2012-04-17

– Det förekommer ett sofistikerat arbete för att försvaga facket.
Det säger Sverker Lindström, tidigare journalist, som utrett likheterna med det amerikanska kampanjerna för att krossa fackföreningar.

I USA är det en stor ”industri” att krossa och förminska de fackliga organisationerna. Verksamheten brukar kallas Union busting och omsätter otroliga 28 miljarder kronor per år.
– 2 500 konsulter arbetar med att förhindra facklig verksamhet, säger Sverker Lindström.

Ett av de tydliga exemplen på Union busting är verksamheten vid Wal-Mart, värdens största affärskedja, där alla försök till att bilda fackföreningar krossas. Lyckas man bilda fackförening på en arbetsplats, så läggs affären ned.

Han ser liknande tendenser i Sverige, men inte alls i samma nivå som i USA. Men det finns ändå enligt Lindström ett mönster, där man kan se en utveckling. Speciellt pekar han på att många utanför arbetsmarknadens parter försöker försvaga facket genom olika utspel. Till exempel politiker som lägger en rad förslag.
– Jag har översatt begreppet Union Busting till ”Försvaga facket”, säger Lindström.

Han har i en utredning kunnat identifiera fem former, där det förekommer ett arbete med att försvaga facket.
• Förneka fackets roll. Ett fall är när leksaksföretaget Toys ”R” US etablerades i Sverige.
• Misstänkliggöra facket hos medlemmarna. Ett exempel är när fackföreningarna legitimitet ifrågasätt, bland att i stödet till Socialdemokraterna.
• Kampanjer med mediernas hjälp. Ett exempel är hur arbetsgivare fick mediernas stöd vid konflikten kring ett kollektivavtal vid en salladsbar i Göteborg.
• Ideologiska domstolsprocesser mot kollektivavtal. Bland annat de frågor som gäller kontrollavgifter för Byggnads och Elektrikerna.
”Politiska kampanjer med tydligt mål. Aktuella fall är politiker som kräver lägre ingångslöner.

Han pekar i sin utredning på flera fall av ett medvetet arbete för att försvaga fackets roll. Av svenska företag i utlandet och av svenska företag i Sverige.
Ikea, Skanska, Elektrolux, Mölnlycke, Health care och andra svenska företag har i andra länder aktivt använt sig sig av konsulter som arbetar för att försvaga och misstänkliggöra de fackliga organisationerna. Bland annat handlar det om att sparka fackliga företrädare.

I Sverige är metoderna inte lika synliga, men ändå tydliga. De är mer sofistikerade. Sverker Lindström har för Elektrikerförbundets räkning gjort en utredningen om hur situationen ser ut i Sverige.
Vid ett seminarium på ABF-huset i Stockholm diskuterades rapporten.
– Hur naiva har vi inte varit. Det är starka krafter vi har emot oss, sa Claes-Mikael Jonsson, jurist på LO, under seminariet.

Han pekade också på stora förändringar sen vi gick med i EU. Arbetsgivarna använder sig av EU-lagstiftningen för att misstänkliggöra de fackliga organisationerna. Bland annat i det uppmärksammade fallet vid ett bygge i Vaxholm.
– Centrum för rättvisa har gjort rättsliga angrepp på flera fackliga frågor. Sverker Lindström vill därför varna för deras verksamhet.
– Vi kan se tre faser för fackföreningarna. På 1800-talet bekämpades fackföreningarna med alla medel. In på 1900-talet kom en ny fas där arbetsgivarna erkände fackets roll och vi fick en samförståndsanda med Saltsjöbadsavtalet. Nu ser man ett pendelslag tillbaka. Man vill inte krossa facket, bara att få de lagom svaga, säger Clas-Mikael Jonsson.

Per Eklund
elektrikern@daladem.se

Fotnot: För att se en inspelning av seminariet om Union Busting -Klicka HÄR.

 

LÄS MER HÄR:
”Vi har ingen strategi”

 Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Elmässa med mersmak

Nytt, nygammalt, förändrat och förbättrat. Årets elmässa i Kista bjöd på en hel del roliga nyheter på både material- och verktygssidan. Nu gäller det bara att övertyga inköpsavdelningen också. Det säger Paul Draghici, teamleader och distributionselektriker på Relacom, som var en av runt 6500 besökare på den årliga mässan.

När julmusik blir ett arbetsmiljöproblem

För många shoppare är julmusiken i affärerna en stämningshöjande detalj. För personalen som tvingas stå mitt i Jingle Bells hela arbetsdagar i streck kan den bli ett arbetsmiljöproblem. Handelsnytts reporter Anton Andersson har testat en heldag med Rudolf.

Så ska pensionsåldern höjas

På torsdagen presenterade den blocköverskridande pensionsgruppen sina förslag om ett nytt pensionssystem. Förslagen innebär bland annat att den tidigaste åldern för att ta ut den allmänna pensionen höjs från dagens 61 år till 64 år och att anställningstryggheten i Las förlängs från 67 år till 69 år.

Att bli förminskad på jobbet: ”Hämta en man så jag får riktig hjälp”

Varje vecka behandlas butikssäljarna Christine Hall och Therese Grannas som luft av manliga kunder bara för att de är tjejer. Det händer inte varje dag men ändå så ofta att det börjar bli normalt, säger Christine Hall.

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Avslutade gravids provanställning – stäms på 100 000 kronor

Arbetsgivaren avslutade kvinnans provanställning när det framkom att hon var gravid. Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen företaget på 100 000 kronor.

Omplacering ett alternativ när arbetet blir för tungt

Att arbeta i ett hantverksyrke och samtidigt vara gravid, det är en kombination många kvinnliga elektriker ställs inför. Om kroppen inte orkar med det vanliga arbetet ska arbetsgivaren om det är möjligt erbjuda andra lättare arbetsuppgifter. Något som fler arbetsgivare bör uppmärksammas på.

Claes Thim säljer skyddsombudshjälmen – till förmån för Musikhjälpen

Elektrikerförbundets Claes Thim deltar i årets insamling till Musikhjälpen, genom att auktionera ut sin skyddsombudshjälm. Den årliga insamlingen Musikhjälpen pågår mellan 11-17 december, i regi av SVT och Sveriges Radio. Årets tema är ”Barn är inte till salu”, och syftar till att hjälpa barn ut ur sexhandel.

Tidningen Elektrikern söker spännande medlemmar!

Elektrikerförbundet har över 25 000 medlemmar runt om i landet och vi på redaktionen vill väldigt gärna lära känna er bättre. Därför kommer vi med jämna mellanrum presentera en medlem som har något spännande att berätta om sig själv eller sitt liv.

Jonas Wallin: ”Dags att återreglera elmarknaden!”

LEDARE Avregleringen av elmarknaden har lett till farligare jobb, sämre elsäkerhet, högre elräkningar, lägre standard på elanläggningar och ett ökat hot mot samhällets strömförsörjning i händelse av kris, skriver Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin. Det skulle bli valfrihet, men det blev fyra storföretag. Det skulle bli billigare, men blev högre vinster.

Biltjuvarna haffades – och bands med buntband

När firmabilen stals tog Anders Grubb upp jakten med hjälp av den elektroniska körjournalen. Tjuvarna förstod snart att de gett sig på helt fel fiberblåsare. Under lördagsnatten stals fiberblåsaren Anders Grubbs nya firmabil från sin parkering i Älvdalen, vilket Expressen var först med att berätta om.

Samhalls personal fick plocka isär militära granater

Samhalls personal fick i uppgift att plocka isär färgpatroner men det visade sig vara militära granater. Ett pulver spreds i lokalen och flera av de anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär, skriver Dagens Arbete.

Lågkonjunktur på kassan: ”Vi har väldigt snälla medlemmar”

I Elektrikernas a-kassas lokaler på Barnhusgatan i Stockholm jobbar fem personer. Här berättar de om regler, rutiner och snälla medlemmar. Vi har väldigt snälla medlemmar. Det var något som slog mig när jag började här, säger Karin Holmström. Vi står i Karin Holmströms kontor i Elektrikernas a-kassas lokaler på Barnhusgatan i centrala Stockholm.

LO: ”Inte trovärdigt, Socialdemokraterna!”

DEBATT En riksdagslista utan ett enda fackligt namn på valbar plats är inte acceptabelt för ett arbetareparti som Socialdemokraterna. Det skriver LO-distriktet i Norra Sverige som vill se en ny lista. Nästa år har vi val till kommun, landsting/region och riksdag.

”Tjejer måste informeras bättre om elprogrammet”

Ida och Moa från Ulricehamns kommun är 16 år och har just börjat första året på elprogrammet vid Ållebergsgymnasiet i Falköping. Jag är inte rädd för att bli ensam tjej på jobbet, säger Ida och får medhåll av kompisen Moa: Man måste ha lite attityd, säger hon. De vill ha mer info på högstadiet för att locka fler tjejer till utbildningen.