När EBR Säkerhetsexpo arrangerades på Åsbro kursgård i Närke var Elektrikerförbundet en av utställarna på plats.

– Jag tror det är jätteviktigt att vi träffar medlemmar och att det syns att vi är bra en samarbetspartner när det gäller arbetsmiljö och säkerhetsfrågor, säger Åke Persson, distributionselektriker på Falu Energi & Vatten och en av dem som stod i Elektrikerförbundets monter.

Vilka säkerhetsutmaningar ser du i branschen?
– I och med att vi behöver så mycket nytt folk i branschen så kan det vara svårt att säkerställa kompetensen.

– Om du är nyutbildad så kanske arbetsgivaren förväntar sig att du kan allt, och du kanske själv tror det, men då kan det ske olyckor på grund av att du inte har fått rätt introduktion eller gjort rätt riskbedömningar. Det är en risk när en bransch växer så mycket som det gör i vår bransch.

Åke Persson
Åke Persson

”En del tragiska olyckor”

Det har skett en del olyckor?
– Ja, vi har haft en del tragiska olyckor i branschen, bland annat med induktion och influens där anställda råkat illa ut när de jobbat på luftledningsnätet.

Hur motverkar man det?
– Utbildning, så att man jordar och potentialutjämnar, det är jätteviktigt.

”Skador kan dyka upp sent”

Lärde du dig något nytt under säkerhetsexpon?
– Ja, bland annat lyssnade jag på ett seminarium om ny forskning om elskador. Att skador kan dyka upp månader efter olyckstillfället, och jag såg nya flamskyddskläder. Utvecklingen har gått snabbt, för några år sedan var det till exempel inte alls säkert att det fanns arbetskläder för kvinnor.

Vad händer just nu?
– Tillsammans i branschen arbetar vi med att ta fram en ny Esa, Elsäkerhetsanvisningar. För oss i Elektrikerförbundet är det självklart att vara en del av detta.