2012-03-06

Byt några vägguttag, brytare och lamputtag och få en intelligent och fjärrstyrd anläggning utan ny kabeldragning. Ett svenskt-danskt samarbete har utvecklat ett system som kommunicerar via 230-nätet med inbyggd intelligens i varje apparat.
– Vi kommer alltid ha kopparnät så varför inte kommunicera via kopparnät?

Det säger Anders Juhl Lundberg på danska företaget Zensehome som på elmässan i Malmö lanserade ett nytt system för den svenska marknaden. I stället för styrtrådar och ”busar” kopplade till en centralenhet används det befintliga 230-nätet och någon extra kabeldragning behövs inte. Systemet som testats i Danmark under två år bygger på Powerline Connection.
– Det är en känd och beprövad teknologi vi använder men vi har förfinat den. Du kan exempelvis mäta strömförbrukning på varje enskild enhet, det är vårt patent, säger Anders Juhl Lundberg.

Kortfattat förklarat så byts valfritt antal apparater i en lägenhet ut till systemets produkter, varje enhet har ett unikt nummer. Via ett gränssnitt, eller adapter, som pluggas rakt in i vägg-uttaget kopplar du din dator och kan programmera anläggningen. Gränssnittet tas bort och informationen stannar kvar i apparaterna som alltså sedan kommunicerar via kopparnätet.
Vilken brytare som helst kan styra vilken apparat som helst inom systemet. En strömbrytare och ett lamputtag måste inte tillhöra samma gruppsäkring utan kan ”prata” med varandra ändå såvida inte anläggningen är för stor, då kan ett särskilt gränssnitt behöva monteras mellan faserna i centralen.
Den befintlig anläggningen som inte byts ut fungerar som den alltid gjort, medan de nya apparaterna kan få en rad olika funktioner som du övervakar via din dator, smartphone eller annan androidteknik; Varje enhet kan exempelvis mäta effektuttaget och där ligger en stor energivinst menar Anders Juhl Lundberg och visar ett stapeldiagram där varje enhets förbrukning visas dag för dag, vecka för vecka, eller vilket tidsspann man väljer.
– För att styra balansen på det du tar in och får ut så måste vi ha kontroll på hela kedjan.
Genom att mäta strömförbrukningen i varje enhet kan man lätt identifiera ”strömtjuvar” och exempelvis programmera vägguttaget till TV:n att bryta strömmen helt när den är avstängd och därmed undvika onödig standbyförbrukning.
– Och när jag släcker min sänglampa så bryter jag strömmen till mina barns TV så att de inte kan tjuvkika efter läggdags, skrattar Anders Juhl Lundberg, och företaget menar att med bra koll på elnätet kan upp till 25 procents förbrukning sparas.

Komfortmässigt finns förstås, likt andra fabrikat, hur mycket funktioner som helst och apparaterna har inbyggd timer, dimer och kan fås med tidur och rörelsedetektor parallellt. Lamputtagen kan exemplvis dimra från noll till fullt ljus under 40 minuter och skapa ett gryningsljus att vakna till.
Prismässigt ligger apparaterna i spannet 7-800 kronor upp till ett par tusen per enhet, medan mjukvaran för programmering hämtas via internet på Zensehomes hemsida.

Jan-Erik Johansson

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Teknikfronten

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Vad är det som vibrerar?

Med ny microchipteknik och egendesignad mätutrustning kan forskarna enklare mäta vibrationer på ett mycket brett frekvensområde. På så sätt har man kunnat testa fram olika åtgärder som minskar de skadliga skakningarna. Vibrationer mäts i meter per sekundkvadrat.

Nollvision för vibrationsskador

Vibrationsskador i händer och armar är den vanligaste arbetsskadan i Sverige i dag. Helt i onödan visar ett svenskt forskningsprojekt. Maskiner behöver inte alls vibrera och skada människor som de gör i dag, och det går att åtgärda. Det säger Eva Troell som tillsammans med Hans Lindell leder projektet Noll vibrationsskador på Swerea IVF, i Mölndal.

Fortsatt ökning av metallstölder

Metallstölder fortsätter att bli allt vanligare och ställer till stora och dyra problem. Kopparledningar är vid sidan av organiserad stöld av stora volymer direkt från företag de två huvudområden som drabbas mest, menar Rikspolisstyrelsen i en ny rapport.

Mobilen styr ljuset hemma

Ändra färg och ljussättning, dimra eller få ett tidsstyrt gryningsljus i rummet, allt trådlöst via mobilen. Philips sticker ut hakan och lanserar vad man kallar världens smartaste lysdiodlampa. Den är den första i sitt slag.

Trådlöst är stort i Norge

Nya lagar för elinstallationer skapar nya lösningar, och allt oftare är de trådlösa. I Norge infördes lagkrav på installation av spisvakter vid nybyggnation och större renoveringar, och en trådlös variant togs fram och lanseras nu även i Sverige.   Mer än var fjärde brand som räddningstjänsten åker ut på orsakas av köksspisen.

Torra kablar – ett problemsom blir större

  Problemet med upptorkade och smulande ledare i armaturer växer och nu kommer hårdare krav på installatören. Det är nya förtydliganden på väg och de ska vara med i nästa utgåva av elinstallationsreglerna. Det säger Svante Skeppstedt på SEK, Svensk Elstandard, som tog upp problemet på årets elmässa.

”Största förändringen sedan glödlampan”

Ny teknik och nya installationsmetoder förändrar nu spelreglerna inom elbranschen. Jag tror att vi står inför elteknikbranschens största förändring sedan glödlampan uppfanns. Just nu saknar vi vägledning, det finns ingen blå bok, men jag tror det kan bli en kul resa. Det säger Max Reiman, elteknikexpert på EIO.

Nya smarta lösningar

ÅRETS ELNYHET Årets elnyhet bland nästan 100 tävlande produkter på Elmässan blev den självtestande jordfelsbrytaren Restarter från Malte-Winthje Automation AB.

Energikostnaderna gör mätning hetare

Mätning och övervakning är det som företagen visar störst intresse för i dag. Folk vill installera bra lösningar helt enkelt. Det säger Magnus Engström, produktansvarig för bland annat mätinstrument på Schneider electric. Han håller i seminariet med just namnet Mätning och övervakning som turnerar runt om i Sverige just nu och som hålls för alla intresserade inom branschen.

En talande lampa

En lampa som via radio kommunicerar med sina kompisar och tänder och släcker dem efter programmering. Den talande lampan är här. Just här var det en jättebra och smidig lösning.   Det säger Fredrik Sjöberg, installatör på CM EL AB i Bankeryd.

Stor marknad för ny mätteknik

Även för mindre fastighetsägare och vlllaägare blir mätning en allt viktigare bit för elektrikern att kunna informera om och föreslå bra installationslösningar.   I princip alla som har en värmepump som inte är energimätt är i dag en potentiell kund. Det säger Mats Karlberg, produktchef ABB, i samband med att företaget lanserar en ny enfas elmätare på marknaden.

En kabel, många valmöjligheter/skillnader

  Den halogenfria ersättaren till EKLK visar på problemet med många nya kabelvarianter och skillnader mellan märken gällande samma kabel. Det här kan en montör ha att välja mellan när det gäller kabel typ EKLK: EQLQ Easy. Tidigt ute av de större aktörerna i Sverige var NEXAN med sin variant kallad EQLQ Easy. Smalare och utan fyllnadsmassa mellan ledare och ytterhölje.