2012-05-25

En lampa som via radio kommunicerar med sina kompisar och tänder och släcker dem efter programmering. Den talande lampan är här.
– Just här var det en jättebra och smidig lösning.

 

Det säger Fredrik Sjöberg, installatör på CM EL AB i Bankeryd. Han avslutade för några månader sedan ett jobb i bostadsområdet Sjöåkra, Bankeryd, där samtliga trapphusarmaturer byttes ut mot en spännande nyhet. Sensorarmaturen RS PRO LED är en tysk armatur från Steinel med inbyggd rörelsesensor och dessutom åtta radiokanaler för kommunikation med andra likadana armaturer.

Om en lampa
på bottenvåningen indikerar rörelse och tänds så kan den samtidigt skicka order att tända upp lamporna på exempelvis våning ett och två. Armaturen kan fungera som både sändare och mottagare. Tändsignalen skickas alltså trådlöst till andra armaturer inom gruppen. Inga extra tändtrådar eller kabeldragning, bara fas, nolla, jord.
– Här var det ett system utan tryckknappar och belysningen var på dygnet om. Ett tryckknappssystem hade ju inneburit en hel del arbete med kablage och lite av varje. Belysningen låg också på två olika grupper (säkringar) men det spelar ju ingen roll med den här lösningen, säger Fredrik Sjöberg.

Rörelsesensorn har en räckvidd på 2-8 meter och kan skärmas i olika riktningar. Tiden hur länge den ska lysa ställs in och med dipswitchar kan man få lampan att gå ned på ett grundljus på 10 procent i stället för att släckas helt.

Här, i trevåningshusen på Sjöåkra, har man valt att samtliga armaturer tänds upp i sex minuter då någon rör sig i trapphuset, oavsett våning. Men variablerna är många och ett grundljus kan ställas att lysa antingen hela tiden eller olika länge efter att huvudljuset slocknat.
– Men man får tänka på att ha olika radiokanaler när trapphusen är nära varandra för radiosignalen räcker uppåt 30 meter. Annars kan två trapphus tändas upp när grannen går in, säger Fredrik Sjöberg.
168 armaturer har monterats i trapphusen, något färre än de tidigare lågenergiarmaturerna från 80-talet, men ljusstyrkan har räckt bra, är betyget hittills.

Bostadsrättsföreningen
räknar med att spara tiotusentals kronor i elkostnader med armaturerna vars LED-dioder ligger på 16 W men alltså numera bara lyser vid behov. 50 000 timmars livslängd utlovar Steinel (dock ingen notering om till vilket värde) och armaturen finns i både IP 20 och IP 44. Kupor och stomme finns i både plast, glas och metall. Runt ett par tusenlappar i utpris per armatur.

Jan-Erik Johansson

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Teknikfronten

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Vad är det som vibrerar?

Med ny microchipteknik och egendesignad mätutrustning kan forskarna enklare mäta vibrationer på ett mycket brett frekvensområde. På så sätt har man kunnat testa fram olika åtgärder som minskar de skadliga skakningarna. Vibrationer mäts i meter per sekundkvadrat.

Nollvision för vibrationsskador

Vibrationsskador i händer och armar är den vanligaste arbetsskadan i Sverige i dag. Helt i onödan visar ett svenskt forskningsprojekt. Maskiner behöver inte alls vibrera och skada människor som de gör i dag, och det går att åtgärda. Det säger Eva Troell som tillsammans med Hans Lindell leder projektet Noll vibrationsskador på Swerea IVF, i Mölndal.

Fortsatt ökning av metallstölder

Metallstölder fortsätter att bli allt vanligare och ställer till stora och dyra problem. Kopparledningar är vid sidan av organiserad stöld av stora volymer direkt från företag de två huvudområden som drabbas mest, menar Rikspolisstyrelsen i en ny rapport.

Mobilen styr ljuset hemma

Ändra färg och ljussättning, dimra eller få ett tidsstyrt gryningsljus i rummet, allt trådlöst via mobilen. Philips sticker ut hakan och lanserar vad man kallar världens smartaste lysdiodlampa. Den är den första i sitt slag.

Trådlöst är stort i Norge

Nya lagar för elinstallationer skapar nya lösningar, och allt oftare är de trådlösa. I Norge infördes lagkrav på installation av spisvakter vid nybyggnation och större renoveringar, och en trådlös variant togs fram och lanseras nu även i Sverige.   Mer än var fjärde brand som räddningstjänsten åker ut på orsakas av köksspisen.

Torra kablar – ett problemsom blir större

  Problemet med upptorkade och smulande ledare i armaturer växer och nu kommer hårdare krav på installatören. Det är nya förtydliganden på väg och de ska vara med i nästa utgåva av elinstallationsreglerna. Det säger Svante Skeppstedt på SEK, Svensk Elstandard, som tog upp problemet på årets elmässa.

”Största förändringen sedan glödlampan”

Ny teknik och nya installationsmetoder förändrar nu spelreglerna inom elbranschen. Jag tror att vi står inför elteknikbranschens största förändring sedan glödlampan uppfanns. Just nu saknar vi vägledning, det finns ingen blå bok, men jag tror det kan bli en kul resa. Det säger Max Reiman, elteknikexpert på EIO.

Nya smarta lösningar

ÅRETS ELNYHET Årets elnyhet bland nästan 100 tävlande produkter på Elmässan blev den självtestande jordfelsbrytaren Restarter från Malte-Winthje Automation AB.

Energikostnaderna gör mätning hetare

Mätning och övervakning är det som företagen visar störst intresse för i dag. Folk vill installera bra lösningar helt enkelt. Det säger Magnus Engström, produktansvarig för bland annat mätinstrument på Schneider electric. Han håller i seminariet med just namnet Mätning och övervakning som turnerar runt om i Sverige just nu och som hålls för alla intresserade inom branschen.

Stor marknad för ny mätteknik

Även för mindre fastighetsägare och vlllaägare blir mätning en allt viktigare bit för elektrikern att kunna informera om och föreslå bra installationslösningar.   I princip alla som har en värmepump som inte är energimätt är i dag en potentiell kund. Det säger Mats Karlberg, produktchef ABB, i samband med att företaget lanserar en ny enfas elmätare på marknaden.

En kabel, många valmöjligheter/skillnader

  Den halogenfria ersättaren till EKLK visar på problemet med många nya kabelvarianter och skillnader mellan märken gällande samma kabel. Det här kan en montör ha att välja mellan när det gäller kabel typ EKLK: EQLQ Easy. Tidigt ute av de större aktörerna i Sverige var NEXAN med sin variant kallad EQLQ Easy. Smalare och utan fyllnadsmassa mellan ledare och ytterhölje.

”Nyheterna har inte ersatt det gamla”

Dags att vänja sig vid de nya kabelvarianterna för nu ska EKK och de gamla trotjänarna fasas ut. Så är det ju när man tittar framåt. Gamla kablar fasas ut och nya kommer in. Självklart ska det ske i samklang med vad marknaden efterfrågar. Det säger Tomas Hagwall, chef för sälj- och marknadsadministrationen på Draka Kabel.