• Foto: Tomas Nyberg

2016-01-28

avtal 2016

Beredskapen, övertiden och restiden måste regleras för kraftverkselektrikerna.

Det menar Elektrikerförbundet, som menar att företagen utnyttjar de anställda.

Elektrikerförbundet kräver också en löneökning på 3,2 procent och en trygghet vid verksamhetsövergång.

 

 

 

Elektrikerförbundet och arbetsgivarorganisationen Efa har mötts för att starta förhandlingarna inför ett nytt avtal. Det nuvarande avtalet går ut den 31 mars.

I Elektrikernas krav finns de gemensamma kraven inom 6F om 3,2 procents löneökning och en höjning av ersättningar med samma nivå.

 

LÄS ÄVEN:

”Långa dagar för många”

”Industrin måste sätta märket”

Så gick det 2013

 

För Kraftverksavtalet kräver man dessutom nya regelverk för beredskap, restid och övertid, samt en överenskommelse om ett regelverk vid verksamhetsövergång som garanterar en större trygghet för Elektrikerförbundets medlemmar.

Elektrikerförbundet menar att arbetsgivare missbrukar användningen av beredskap. Kostnaden är i dag för liten för att beordra beredskapsarbete, menar Elektrikerförbundet. Därför kräver facket högre ersättning.

Vad gäller övertid, så menar Elektrikerförbundet att arbetsgivarna i dag planerar verksamheten så att övertiden blir ofrånkomlig, och att avtalet därmed missbrukas.

Därför kräver man begränsningar i rätten att beordra övertid, samt att man vid övertidsarbete får både övertidsersättning och beredskapsersättning.

Vidare menar Elektrikerna att man i avtalet inför regler om betalning av restid enligt den EU-dom som kom i fjol, som säger att restid till och från arbetet räknas som ordinarie arbetstid om man utgår från hemmet.

”Tiden för rekreation blir liten och förutom att tiden med familj och vänner blir lidande ökar risken för olyckor med allvarliga skador.”, skriver Elektrikerna i sin sammanställning av krav gentemot arbetsgivarorganisationen Efa.

 

 

 

Den verksamhetsövergång som ofta blir verklighet när ett nytt företag tar hem en upphandling, leder många gånger till att arbetare blir arbetslösa efter övergången. Där menar Elektrikerförbundet att den trygghet som är tänkt att gälla enligt lagen aldrig blir verklighet. Många gånger får arbetstagarna inte följa med till det nya företaget vid en verksamhetsövergångs.

Bland kraven finns också krav om att en huvudentreprenör ska ha större kontroll på underentreprenörer, att regionala skyddsombud beviljas tillträde på alla arbetsplatser och att man ska ha rätt att neka beredskap på grund av familjeskäl.

 

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

 

LÄS ÄVEN:

”Långa dagar för många”

”Industrin måste sätta märket”

Så gick det 2013

 

 

Krav från Elektrikerna

Betalreglerna för arbete som sker vid beredskap förändras så att ersättning för utfört arbete utgår parallellt med beredskapsersättningen.

Regler om begränsning av övertiden införs.

Både övertidsersättning och beredskapsersättning vid övertid.

Kraftverksavtalet bör tillföras regler som tar höjd för det nya rättsläge som inträtt efter EU-domstolens dom.

Ändrade regler vid verksamhetsövergång som ger större trygghet.

Fria hemresor varje vecka.

Rätt att säga nej till beredskap av familjeskäl.

mm

Gemensamma krav från 6F

Löneökningar med minst 800 kronor per månad för heltidsanställd med en lön under 25 000 kronor. Lägsta utrymme 3,2 procent i genomsnitt.

Höjda lägstalönerna med 800 kronor.

Samma höjning i procent av andra ersättningar i avtalet.

Tydliga regler som begränsar arbetsgivarnas möjligheter att ensidigt införa integritetspåverkande åtgärder införs i avtalen.

Det införs regleringar som hindrar att arbetsgivare använder timanställda utan överenskommelse.

Regler som minskar missbruket av omreglering till lägre tjänstgöringsgrad.

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Avtal 2016

Klart med Larm- och säkerhetsavtal

Avtal 2016Under onsdagen blev det klart med ett nytt Larm- och säkerhetsavtalet. Därmed drogs Elektrikerförbundets varsel om konflikt tillbaka. I lön ger avtalet 2,38 procent under 13 månader. Under veckan har parterna varje dag träffat medlarna i konflikten. Under onsdagen kom så ett först bud från medlarna. Båda parter sa ja till budet.

Klart med Thyssenavtal

Avtal 2016

Ett avtal med fokus på jämställdhet

avtal 2016Efter strejk och sympativarsel från fem andra förbund fick målarna till sist ett avtal. 2,38 procent på 13 månader, förstärkt anställningsskydd för gravida och utökad arbetstidsförkortning med två timmar, är några av förändringarna.     Omräknat på 12 månader är löneökningen 2,2 procent. Yrkesgrupperna inom måleri får sina löner höjda med 4 kronor i timmen.

Målarnas avtal klart

AVTAL 2016 Målarna och Måleriföretagen har kommit överens om ett nytt avtal. Vi återkommer.

Nyheter i Installationsavtalet

Avtal 2016
– Förhandlingarna är en process som vi lever i och under resans gång förändras det och man ser andra vägar att gå fram, säger Mikael Pettersson. Foto: Tomas Nyberg

”Man kokar ner det till en fin sås”

Avtal 2016Det gäller att få med alla viktiga ingredienser i ett avtal. Även de små ingredienserna är viktiga. – Till slut blir det att man kokar ner det till en fin sås. Arbetsgivarna brukar kalla det en paketlösning, säger Mikael Pettersson, ansvarig för Installationsavtalet hos Elektrikerna, om förhandlingsarbetet med ett nytt avtal.

Klart med Radio-tv-avtalet

Avtal 2016Elektrikerna och Svensk handel har kommit överens om ett nytt Radio-tv-avtal. Avtalet är på 13 månader och ger 2,4 procent för den tiden. Avtalsperioden är 1 maj 2016-31 maj 2017. Hälften av påslaget går generellt till alla och hälften går till en lokal pott för individuell fördelning. – Vi har haft bra och konstruktiva förhandlingar.

Klart med ett nytt Kraftavtal

Avtal 2016Under onsdagskvällen blev det klart med ett nytt Kraftavtal mellan Elektrikerförbundet och Efa. Avtalet ger samma lönepåslag som Installationsavtalet, 2,4 procent på 13 månader.Det blir också förändringar när det gäller, beredskap, resor, personlig integritet och vid entreprenadövergångar.   – Det har varit tuffa förhandlingar de sista dagarna.

Elektrikerna sympativarslar för Målarna

avtal 2016Sedan i måndags förhandlar Målareförbundet med sin motpart Måleriföretagen igen. Båda parter har sina delegationer inkallade till onsdagen. Samtidigt trappas konflikten upp genom sympativarsel från andra förbund. Elektrikerna varslar om strejk på sex arbetsplatser i Örebro.

Avtalskraven för radio-tv-avtalet

avtal 2016Arbetsgivarna i Svensk handel vill frysa alla löner och tillägg för de elektriker som arbetar under radio-tv-avtalet. Elektrikerförbundet kräver 3,2 procent, generell utläggning, extra pension och kortare provanställning.   Den sista mars möttes Elektrikerförbundet och Svensk handel för att ”byta” yrkanden för Radio-TV-avtalet.

Byggavtalet är klart – ”Lyckats pressa upp nivån”

avtal 2016Sent på söndagskvällen kom Byggnads och Byggindustrin överens om ett nytt avtal. Därmed är strejken som varade i sex dagar över. Målareförbundet träffar sin motpart idag, måndag.   Avtalet innebär löneökningar på 2,2 procent på 12 månader. Och ackordslönen blir kvar.
Foto: Leif Göbel

Budskap från Järntorget i Göteborg – Vi backar strejken!

Avtal 2016På klassiska Järntorget, med gula Folkets Hus som fond och plingande spårvagnar som inramning, samlades på torsdagskvällen hundratals personer i en stödmanifestation för Byggnads och Målarnas strejk. Byggnads har ett 100-tal och Målarna ett 30-tal ute i konflikt i Göteborg medan andra förbund i LO är klara, förhandlar eller ligger i startgroparna.

Byggnads inleder sin strejk tisdag morgon

På tisdagsmorgonen inleder Byggnads sin strejk. Totalt är det 1600  byggnadsarbetare som tas ut i strejk. – Det bud medlarna presenterade idag är helt tomt och innehåller ingenting av våra krav. Därför säger vi nej, skriver Byggnads i ett pressmeddelande. Medlarna lämnade ett nytt bud på måndagseftermiddagen. Byggnads sa nej, arbetsgivarna sa ja.

Målarna utökar strejkvarsel och begär hjälp av Elektrikerförbundet

avtal 2016Nu höjs konflikttemperaturen ytterligare i den redan utlösta målarkonfliklten. På måndagen varslade Svenska Målareförbundet om utökade stridsåtgärder. Dessutom begär förbundet sympatiåtgärder av flera fackförbund, däribland Elektrikerförbundet.

Nytt byggbud i dag?

I dag kommer troligen ett nytt bud från medlarna i byggnadskonflikten. Annars bryter Byggnads strejk ut i morgon bitti. I lördags fick Byggnads och Byggindustrierna ett bud från medlarna. Byggnads sa nej och menar att budet är ”ett frontalangrepp” på deras lönesystem.