2012-05-25

Även för mindre fastighetsägare och vlllaägare blir mätning en allt viktigare bit för elektrikern att kunna informera om och föreslå bra installationslösningar.

 

– I princip alla som har en värmepump som inte är energimätt är i dag en potentiell kund.
Det säger Mats Karlberg, produktchef ABB, i samband med att företaget lanserar en ny enfas elmätare på marknaden.

– Det handlar väldigt mycket om mätning just nu och det är delvis beroende på Boverkets direktiv som utökats, säger Mats Karlberg.

Det han syftar på är lagen om energideklaration som kom för ett par år sedan där alla hyreshus såväl som offentliga byggnader enligt lag ska vara energideklarerade. Regelverket utökades sedan med att även villa/ småhusägare ska kunna uppvisa en giltig energideklaration den dagen huset säljs, och alla småhus som hyrs ut ska enligt lag energideklareras. Allt av mätningsteknik för villaägare som någon gång funderar på att sälja sitt hus borde därför vara av intresse att kunna informera om; En energideklaration varierar i kostnad beroende på hur bra underlag kunden kan tillhandahålla i exempelvis mätvärden.

Vid sidan av det är förstås ett annat argument att det faktiskt går att tjäna bra pengar på att hålla koll på sin elförbrukning.
ABB:s senaste variant för enklare mätning kallas ABB C11 och är en liten kompakt 1-fas elmätare för direktanslutning upp till 40 A. Mätaren är en (1) standardmodul bred, och förutom förbrukad energi kan kunden också utläsa aktiv effekt, ström, spänning och effektfaktor.
Mätarens utgång kan användas antingen för pulser eller som larmutgång kopplat till en larmindikering, eller om man vill mot en kontaktor för att styra en last. LCD-displayen innehåller sex siffror för energimätning och den säljs med plomberbart lock.

Förutom Sveriges regler kring energideklaration diskuteras en ny energiklassning inom EU ( se artikel ovan) och för den som vill förkovra sig finns bra information på Boverkets hemsida www.boverket.se.

Jan-Erik Johansson

Fotnot: Energideklaration görs av certifierade företag som bedömer insänt underlag. Vid behov görs en besiktning på plats.


Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Teknikfronten

Fortsatt ökning av metallstölder

Metallstölder fortsätter att bli allt vanligare och ställer till stora och dyra problem. Kopparledningar är vid sidan av organiserad stöld av stora volymer direkt från företag de två huvudområden som drabbas mest, menar Rikspolisstyrelsen i en ny rapport.

Mobilen styr ljuset hemma

Ändra färg och ljussättning, dimra eller få ett tidsstyrt gryningsljus i rummet, allt trådlöst via mobilen. Philips sticker ut hakan och lanserar vad man kallar världens smartaste lysdiodlampa. Den är den första i sitt slag.

Trådlöst är stort i Norge

Nya lagar för elinstallationer skapar nya lösningar, och allt oftare är de trådlösa. I Norge infördes lagkrav på installation av spisvakter vid nybyggnation och större renoveringar, och en trådlös variant togs fram och lanseras nu även i Sverige.   Mer än var fjärde brand som räddningstjänsten åker ut på orsakas av köksspisen.

Torra kablar – ett problemsom blir större

  Problemet med upptorkade och smulande ledare i armaturer växer och nu kommer hårdare krav på installatören. Det är nya förtydliganden på väg och de ska vara med i nästa utgåva av elinstallationsreglerna. Det säger Svante Skeppstedt på SEK, Svensk Elstandard, som tog upp problemet på årets elmässa.

”Största förändringen sedan glödlampan”

Ny teknik och nya installationsmetoder förändrar nu spelreglerna inom elbranschen. Jag tror att vi står inför elteknikbranschens största förändring sedan glödlampan uppfanns. Just nu saknar vi vägledning, det finns ingen blå bok, men jag tror det kan bli en kul resa. Det säger Max Reiman, elteknikexpert på EIO.

Nya smarta lösningar

ÅRETS ELNYHET Årets elnyhet bland nästan 100 tävlande produkter på Elmässan blev den självtestande jordfelsbrytaren Restarter från Malte-Winthje Automation AB.

Energikostnaderna gör mätning hetare

Mätning och övervakning är det som företagen visar störst intresse för i dag. Folk vill installera bra lösningar helt enkelt. Det säger Magnus Engström, produktansvarig för bland annat mätinstrument på Schneider electric. Han håller i seminariet med just namnet Mätning och övervakning som turnerar runt om i Sverige just nu och som hålls för alla intresserade inom branschen.

En talande lampa

En lampa som via radio kommunicerar med sina kompisar och tänder och släcker dem efter programmering. Den talande lampan är här. Just här var det en jättebra och smidig lösning.   Det säger Fredrik Sjöberg, installatör på CM EL AB i Bankeryd.

En kabel, många valmöjligheter/skillnader

  Den halogenfria ersättaren till EKLK visar på problemet med många nya kabelvarianter och skillnader mellan märken gällande samma kabel. Det här kan en montör ha att välja mellan när det gäller kabel typ EKLK: EQLQ Easy. Tidigt ute av de större aktörerna i Sverige var NEXAN med sin variant kallad EQLQ Easy. Smalare och utan fyllnadsmassa mellan ledare och ytterhölje.

”Nyheterna har inte ersatt det gamla”

Dags att vänja sig vid de nya kabelvarianterna för nu ska EKK och de gamla trotjänarna fasas ut. Så är det ju när man tittar framåt. Gamla kablar fasas ut och nya kommer in. Självklart ska det ske i samklang med vad marknaden efterfrågar. Det säger Tomas Hagwall, chef för sälj- och marknadsadministrationen på Draka Kabel.

Kabeldjungel för installatörerna

Det började med halogen- och blyfritt med tanke på miljön. Sedan formligen exploderade marknaden med nya kabelsorter och bokstavskombinationer. Det som hänt på kabelsidan de sista fem åren är mer än vad som skett de sista 20-30 åren i branschen. Lite djungel är det allt. Det säger Ulf Ekfeldt, montör Emil Lundgren Jönköping.

Så kan du styra hemelektronik

Byt några vägguttag, brytare och lamputtag och få en intelligent och fjärrstyrd anläggning utan ny kabeldragning. Ett svenskt-danskt samarbete har utvecklat ett system som kommunicerar via 230-nätet med inbyggd intelligens i varje apparat.

”Idag finns det lösningar på allt”

LED-tekniken anses av branschfolk vara det största som hänt på belysningssidan sedan lysröret kom på 1940-talet. I takt med att produkten blir vanligare så ställer det nya kunskapskrav på elinstallatören. Det är väl bara ugnslampan vi inte klarar i dag, brukar vi säga, annars har vi lösningar för hela huset, säger Marcus Landin, produktchef hidealite.