Jenny bytte väg mitt i livet: ”Mycket mer värt än hög lön”
Med sin ingenjörsexamen blev hon projektledare inom IT. Men efter 20 år i branschen var det inte roligt längre. Hon skolade om sig. Till elektriker.
– Jag är glad om dagarna, och det är mycket mer värt än hög lön, säger Jenny Moberg, i dag andraårsmontör på Mälarel i Stockholm.
Jenny Moberg stod mitt i livet. Arbetade som projektledare – och vantrivdes.
– Jag frågade mig själv: ”Vad skulle vara roligt att göra?”. Jag gick på en handarbetsmässa och funderade över ett handarbetsyrke, men insåg att världen behöver bara ett visst antal tovade tomtar.
Vid det här laget visste hon dock att hon ville arbeta med händerna. Hon bestämde sig för att bli hantverkare. Snickare valde hon bort på grund av det skulle kräva att hon skulle behöva bära så mycket. Rörmokare valde hon bort på grund av lukten.
– Men el verkade kul. Så det blev elektriker.
LÄS ÄVEN: Fotografen David följde strömmen – sadlade om till elektriker
Jenny Moberg sadlade om. Började läsa en distansutbildning till elektriker i Sundsvall. En utbildning hon betalade privat. I dessa tider då politikerna vill att vi ska arbeta allt längre upp i åldrarna, och det talas om det ”livslånga lärandet” finns det fog för Jenny Mobergs fundering:
– Varför kan man inte få gå gymnasiet en andra gång?
Nu har Jenny Moberg arbetat som elektriker i två år. Men det var svårt att hitta praktikplats.
– Det var oerhört svårt, något som förvånade mig.
LÄS ÄVEN: Från servitris till elektriker: ”Man måste ta chansen när den kommer”
Hon säger att problemen med att få tag i en praktikplats dels verkade handla om att hon inte kom från en reguljär utbildning, dels om att hon var kvinna.
– Att jag var kvinna blev ett problem. Det ifrågasattes om jag orkade bära och hur det skulle bli i bodarna. Behövde arbetsgivaren skaffa ett eget omklädningsrum bara för mig? Och hur skulle en kvinnlig lärling påverka killarna på arbetsplatsen?
Till slut fick hon sin praktik. På Mälarel i Stockholm. Här har hon blivit kvar. Ett karriärbyte som kanske inte lönade sig lönemässigt, men helt klart när det handlar om livsvillkor och arbetsglädje.
Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se