Varför bör du bli Elektrikerförbundets vice ordförande?
– Det bör egentligen de som nominerat mig svara på. Men jag gissar att de skulle säga att jag har en bred erfarenhet i förbundet. Jag har haft många olika uppdrag, allt från förbundsstyrelsen till lärlingsombud, jag har jobbat på både stora och små företag, såväl på landsbygd som i storstad. Hela tiden har jag drivit medlemmarnas frågor.

Vilken är din starkaste sida?
– Dels min erfarenhet i förbundet, dels min erfarenhet från våra sidoorganisationer. Jag har en kunskap om att vi kan uppnå fantastiska saker när vi gör saker tillsammans.

Och den svagaste?
– Jag blir aldrig riktigt nöjd. Jag vill alltid nå längre. Även om jag har nått ett bra förhandlingsresultat så sitter jag alltid och tänker ”kunde vi ha nått lite längre?, hur kan vi göra för att få ett ännu bättre resultat nästa gång?”.  Det är lite jobbigt att aldrig känna sig klar.

Ingen revolution i förbundet

Vilken fråga är viktigast för dig och Elektrikerförbundet att driva?
– Hela förbundets existens handlar om att förbättra för våra medlemmar, både på arbetet och i samhället. Det mest uppenbara är med starka kollektivavtal, och kopplat till det är en hög organisationsgrad. Så det hänger ihop.

Hur kommer medlemmarna att märka att just du är förbundets vice ordförande?
– Jag hoppas inte att medlemmarna märker det, för det här är ingen enmansshow, det handlar om den kollektiva insatser, jag förespråkar inte en revolution i förbundet. Vi behöver såklart fundera på vad vi gör, och kanske göra mer av det vi gör bra och kanske mindre av det som våra medlemmar inte efterfrågar.

Hur vill du jobba för att öka medlemsantalet? 
– Vi behöver prioritera verksamhet ute på arbetsplatserna och jobba med insikterna om att medlemskapet i facket innebär ett löfte att ta strid för någon annan, och det man får för det är att alla andra är beredda tar strid för dig. Med den insikten så blir det uppenbart att desto fler människor som är beredda att ta strid för dig, desto bättre kommer du att få det.

Per-Ola Nilsson

Ålder: Fyller 41.

Bor: Utanför Ystad.

Nuvarande uppdrag: Ombudsman i Skåne, ordförande för LO-distriktet, facklig ledare för partidistriktet

Blev medlem: 2003, första anställningsdagen.

Då blev jag aktiv i förbundet: 2006, som kontaktombud, dagens fackliga ombud.

Läs om de andra kandidaterna 👇