2012-04-17

– Det förekommer ett sofistikerat arbete för att försvaga facket.
Det säger Sverker Lindström, tidigare journalist, som utrett likheterna med det amerikanska kampanjerna för att krossa fackföreningar.

I USA är det en stor ”industri” att krossa och förminska de fackliga organisationerna. Verksamheten brukar kallas Union busting och omsätter otroliga 28 miljarder kronor per år.
– 2 500 konsulter arbetar med att förhindra facklig verksamhet, säger Sverker Lindström.

Ett av de tydliga exemplen på Union busting är verksamheten vid Wal-Mart, värdens största affärskedja, där alla försök till att bilda fackföreningar krossas. Lyckas man bilda fackförening på en arbetsplats, så läggs affären ned.

Han ser liknande tendenser i Sverige, men inte alls i samma nivå som i USA. Men det finns ändå enligt Lindström ett mönster, där man kan se en utveckling. Speciellt pekar han på att många utanför arbetsmarknadens parter försöker försvaga facket genom olika utspel. Till exempel politiker som lägger en rad förslag.
– Jag har översatt begreppet Union Busting till ”Försvaga facket”, säger Lindström.

Han har i en utredning kunnat identifiera fem former, där det förekommer ett arbete med att försvaga facket.
• Förneka fackets roll. Ett fall är när leksaksföretaget Toys ”R” US etablerades i Sverige.
• Misstänkliggöra facket hos medlemmarna. Ett exempel är när fackföreningarna legitimitet ifrågasätt, bland att i stödet till Socialdemokraterna.
• Kampanjer med mediernas hjälp. Ett exempel är hur arbetsgivare fick mediernas stöd vid konflikten kring ett kollektivavtal vid en salladsbar i Göteborg.
• Ideologiska domstolsprocesser mot kollektivavtal. Bland annat de frågor som gäller kontrollavgifter för Byggnads och Elektrikerna.
”Politiska kampanjer med tydligt mål. Aktuella fall är politiker som kräver lägre ingångslöner.

Han pekar i sin utredning på flera fall av ett medvetet arbete för att försvaga fackets roll. Av svenska företag i utlandet och av svenska företag i Sverige.
Ikea, Skanska, Elektrolux, Mölnlycke, Health care och andra svenska företag har i andra länder aktivt använt sig sig av konsulter som arbetar för att försvaga och misstänkliggöra de fackliga organisationerna. Bland annat handlar det om att sparka fackliga företrädare.

I Sverige är metoderna inte lika synliga, men ändå tydliga. De är mer sofistikerade. Sverker Lindström har för Elektrikerförbundets räkning gjort en utredningen om hur situationen ser ut i Sverige.
Vid ett seminarium på ABF-huset i Stockholm diskuterades rapporten.
– Hur naiva har vi inte varit. Det är starka krafter vi har emot oss, sa Claes-Mikael Jonsson, jurist på LO, under seminariet.

Han pekade också på stora förändringar sen vi gick med i EU. Arbetsgivarna använder sig av EU-lagstiftningen för att misstänkliggöra de fackliga organisationerna. Bland annat i det uppmärksammade fallet vid ett bygge i Vaxholm.
– Centrum för rättvisa har gjort rättsliga angrepp på flera fackliga frågor. Sverker Lindström vill därför varna för deras verksamhet.
– Vi kan se tre faser för fackföreningarna. På 1800-talet bekämpades fackföreningarna med alla medel. In på 1900-talet kom en ny fas där arbetsgivarna erkände fackets roll och vi fick en samförståndsanda med Saltsjöbadsavtalet. Nu ser man ett pendelslag tillbaka. Man vill inte krossa facket, bara att få de lagom svaga, säger Clas-Mikael Jonsson.

Per Eklund
elektrikern@daladem.se

Fotnot: För att se en inspelning av seminariet om Union Busting -Klicka HÄR.

 

LÄS MER HÄR:
”Vi har ingen strategi”

 Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Petter får ansvaret för Kraftverksavtalet

Petter Johansson tar över huvudansvaret för Kraftverksavtalet från Ulf Carlsson. Ulf Carlsson kommer under året att gå i pension och har nu formellt lämnat över huvudansvaret för förbundets näst största avtal, Kraftverksavtalet, till Petter Johansson.

Två omkomna i röjningsarbetet efter stormen Knud: ”Fruktansvärt, men inte förvånande”

I slutet av september drog stormen Knud in över södra Sverige. En storm som ledde till ett flertal strömavbrott. I arbetet med att återställa elförsörjningen avled två män, utsända av olika elbolag. Båda träffades av fallande träd.

Schneiders nya app gör mer för installatören

NY TEKNIK MySchneider Electrician heter en ny app från Schneider där tanken, precis som med liknande projektappar, är att du ska klara en hel massa skrivbordsjobb ute på fältet. Men här har Schneider tagit det ett steg till med en lång rad fiffiga funktioner för installatören. Appen innehåller en komplett produktkatalog med all produktinformation.

ELOLYCKA: Skadad man utanför Kiruna avled

Den man i 25-årsåldern som skadades allvarligt i samband med en arbetsplatsolycka i Kurravaara utanför Kiruna har avlidit av sina skador. Mannen arbetade för Vattenfall. Företaget skriver i ett pressmeddelande att händelsen inträffade under ett ”rutinuppdrag” och att medarbetaren fått ström genom kroppen.

Nu ska fusket stoppas

Hemmafixare, händige grannen eller, ännu värre, professionellt utförd fulel. I tre av tio svenska hushåll har det installerats el på olagligt sätt. Nu ska ett nytt regeringsuppdrag stoppa fusket. Fulel och hemmapulare har blivit ett stort och, som Elektrikern skrivit om tidigare, numera väl uppmärksammat problem.

Snart är det dags för Elmässa igen!

17-18 oktober är det dags för Elmässan Stockholm igen. Ett välkommet avbrott i oxveckorna om möjlighet finns. Mässan har vuxit under åren och i år väntas 220 utställare ta med sig sina senaste innovationer att känna och klämma på.

ELOLYCKA: Ung man allvarligt skadad utanför Kiruna

En arbetsplatsolycka inträffade på onsdagsförmiddagen i Kurravaara, en dryg mil utanför Kiruna. En ung man ska ha skadats allvarligt. Mannen vårdas på Kiruna sjukhus. Mannens hemmahörighet och ålder är inte känd i skrivande stund, men enligt Region Norrbotten handlar det om ”en ung man”. Regionen benämner olyckan som ”elolycka”.

Efter #metoo: DO granskar bygg- och anläggningsbranschen

(DO) genomför just nu en tillsyn för att säkerställa att företag inom bygg- och anläggningsbranschen har riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

Ackordvinnarna på Bravida Östersund åkte Supertornado

INSÄNT ”Montörerna flög fram i en Supertornado över Storsjön i en härlig fart”, skriver Sven Höckert. Montörer vid Bravida i Östersund har under våren lyckats vinna 2 av ackordstävlingarna och vi slog ihop arbetslagen till en gemensam aktivitet där även arbetsledaren följde ackordslagen.

Nya smarta lösningar – Nr 7, 2018

En tvåtrådig dimmerpuck från ELKO, en laser med extra linje från FLEX, en batteridriven skottkärra från Makita och en skaltång med kabelavbitare från Knipex. Här är några av de allra senaste innovationerna inom ny teknik.

Rotavdrag: Fördelningspolitik och svarta-vita jobb

I december 2008 införde den då borgerliga regeringen möjligheter för enskilda fastighets- och bostadsrättsägare att få Rot-avdrag. Den enskilde kunde minska sina utgifter för arbetskraftskostnader med hälften.

Rot-avdrag: Argumenten för och emot

Det finns många argument för rotavdraget, exempelvis att svartjobben minskat. Samtidigt finns inte någon oberoende undersökning som visar på detta. Vi tar en närmare titt på de vanligaste argumenten för och emot Rot. 1. Svartjobben minskade när Rot infördes och de ökade när avdragsmöjligheten minskade.

Rotavdrag: Vad säger facken?

I tider av lågkonjunktur har facket tillsammans med arbetsgivare stridit för den här typen av bidrag. Samtidigt har man från fackligt håll menat att avdraget inte har samma funktion i en högkonjunktur. Det är ingen stor fråga för oss. Men det finns bättre sätt att satsa pengar på, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.

Visning av Förbifart Stockholm ställs in – efter säkerhetslarmen

De upptäckta säkerhetsbrister tvingar Trafikverket att ställa in helgens visning av Förbifart Stockholms tunnlar i Vinsta, skriver Mitti Stockholm. På lördag skulle allmänheten kunna komma och titta på jättebygget i Vinsta en del av motorvägstunnelprojektet Förbifart Stockholm.

IF Metalls avtal ger uppsagda Esab-anställda lönepåslag

De anställda vid Esab i Sandviken som sades upp i somras kan få upp till dubbel lön resten av året och flera arbetsfria uppsägningsmånader. Detta genom ett nytt avtal med IF Metall-facket, skriver Dagens Arbete.