2012-04-17

– Det förekommer ett sofistikerat arbete för att försvaga facket.
Det säger Sverker Lindström, tidigare journalist, som utrett likheterna med det amerikanska kampanjerna för att krossa fackföreningar.

I USA är det en stor ”industri” att krossa och förminska de fackliga organisationerna. Verksamheten brukar kallas Union busting och omsätter otroliga 28 miljarder kronor per år.
– 2 500 konsulter arbetar med att förhindra facklig verksamhet, säger Sverker Lindström.

Ett av de tydliga exemplen på Union busting är verksamheten vid Wal-Mart, värdens största affärskedja, där alla försök till att bilda fackföreningar krossas. Lyckas man bilda fackförening på en arbetsplats, så läggs affären ned.

Han ser liknande tendenser i Sverige, men inte alls i samma nivå som i USA. Men det finns ändå enligt Lindström ett mönster, där man kan se en utveckling. Speciellt pekar han på att många utanför arbetsmarknadens parter försöker försvaga facket genom olika utspel. Till exempel politiker som lägger en rad förslag.
– Jag har översatt begreppet Union Busting till ”Försvaga facket”, säger Lindström.

Han har i en utredning kunnat identifiera fem former, där det förekommer ett arbete med att försvaga facket.
• Förneka fackets roll. Ett fall är när leksaksföretaget Toys ”R” US etablerades i Sverige.
• Misstänkliggöra facket hos medlemmarna. Ett exempel är när fackföreningarna legitimitet ifrågasätt, bland att i stödet till Socialdemokraterna.
• Kampanjer med mediernas hjälp. Ett exempel är hur arbetsgivare fick mediernas stöd vid konflikten kring ett kollektivavtal vid en salladsbar i Göteborg.
• Ideologiska domstolsprocesser mot kollektivavtal. Bland annat de frågor som gäller kontrollavgifter för Byggnads och Elektrikerna.
”Politiska kampanjer med tydligt mål. Aktuella fall är politiker som kräver lägre ingångslöner.

Han pekar i sin utredning på flera fall av ett medvetet arbete för att försvaga fackets roll. Av svenska företag i utlandet och av svenska företag i Sverige.
Ikea, Skanska, Elektrolux, Mölnlycke, Health care och andra svenska företag har i andra länder aktivt använt sig sig av konsulter som arbetar för att försvaga och misstänkliggöra de fackliga organisationerna. Bland annat handlar det om att sparka fackliga företrädare.

I Sverige är metoderna inte lika synliga, men ändå tydliga. De är mer sofistikerade. Sverker Lindström har för Elektrikerförbundets räkning gjort en utredningen om hur situationen ser ut i Sverige.
Vid ett seminarium på ABF-huset i Stockholm diskuterades rapporten.
– Hur naiva har vi inte varit. Det är starka krafter vi har emot oss, sa Claes-Mikael Jonsson, jurist på LO, under seminariet.

Han pekade också på stora förändringar sen vi gick med i EU. Arbetsgivarna använder sig av EU-lagstiftningen för att misstänkliggöra de fackliga organisationerna. Bland annat i det uppmärksammade fallet vid ett bygge i Vaxholm.
– Centrum för rättvisa har gjort rättsliga angrepp på flera fackliga frågor. Sverker Lindström vill därför varna för deras verksamhet.
– Vi kan se tre faser för fackföreningarna. På 1800-talet bekämpades fackföreningarna med alla medel. In på 1900-talet kom en ny fas där arbetsgivarna erkände fackets roll och vi fick en samförståndsanda med Saltsjöbadsavtalet. Nu ser man ett pendelslag tillbaka. Man vill inte krossa facket, bara att få de lagom svaga, säger Clas-Mikael Jonsson.

Per Eklund
elektrikern@daladem.se

Fotnot: För att se en inspelning av seminariet om Union Busting -Klicka HÄR.

 

LÄS MER HÄR:
”Vi har ingen strategi”

 Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

”Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt”

Dagen inleds med en genomgång på Byggfackens hus.

SEF:s historia: Striden om den kollektiva försäkringen

Elektrikerförbundet var det första fackförbundet i Sverige med kollektiv hemförsäkring i medlemskapet. Det var ett mycket omstritt beslut. Elektrikerförbundet tog beslutet om att alla medlemmar skulle omfattas av en hemförsäkring under kongressen 1981. Två år senare, 1983, infördes hemförsäkringen hos Folksam.

På plats för att försäkra sig om medlemmarnas bästa

Det är fullt i salen på hotell Winn i Gävle. Ett femtiotal försäkringsinformatörer från LO har samlats för att få nytt bränsle inför samtalen med medlemmar i Gävle-Dalaområdet. Det är inte så lätt att få sjukersättning i dag, säger en röst i salen. Precis.

Inget åtal efter dödsolyckan i Tyfors

Arbetsmiljöåklagare Ann-Marie Helander har beslutat lägga ner förundersökningen om arbetsmiljöbrott i samband med dödsolyckan i Tyfors i Dalarna hösten 2016. Det här rapporterar Seko-tidningen.

Batteriladdare orsakade hotellbrand

Vid tretiden på natten mot tisdagen fick First Hotel i Falun utrymmas efter rökutveckling i ett rum. En person fick föras till sjukhus med rökskador. Det var en batteriladdare som började brinna på ett rum, säger Niklas Sjöblom, hotelldirektör.

”Svårt att förklara alla namnbyten för kunderna”

Tommy Persson har haft fem olika arbetsgivare. Ändå har han aldrig lämnat sitt jobb i Töreboda. Det är lite svårt att förklara alla namnbyten för kunderna, men sedan kvittar det väl vad det står på ryggen, konstaterar Tommy Persson. Det var den 26 augusti 1985 som Tommy Persson för första gången klev in genom dörren till elfirman i Töreboda.

Brickor i ett gigantiskt spel

Att bara vara en liten bricka i ett gigantiskt spel. Det är en fullt befogad känsla när företaget du arbetar på får nya ägare. Att vara med om det gång på gång gör spelet allt större, arbetaren allt mindre. Gunnar Johansson har varit med om att få nya ägare sju gånger, Tommy Persson fem gånger.

”Jag har bara följt med”

Gunnar Johansson arbetar i dag på Assemblin i Trollhättan. Här har han arbetat i tre decennier. Företagens namn har varierat men arbetet har bestått. Jag har aldrig sagt upp mig eller slutat, utan jag har följt med på grund av att firmor sålts, berättar Gunnar Johansson. När Gunnar Johansson började arbeta som elektriker i Trollhättan 1987 hette företaget Enorsons el.

Stjärnkrogar utan avtal

Sverige har fått sin första trestjärniga restaurang. Men Restaurang Frantzén som grundats av krögaren Björn Frantzén saknar kollektivavtal. Totalt har Sveriges restauranger 32 Michelinstjärnor. Tidningen Hotellrevyn har granskat alla stjärnkrogar. Flera av dem saknar kollektivavtal.

Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått miste om ersättning

När Kajbron rasade förra sommaren skadades flera byggarbetare svårt. Men enligt facktidningen Byggnadsarbetaren har den polska arbetsgivaren inte informerat de utländska arbetarna om möjligheten att söka ersättning från det polska företaget för sina skador – något som kan vara ett avtalsbrott, vilket det svenska fackförbundet Byggnads ser allvarligt på.

”Det blev bättre den här gången”

Arbetsvillkoren och arbetstryggheten har förändrats för linjemontörerna det senaste decenniet. Utförsäljningen av elnät och upphandlingen av underhåll, service och nybyggnation, har gjort att montörerna har blivit en bricka och en handelsvara. Övergången kan göras mycket illa med svåra problem för montörer, och det kan också göras bra.

Kvinnor i arbetaryrken tjänar hälften jämfört med manliga tjänstemän

Det är lätt att glömma klassperspektivet när jämställdheten diskuteras. Lätt att förminska jämställdhetsfrågan till en fråga om individuella val, som val av yrke eller valet av hur lång föräldraledighet var och en tar i en relation. Detta trots att jämställdhet främst är frågan om strukturer.

Avregleringen kom med ett högt pris

Den avreglerade elmarknaden ledde inte bara till miljardvinster för de stora elbolagen på bekostnad av högre elpriser för hushållen och en sämre samhällssäkerhet utan även till sämre villkor för de anställda. Det här konstaterar journalisten och författaren Mats Wingborg, som på uppdrag av Elektrikerförbundet har granskat avregleringen.

Många fallolyckor på bygge i Luleå

Sedan november i fjol har tre fallolyckor inträffat på byggföretaget Nåidens jättebygge Kuststad i Södra hamn i centrala Luleå. Den första olyckan inträffade i slutet av november 2017. En byggarbetare föll uppemot 15 meter efter att ett valvbord välte på fjärde våningen.

Stridsåtgärdsutredningen: ”Fortsätt oroa er säger jag”

Elektrikerförbundets tidigare förhandlingschef, Ronny Wenngren, lämnade Elektrikerförbundet hösten 2016. Han skulle bli pensionär. Det blev inte riktigt så. Särskilt inte efter det där telefonsamtalet i somras. Det var från Arbetsmarknadsdepartementet.