Anders Nesterud är produktionschef på DeltraKravek som är det delgivningsföretag som Elektrikerförbundet oftast använder sig utav.

– Svenska Elektrikerförbundet beställer oftast delgivningar mot juridiska personer, det vill säga företag. I vårt uppdrag analyserar vi vilka som är behöriga firmatecknare, lägger upp en strategi för hur vi ska söka mest effektivt, för att sedan delge företagen. Beroende av vad man ska överlämna kan olika regler och lagar gälla.

Kan du berätta hur en delgivning går till?
– En delgivning kan gå snabbt, man knackar på dörren, frågar om det är rätt person och svarar de jakande då verkställer man sin delgivning. Man berättar vad ärendet gäller, sedan lämnar man platsen. Vanligtvis går man inte in över tröskeln. Men det krävs en noggrann dokumentation av vår fältpersonal.

– Vi är neutrala, vi står inte och diskuterar med den delgivne. Utan vi informerar att de blivit delgivna och att de bör ta kontakt med motparten så snabbt som möjligt. Sedan går vi. Vid svårare uppdrag kan det krävas omfattande utredningar för att lyckas.

Så funkar delgivning

Vanlig delgivning innebär att handlingen skickas per post eller lämnas till delgivningsmottagaren. Delgivning har skett när delgivningsmottagaren har tagit emot handlingen.

Muntlig delgivning sker genom att innehållet i den handling som ska delges läses upp för delgivningsmottagaren. Vanligen skickas eller lämnas handlingen därefter till delgivningsmottagaren. Delgivning anses ha skett när innehållet i handlingen har lästs upp för delgivningsmottagaren.

Särskild delgivning med juridisk person innebär att delgivningsmottagaren får två brev. I det första brevet skickas den handling som ska delges. Nästa arbetsdag skickas ett kontrollmeddelande till den juridiska personen om att handlingen har skickats.

Breven skickas till den adress som finns registrerad för den juridiska personen.

Den juridiska personen anses delgiven när två veckor har förflutit från det att handlingen skickades.

Stämningsmannadelgivning sker genom att en person med behörighet att utföra en sådan delgivning lämnar en handling eller ett meddelande till delgivningsmottagaren, genom ”surrogatdelgivning” eller genom ”spikning”.

Mottagaren anses delgiven när stämningsmannen har anträffat delgivningsmottagaren och överlämnat handlingen, oavsett om den sökte tar emot och kvitterar delgivningsförsändelsen eller inte.

Stämningsmannadelgivning kan i vissa fall också ske genom att handlingen lämnas till en annan vuxen person vid bostaden eller arbetsplatsen om den sökte inte påträffas, så kallad ”surrogatdelgivning”. Handlingen får endast lämnas till en person som samtycker till det och som inte är motpart till den som ska delges. Delgivning har i detta fall skett när handlingen har lämnats och en underrättelse om det har skickats till delgivningsmottagaren.

Spikning innebär att handlingen lämnas i delgivningsmottagarens bostad eller på lämplig plats i anslutning till den, om mottagaren inte kan påträffas där. Ibland tejpad på en dörr. Spikning får endast ske om surrogatdelgivning inte kan användas och det inte heller kan klarläggas var mottagaren uppehåller sig, men det finns anledning att anta att personen har avvikit eller håller sig undan. Vid spikning har delgivning skett när handlingen har lämnats i eller i anslutning till delgivningsmottagarens bostad.

Kungörelsedelgivning sker genom att ett beslut fattas att handlingen som ska delges ska hållas tillgänglig viss tid hos en myndighet eller på annan plats. Ett meddelande om detta och om handlingens huvudsakliga innehåll ska inom tio dagar från beslutet publiceras i Post- och Inrikes Tidningar och, om det finns skäl till det, i ortstidning. Kungörelsedelgivning har skett när två veckor har förflutit från beslutet om kungörelsedelgivning.

Källa Sveriges Domstolar

Kan delge familjemedlem eller chef

Men om ni inte får tag i personen som ska delges, hur gör ni då?
– I vissa typer av uppdrag kan vi delge en familjemedlem eller en arbetsgivare, beroende på gällande lagar och regler. I vissa fall så kan vi ”spika” ett ärende, det innebär att delgivning har skett när handlingen har lämnats i, eller i anslutning till delgivningsmottagarens bostad. Dock krävs ett omfattande förarbete för detta.

– Misslyckas vi även där så finns möjlighet att vi kontaktar länsstyrelsen som får besluta om delgivning via kungörelse, det innebär en publicering i Post- och inrikes tidningar.

Hur går ni tillväga för att få tag i en person som ska delges?
– Vi lägger upp en strategi för hur vi ska söka mest effektivt, dels vad som krävs lagmässigt för det enskilda ärendet, dels vem personen är. Vi gör efterforskningar i olika register, kollar arbetsplatser och hos Skatteverket vilka släktsamband som finns. Vi söker också information om personen i sociala medier. Våra delgivare söker ofta personer under kvällar och helger, det blir en högre lyckandegrad. Ofta känner vi till en eftersökt sen tidigare och vet vad som krävs i det enskilda fallet. Samtliga delgivare har även ett taktiskt och juridiskt bollplank hos oss centralt att rådfråga vid behov.

Ska vara fri från vandel

Hur bli man en delgivare?
– Alla delgivare prövas av vår tillsynsmyndighet Länsstyrelsen. Det krävs att du är helt fri från vandel från polisen och skulder hos kronofogden. 

– Hos oss på DeltaKravek tycker vi att det är viktigt att man tidigare har jobbat med människor, särskilt med utsatta människor. De flesta av våra delgivare är över 60 år då vi vet av erfarenhet att en högre ålder ofta ger ett lugnare möte. Dessa delgivare tenderar även att vara mycket flexibla att samarbeta med när ärenden ställer krav på snabb handläggning.

– Vi utbildar våra delgivare i hur de ska bete sig, vi rekryterar inga som sticker ut eller kommer med lustiga bilar eller väcker uppmärksamhet. Delgivningsförordningen säger att vi ska väcka så lite anstöt och lidande som det bara går.

Lagen ändrades för att avlasta myndigheterna

2011 uppdaterades delgivningslagen så att även privata, auktoriserade, delgivningsföretag kunde användas för stämningsmannadelgivning, detta för att avlasta svenska myndigheter med långa handläggningstider. De auktoriserade delgivningsföretagen omfattas av samma befogenheter som myndigheternas delgivare.

I delgivningsbranschen är kronofogden störst aktör med ungefär 600 000 fysiska delgivningar per år, DeltaKravek är landets största privata delgivningsföretag med omkring 150 godkända delgivare utspridda över hela landet som utför uppemot 100 000 delgivningar per år.