Bernt Ström, fastighetstekniker, på ETC Solpark utanför Katrineholm. Jo, passande namn eller hur? ler han när vi slår oss ned i parkens huvudbyggnad.

Ytterligare 100 miljoner till solcellssatsare

Energimyndigheten fördelar ytterligare 100 miljoner kronor till det statliga stödet för installation av solceller. Orsaken är det stora intresset för solenergi i samtliga svenska län. Tidigare i år har 125 miljoner kronor fördelats via Länsstyrelsen men söktrycket är bra mycket större; Bara ungefär var tredje ansökning har beviljats stöd sedan var pengarna slut.

Rekordartad ökning av solpaneler

Den totala installerade solcellseffekten i Sverige ökade med 60 procent under 2015 och den största ökningen skedde på villa- och småhustak, skriver Energimyndigheten på sin hemsida.