• Två hissmontörer från Australien. Foto: Pär Abrahamsson

  • Danska delegationen. Foto: Pär Abrahamsson

  • Finska representanter. Foto: Pär Abrahamsson

  • Foto: Pär Abrahamsson

  • Markus Hansen från Norge. Foto: Pär Abrahamsson

  • Peter Björnberg från Sverige. Foto: Pär Abrahamsson

  • Foto: Pär Abrahamsson

  • Foto: Pär Abrahamsson

  • En grupp från USA var på besök på hisskonferensen i Danmark. Foto: Pär Abrahamsson

  • Hissmontörer från hela Norden, men också från USA, Storbrittanien, Irland och Australien möttes i Köpenhamn i slutet av oktober.Foto:Benjamin Rothenborg Wibe Foto:

2015-12-06

INSÄNT

Övervakningssystem och internationellt samarbete var ett par av punkterna när ett 35-tal hissmontörer och fackliga representanter möttes i Köpenhamn.

 
Konferensen är en del av ett samarbete mellan de skandinaviska el-fackförbunden, danska El-forbundet, El&It i Norge, Elektrikerförbundet i Finland och Elektrikerna i Sverige.
Deltagarna var framförallt fackliga förtroende valda från de större hissföretagen i Norden, Otis, Kone, Thyssen och Schindler. Till denna konferens var även fackliga kollegerna från USA, Australien, Storbritannien och Irland inbjudna.

 
Konferensens syfte var att utveckla och förbättra det nätverk som el-fackförbunden har mellan sig. Nätverket sköts framför allt genom digital kommunikation och sociala nätverk.
Otis, Kone, Thyssen och Schindler är stora multinationella bolag som verkar oberoende av länders gränser. Det är då viktigt att även fackförbunden pratar med varandra. Det visade sig hur viktigt nätverket är, när Otis i Australien hösten 2014 lockoutade sina anställda i Australien, för att bland annat få igenom en kollektiv lönesänkning.
El-fackföreningarna påverkade då Otis internationellt, tills att de ändrade sin ståndpunkt. I vissa länder genomfördes det punktstrejker, men fackförbunden skickade även mail till företaget där de utryckte sitt missnöje med företagets agerande i Australien.
En stor fråga som diskuterades på konferensen var elektroniska övervakningssystem,GPS-system, som företagen monterar eller vill montera in i hissmontörernas servicebilar.
Regelverken för att införa dessa system ser olika ut från land till land. Många menade och vittnade om att företagens syfte med GPS-systemen var att övervaka de anställda och inte för att hissmontörerna skulle få en bättre arbetsmiljö.
I Danmark och Norge har man fått problem med villkor för utländska arbetare, framförallt är det arbetstagare från utländska bemanningsföretag som har de sämsta villkoren. I Sverige så har vi mer problem med att företagen anlitar underentreprenörer än att ha egen personal anställda.
För att möta de utmaningar som hissmontörerna står inför krävs det att man organiserar sig på hissföretagen och att alla hissmontörer är med i facket. Det på det lokala företaget det fackliga arbetet är som viktigast.

Tomas Jansson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Elmässa med mersmak

Nytt, nygammalt, förändrat och förbättrat. Årets elmässa i Kista bjöd på en hel del roliga nyheter på både material- och verktygssidan. Nu gäller det bara att övertyga inköpsavdelningen också. Det säger Paul Draghici, teamleader och distributionselektriker på Relacom, som var en av runt 6500 besökare på den årliga mässan.

När julmusik blir ett arbetsmiljöproblem

För många shoppare är julmusiken i affärerna en stämningshöjande detalj. För personalen som tvingas stå mitt i Jingle Bells hela arbetsdagar i streck kan den bli ett arbetsmiljöproblem. Handelsnytts reporter Anton Andersson har testat en heldag med Rudolf.

Så ska pensionsåldern höjas

På torsdagen presenterade den blocköverskridande pensionsgruppen sina förslag om ett nytt pensionssystem. Förslagen innebär bland annat att den tidigaste åldern för att ta ut den allmänna pensionen höjs från dagens 61 år till 64 år och att anställningstryggheten i Las förlängs från 67 år till 69 år.

Att bli förminskad på jobbet: ”Hämta en man så jag får riktig hjälp”

Varje vecka behandlas butikssäljarna Christine Hall och Therese Grannas som luft av manliga kunder bara för att de är tjejer. Det händer inte varje dag men ändå så ofta att det börjar bli normalt, säger Christine Hall.

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Avslutade gravids provanställning – stäms på 100 000 kronor

Arbetsgivaren avslutade kvinnans provanställning när det framkom att hon var gravid. Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen företaget på 100 000 kronor.

Omplacering ett alternativ när arbetet blir för tungt

Att arbeta i ett hantverksyrke och samtidigt vara gravid, det är en kombination många kvinnliga elektriker ställs inför. Om kroppen inte orkar med det vanliga arbetet ska arbetsgivaren om det är möjligt erbjuda andra lättare arbetsuppgifter. Något som fler arbetsgivare bör uppmärksammas på.

Claes Thim säljer skyddsombudshjälmen – till förmån för Musikhjälpen

Elektrikerförbundets Claes Thim deltar i årets insamling till Musikhjälpen, genom att auktionera ut sin skyddsombudshjälm. Den årliga insamlingen Musikhjälpen pågår mellan 11-17 december, i regi av SVT och Sveriges Radio. Årets tema är ”Barn är inte till salu”, och syftar till att hjälpa barn ut ur sexhandel.

Tidningen Elektrikern söker spännande medlemmar!

Elektrikerförbundet har över 25 000 medlemmar runt om i landet och vi på redaktionen vill väldigt gärna lära känna er bättre. Därför kommer vi med jämna mellanrum presentera en medlem som har något spännande att berätta om sig själv eller sitt liv.

Jonas Wallin: ”Dags att återreglera elmarknaden!”

LEDARE Avregleringen av elmarknaden har lett till farligare jobb, sämre elsäkerhet, högre elräkningar, lägre standard på elanläggningar och ett ökat hot mot samhällets strömförsörjning i händelse av kris, skriver Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin. Det skulle bli valfrihet, men det blev fyra storföretag. Det skulle bli billigare, men blev högre vinster.

Biltjuvarna haffades – och bands med buntband

När firmabilen stals tog Anders Grubb upp jakten med hjälp av den elektroniska körjournalen. Tjuvarna förstod snart att de gett sig på helt fel fiberblåsare. Under lördagsnatten stals fiberblåsaren Anders Grubbs nya firmabil från sin parkering i Älvdalen, vilket Expressen var först med att berätta om.

Samhalls personal fick plocka isär militära granater

Samhalls personal fick i uppgift att plocka isär färgpatroner men det visade sig vara militära granater. Ett pulver spreds i lokalen och flera av de anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär, skriver Dagens Arbete.

Lågkonjunktur på kassan: ”Vi har väldigt snälla medlemmar”

I Elektrikernas a-kassas lokaler på Barnhusgatan i Stockholm jobbar fem personer. Här berättar de om regler, rutiner och snälla medlemmar. Vi har väldigt snälla medlemmar. Det var något som slog mig när jag började här, säger Karin Holmström. Vi står i Karin Holmströms kontor i Elektrikernas a-kassas lokaler på Barnhusgatan i centrala Stockholm.

LO: ”Inte trovärdigt, Socialdemokraterna!”

DEBATT En riksdagslista utan ett enda fackligt namn på valbar plats är inte acceptabelt för ett arbetareparti som Socialdemokraterna. Det skriver LO-distriktet i Norra Sverige som vill se en ny lista. Nästa år har vi val till kommun, landsting/region och riksdag.

”Tjejer måste informeras bättre om elprogrammet”

Ida och Moa från Ulricehamns kommun är 16 år och har just börjat första året på elprogrammet vid Ållebergsgymnasiet i Falköping. Jag är inte rädd för att bli ensam tjej på jobbet, säger Ida och får medhåll av kompisen Moa: Man måste ha lite attityd, säger hon. De vill ha mer info på högstadiet för att locka fler tjejer till utbildningen.