Varför bör du bli Elektrikerförbundets vice ordförande?
– Därför att jag har de egenskaper och erfarenheter som Elektrikerförbundet behöver för att växa och för att skapa bättre villkor för våra medlemmar.

Vilken är din starkaste sida?
– Jag har en erfarenhet som ingen annan har. Jag har jobbat över hela landet, i nordligaste Norrland och längst söderut i Skåne. Det betyder att jag har en insikt om hur besluten påverkar våra medlemmar i hela landet. Så jag står för helheten.

Och den svagaste?
– Jag försöker förbättra mig, men jag har en tendens att ställa väldigt höga krav, både på mig själv och på andra.

Måste ha långsiktiga mål

Vilken fråga är viktigast för dig och Elektrikerförbundet att driva?
– En fråga är sex timmars arbetsdag, utan att sänka lönen. Vi måste ha långsiktiga mål. En annan fråga är att göra kollektivavtalen mer fördelaktiga för de som är medlemmar, samtidigt som det inte får bli billigare för företagen att anställa icke-medlemmar. Nyckeln för att lyckas är att vi är tillräckligt många medlemmar. Men är det något förbund som ska lyckas med det så är det Elektrikerförbundet.

Hur kommer medlemmarna att märka att just du är förbundets vice ordförande?
– Jag vill att det ska märkas. Jag har en plan att vi ska nyttja tekniken för att förbundsledningen ska synas mer. Helst fysiskt men även använda den digitala tekniken.

Hur vill du jobba för att öka medlemsantalet? 
– Det finns ingen enkel lösning, men en idé är att vi använder oss av reels, eftersom många elektriker tittar på detta i byggboden i dag under rasterna istället för att prata med varandra. I dessa reels berättar vi varför vi finns, vad har vi uppnått och vilka rättigheter våra medlemmar har. Vi behöver även få idéer från medlemmarna som vi kan driva tillsammans.

Fredric Lundahl

Ålder: 40

Bor: Stora Mellösa utanför Örebro

Nuvarande uppdrag: Ombudsman i Örebro och Stockholm, skyddsombud för ombudsmännen i Region Mitt, prissättningsgruppen för ackordstidslistan, med mera.

Blev medlem i Elektrikerna: 2005.

Då blev jag aktiv i förbundet: 2008, när jag flyttade från Trelleborg till Örebro och upptäckte att elektrikerna där hade mycket lägre lön, jag förstod att jag måste engagera mig för att vi alla skulle få det bättre. Var aktiv i ”Unga elektriker”.

Läs om de andra kandidaterna 👇