• Bild: Pixabay/Arbetsmiljöverket/Montage: Chris Smedbakken (Bilden har inget samband med texten.)

En rad brister visade sig vara orsaken bakom det stora ställningsraset i Göteborg i vintras. Det visar Arbetsmiljöverkets granskning, skriver Byggnadsarbetaren.

Den 40 meter långa och 20 meter höga byggnadsställningen föll utan förvarning till marken, och rasmassorna täckte större delen av gatan. Detta hände 27 februari i år på en gata nära Avenyn i centrala Göteborg.

Lyckligtvis skadades ingen, trots att området är vältrafikerat – och murarna som arbetade på ställningen hade precis gått på lunch.

LÄS ÄVEN: Stor byggnadsställning har rasat i centrala Göteborg

Orsaken bakom olyckan har granskats av Arbetsmiljöverket, som nu konstaterar att ställningsbygget hade flera olika brister.

Bland annat bedöms förankringen i husväggen vara dåligt genomförd – ställningen hade endast förankrats i fogen.

– Här var de flesta infästningar gjorda i fogen och man hade inte gått längre in. Fogen var ju porös, det var därför den skulle bytas ut av murarna som jobbade på ställningen, säger Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöinspektör Jörgen Conradsson till Byggnadsarbetaren.

LÄS ÄVEN: Ställningsbyggarna tillbaka på jobbet – redan dagen efter

Utöver detta saknade ställningsföretaget, No Problems Scaffolding, dessutom rutiner för att räkna ut hur många väggförankringar som ens behövdes. Beräkningen som sedan presenterades hade flera brister, som bland annat hade att göra med vindlastberäkning.

Arbetsmiljöverket har nu åtalsanmält No Problems Scaffolding, och ärendet har lämnats över till åklagare för bedömning.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se