2012-04-17

– Det förekommer ett sofistikerat arbete för att försvaga facket.
Det säger Sverker Lindström, tidigare journalist, som utrett likheterna med det amerikanska kampanjerna för att krossa fackföreningar.

I USA är det en stor ”industri” att krossa och förminska de fackliga organisationerna. Verksamheten brukar kallas Union busting och omsätter otroliga 28 miljarder kronor per år.
– 2 500 konsulter arbetar med att förhindra facklig verksamhet, säger Sverker Lindström.

Ett av de tydliga exemplen på Union busting är verksamheten vid Wal-Mart, värdens största affärskedja, där alla försök till att bilda fackföreningar krossas. Lyckas man bilda fackförening på en arbetsplats, så läggs affären ned.

Han ser liknande tendenser i Sverige, men inte alls i samma nivå som i USA. Men det finns ändå enligt Lindström ett mönster, där man kan se en utveckling. Speciellt pekar han på att många utanför arbetsmarknadens parter försöker försvaga facket genom olika utspel. Till exempel politiker som lägger en rad förslag.
– Jag har översatt begreppet Union Busting till ”Försvaga facket”, säger Lindström.

Han har i en utredning kunnat identifiera fem former, där det förekommer ett arbete med att försvaga facket.
• Förneka fackets roll. Ett fall är när leksaksföretaget Toys ”R” US etablerades i Sverige.
• Misstänkliggöra facket hos medlemmarna. Ett exempel är när fackföreningarna legitimitet ifrågasätt, bland att i stödet till Socialdemokraterna.
• Kampanjer med mediernas hjälp. Ett exempel är hur arbetsgivare fick mediernas stöd vid konflikten kring ett kollektivavtal vid en salladsbar i Göteborg.
• Ideologiska domstolsprocesser mot kollektivavtal. Bland annat de frågor som gäller kontrollavgifter för Byggnads och Elektrikerna.
”Politiska kampanjer med tydligt mål. Aktuella fall är politiker som kräver lägre ingångslöner.

Han pekar i sin utredning på flera fall av ett medvetet arbete för att försvaga fackets roll. Av svenska företag i utlandet och av svenska företag i Sverige.
Ikea, Skanska, Elektrolux, Mölnlycke, Health care och andra svenska företag har i andra länder aktivt använt sig sig av konsulter som arbetar för att försvaga och misstänkliggöra de fackliga organisationerna. Bland annat handlar det om att sparka fackliga företrädare.

I Sverige är metoderna inte lika synliga, men ändå tydliga. De är mer sofistikerade. Sverker Lindström har för Elektrikerförbundets räkning gjort en utredningen om hur situationen ser ut i Sverige.
Vid ett seminarium på ABF-huset i Stockholm diskuterades rapporten.
– Hur naiva har vi inte varit. Det är starka krafter vi har emot oss, sa Claes-Mikael Jonsson, jurist på LO, under seminariet.

Han pekade också på stora förändringar sen vi gick med i EU. Arbetsgivarna använder sig av EU-lagstiftningen för att misstänkliggöra de fackliga organisationerna. Bland annat i det uppmärksammade fallet vid ett bygge i Vaxholm.
– Centrum för rättvisa har gjort rättsliga angrepp på flera fackliga frågor. Sverker Lindström vill därför varna för deras verksamhet.
– Vi kan se tre faser för fackföreningarna. På 1800-talet bekämpades fackföreningarna med alla medel. In på 1900-talet kom en ny fas där arbetsgivarna erkände fackets roll och vi fick en samförståndsanda med Saltsjöbadsavtalet. Nu ser man ett pendelslag tillbaka. Man vill inte krossa facket, bara att få de lagom svaga, säger Clas-Mikael Jonsson.

Per Eklund
elektrikern@daladem.se

Fotnot: För att se en inspelning av seminariet om Union Busting -Klicka HÄR.

 

LÄS MER HÄR:
”Vi har ingen strategi”

 Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.

Elektriker utsattes för strömgenomgång i kongresscenter

En elektriker som arbetade i Aros Congress center i Västerås utsattes i början av juli för strömgenomgång när han stod i en liftkorg. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket var anledningen att korgen i liften var spänningssatt. Elektrikern hade ena armen mot liftkorgen och tog tag i bärverket i taket, och fick därmed en strömgenomgång från ena armen till andra handen.

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren. Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017. Samma trend kan observeras även inom andra branscher.

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet. Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge i Hjorthagen i centrala Stockholm.

Rusande elpriser – på grund av torkan

Vattenmagasinen töms och grundvattennivån sjunker. Den pågående torkan orsakar vattenbrist och kraftigt stigande elpriser. En villaägare vars rörliga elpris i juni förra året låg på 600 kronor kan tvingas betala över 1000 el-kronor för samma månad i år.

Elyseum: Ett hus fullt av elektrisk historia

I det vackra huset i jugendstil vid Gamla Ullevi, som tidigare var en understation till Göteborgs elverk, finns i dag ett museum. Ett museum som visar Göteborgs energihistoria, allt från gasens utveckling till det sena 1900-talets elektriska apparater. Det tillverkades saker av bättre kvalitet förr, säger Naimi Rynge, ingenjör vid Göteborgs energi.

El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

1800 bostadsbränder orsakas varje år av elektroniken i våra hem. Den övervägande majoriteten av dessa bränder beror på felaktig användning av elektriska apparater. Detta visar en granskning som Elsäkerhetsverket genomfört. Som en del i projektet ”Elsäkerhet i bostäder” har Elsäkerhetsverket kartlagt var elbränder startar i svenska bostäder.

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten. Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”.

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Vattenfall köper installationsföretag

Vattenfall köper installationsföretaget Dalenbergs El & Maskinteknik i Skene. Ägarbytet trädde i kraft 1 juli. Enligt Vattenfall Services pressmeddelande förväntar man sig att bolagsköpet kommer att stärka företagets position för lågspänningsuppdrag.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Föll genom tak – utredningen om dödsolyckan läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren. Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta ut trasiga takplattor på en ladugård.

Josefine Larsson: ”Om det var din dotter”

KRÖNIKA ”Jag önskar att alla ni som kommer i efterhand och stöttar och säger att ni tycker att jag blev illa behandlad, när situationen redan är förbi, vågade stå upp och ta ställning där och då”, skriver Josefine Larsson. Jag var bara tolv år när jag bestämde mig för att jag ville bli elektriker.