• – Jag är för gammal så jag är redan körd, men för er ynglingar… skämtar Mikael Järlid med kollegorna Oscar Simonsson och Johan Gustavsson. Han har över 30 år i yrket men aldrig sett en elektriker använda något för att skydda nacken. – Det har väl aldrig funnits några bra grejor helt enkelt. FOTO: Jan-Erik Johansson

  • Nack-molli är en uppblåsbar kudde som fästs med hängslen i byxorna. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Påfrestande arbete i tak är vardag för elmontörer och alltför många får problem efter en tid i yrket. – Lite ovant, säger Johan Gustavsson som prövar Necprotech för första gången. Stödet har en justerbar skena med vadderad kudde; Luta nacken bakåt o slappna av för avlastning. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Patric Friberg, friskvårdskonsult. Foto: Jan-Erik Johansson

Nu finns ett nytt skyddshjälpmedel för nacken vid takarbete, Necprotech. Och det var en elektriker som var orsak till att den kom till Sverige.
– Absolut värt att prova. Du kommer ju aldrig ifrån att stå och jobba uppåt.

Det säger Johan Gustavsson, teletekniker Elajo i Ljungby med tre år i yrket och får medhåll av kollegan Mikael Järlid med över 30 år som elektriker.
– Nacken är ju ett stort problem för oss. Ändå har jag aldrig någonsin sett en elektriker använda något skydd för nacken. Bara någon enstaka målare som kör med den där bilkudden, säger Mikael Järlid och syftar på Nackmolli, den uppblåsbara nackkudden.
Vi är i Ljungby där det lokala hockeylaget ska få en större och fräschare arena via delvis nya lokaler samt renovering av gamla utrymmen runt den befintliga rinken. Ett vanligt bygge med massor av elarbete ovan ögonhöjd.

Syftet med Necprotech är att avlasta nacken och låta de starkare ryggmusklerna och framför allt benen göra jobbet.
Principen är en enkel sele du tar på dig som en ryggsäck. På ryggen sitter ett vadderat stöd som är justerbart i höjdled. Med remmar reglerar du stödet framåt eller bakåt.
Patric Friberg, friskvårdskonsult, har tagit stödet till Sverige.
– Hoppar du upp och ned från en stege så kanske du vill ha den lite längre bakåt. Står jag still lite längre för ett arbetsmoment så föredrar jag att ha den lite tightare och lite högre. Känn dig fram, men du ska luta nacken bakåt, känna stödet och slappna av.

– Stå helst inte jämsides med fötterna utan ha ett ben framför det andra och känn hur det bakre benet tar tyngden.
Som friskvårdskonsult jobbar han inom arbetsmiljöområdet och när en vän klagade på nackbekymmer så…
– Ja, en kompis till mig, en elektriker, han klagade på att det inte fanns något vettigt när man jobbade länge uppåt i tak, säger Patric Friberg som letade runt och hittade Necprotech.
Skyddet, från Nya Zeeland, togs fram av klättrare, men har anammats av flera olika hantverkarbranscher.
Johan Gustavsson och Mikael Järlid vill inte recensera Necprotech efter några minuters användning, men är positiva till idén.

– Det är väl en vanesak med skydd och tyvärr är vi väl lite dåliga överlag att använda den hjälp som finns. Allt är ju ofta bråttom och då ska man bara, säger Mikael Järlid.
– Men känner jag att det kan ge resultat i framtiden så kommer jag nog använda den. Det är ju det man är rädd för; Att bli utsliten längre fram i livet, säger Johan Gustavsson.