De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm
Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik.
Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång. Men misströsta inte – lösningen verkar snart finnas inom räckhåll.
Europeiska rymdorganisationen (ESA) har nämligen tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg och reservdelar i rymden – med hjälp av måndamm.
LÄS ÄVEN: Revolution inom forskningen: Snart kan vi lagra solenergi
Tanken är att den nya metoden ska underlätta etableringen av baser på Mars och månen. Detta genom att man i framtiden ska kunna skriva ut de komponenter man behöver direkt på plats.
Materialet som används heter regolit – ett ämne som täcker det övre skiktet av månens yta och som består av bland annat kiseloxid, aluminium, kalcium och järnoxid. Regoliten mals ned till små partiklar och blandas med ett ljusaktiverat bindmedel.
När man skrivit ut ett lager härdar man det med ljus, varefter det bakas till en solid massa i en ugn.
LÄS ÄVEN: Forskare: Bakterier kan göra el av socker – i din tarm
I experimenten här hemma på jorden har man använt en kopia av måndammet för att framställa keramiska utskrifter – och såhär långt verkar det fungera. Nyligen visade ESA upp de första resultaten, bestående av skruvar, kugghjul och mynt.
– De här delarna har den finaste utskrifts-upplösningen som någonsin har åstadkommits för föremål som är tillverkade av simulerad regolit. Detta demonstrerar en hög nivå av utskriftsprecision och breddar antalet områden där sådana föremål skulle kunna komma till användning, säger ESA-ingenjören Advenit Makaya i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Om man behöver skriva ut verktyg eller maskindelar för att ersätta trasiga delar på en månbas kommer precisionen i de utskrivna föremålens dimension och form att vara avgörande.
I nästa steg ska de utskrivna delarnas styrka och mekaniska egenskaper testas, för att se om de håller måttet ute i rymden.
Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se