Slarv och stress bakom de flesta av elektrikernas elolyckor
När elektriker råkar ut för en elolycka är det främst på grund av slarv och stress. Det framgår av Elsäkerhetsverkets kartläggning som presenterades i början av maj.
– Fortfarande är det en hyfsat stor andel som inte alltid spänningsprovar innan de påbörjar arbetet, säger Jennie Andersson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket.
Under 2017 lät Elsäkerhetsverket genomföra en kartläggning av elolyckor bland elektriker. En liknande undersökning gjordes 2005. I båda fallen bygger underlaget på intervjuer med runt 400 fackligt anslutna elektriker.
Den nu presenterade undersökningen visar att antalet elektriker som drabbats av elolyckor har gått ned sedan den förra undersökningen, från 19 procent av de tillfrågade till 13 procent. Det är de unga som drabbas oftast, och drabbas värst.
Enligt Elsäkerhetsverkets undersökning verkar det vara de unga som oftast drabbas av de svåraste olyckorna och får kvarstående symptom så om känselbortfall, muskelskador, försämrad rörlighet och försämrat minne.
LÄS ÄVEN: Tre av fyra hotell och pensionat har elsäkerhetsbrister
Anledningarna till de fortfarande för ofta förekommande elolyckorna bland verksamma elektriker handlar till allra största del om att arbetsrutiner inte följts.
Brister i rutiner kan vara att man inte gjort kontroll av spänningslöshet, ej frånkopplat, gjort felaktig frånkoppling eller inte vidtagit nödvändiga skyddsåtgärder. Vanligt är också att man inte gjort riskanalys och att man inte gjort rutinen ”bryt och lås”.
– Fler än hälften av de tillfrågade svarar att det är på grund av stress eller slarvs man inte följer rutinerna, säger Jennie Andersson.
Jennie Andersson lyfter hur viktigt det är att arbetsgivare tar de anställdas säkerhet på allvar.
– Ju mer arbetsgivare trycker på att ”säkerheten för dig som anställd är viktig för mig som arbetsgivare, det viktigaste är att du kommer hem hel till din familj, och det som kommer därefter är produktivitet och tjäna pengar”, desto tydligare man är med det som arbetsgivare, desto större möjligheter har man att lyckas med efterlevnaden av de rutiner man har, så att de anställda inte tar genvägar på grund av stress och slarv. För det är orsaken till väldigt många av olyckorna.
Enligt de intervjuade som drabbats av elolycka så hade 71 procent av olyckorna säkert kunnat undvikas och cirka 20 procent av olyckorna kanske kunnat undvikas. De åtgärder som enligt de intervjuade hade kunnat göras för att undvika olyckorna handlar om enkla rutiner som alltid borde genomföras, som att spänningsprova och att koppla ifrån innan man påbörjar arbetet.
LÄS ÄVEN: Utredningen klar: Så påverkar klimatförändringarna elsäkerheten
Elsäkerhetsverkets analys av de intervjuades beskrivning av olyckorna och orsaken till dem visar att 81 procent av olyckorna beror på brister i att följa eller ha bra arbetsrutiner för att undvika elolycka. En mindre del av olyckorna, 13 procent, beror främst på tekniska fel i anläggningen eller trasig eller olämplig utrustning
Av Elsäkerhetsverkets rapport framgår också att anmälningsbenägenheten av elolyckor har ökat över tid.
– Väldigt glädjande, det tyder på att fack och arbetsgivare har jobbat hårt med frågan, kommenterar Jennie Andersson.
Värt att påpeka ur rapporten är även att elolycksfallsfrekvensen skiljer sig markant åt mellan elektriker med olika huvudsakliga arbetsuppgifter. Industrielektriker drabbas betydligt mer sällan (4 procent) av elolyckor jämfört med service-, elmontörer, installationselektriker eller linjemontörer (13-16 procent).
Ändå var det en högre andel unga som arbetar som industrielektriker bland de intervjuade.
LÄS ÄVEN: Elsäkerhetsverket varnar för livsfarliga mobilladdare
Ur rapporten:
→ Vanligaste typen av elolycka är strömgenomgång – 93 procent av det totala antalet anmälda elolyckor.
→ Antalet elolyckor bland elektriker har senaste 12 åren minskat från 19 procent till 13 procent årligen.
→ Unga personer som arbetar med el drabbas oftare än äldre av elolyckor.
→ Totala antalet anmälda elolyckor har ökat med 20 procent sedan 2016.
→ Vanligaste orsaken till elolyckor bland yrkespersoner är felbeteende vid arbete – 74 procent.
→ De flesta av elolyckor bland yrkespersoner har rapporterats in inom verksamheterna Industrier och Elnät.
→ Två personer omkom på grund av el 2017.
→ Senaste 18 åren har 63 procent av dödsolyckorna skett på fritiden.
→ Under 2017 har 474 elolyckor och 350 tillbud kommit till myndighetens kännedom.
→ Anmälningarna har ökat. Av de som drabbats av elolycka anmälde 71 procent detta till sin arbetsgivare 2017 jämfört med anmärkningsvärt låga 16 procent 2005.
LÄS ÄVEN: Många elektriker riskerar att utföra felaktiga inkopplingar av olagliga elinstallationer
Två personer omkom i elolyckor under 2017:
→ En man i 40-årsåldern omkom då han klättrat upp till en plattform i en fackverksstolpe där en luftledning övergår till sjökabel. Mannen kom i kontakt med spänningssatt anläggningsdel och avled.
→ En man i 60 årsåldern utsätts för strömgenomgång och avled då han inför en fisketur skulle leta mask med hjälp av el. Han använde två klädhängare av ståltråd som kopplats ihop med ledarna till en anslutningssladd.
Enligt Elsäkerhetsverkets statistik, sedan 1898, har 2 272 personer omkommit på grund av elektrisk ström. Dödsolyckorna hade en topp under mitten av 1940-talet. Antalet omkomna under 2000-talet är i medeltal cirka 4 personer per år. Dödsolyckorna är nästan lika fördelade mellan högspänning och lågspänning.
LÄS ÄVEN: Varningen: Felaktigt installerade solceller kan vara livsfarliga
Vad händer i kroppen om du får ström i dig?
Kroppen leder ström och att befinna sig i en miljö där det finns risk för att komma i kontakt med spänningsförande föremål är därför livsfarligt. Det är avgörande vilken väg strömmen går genom kroppen – om den passerar hjärtat är dödsrisken stor.
Om kroppen får ström i sig kan det leda till:
• Brännskador
• Muskelkramp och vätskeförlust
• Skador på nervbanorna
• Påverkad hjärtrytm
• Njurskador
LÄS ÄVEN: Grinden på stationen blev strömförande – åtgärdades inte på åtta timmar
Exempel på elolyckor 2017
→ Montör utsätts för strömgenomgång i samband med rengöring i ställverk, spänning 10 kV.
Vid arbetet hade stationen frånkopplats och arbetsjordats. Det som inte noterades var att det fanns en annan matning in till stationen. Då montören ska göra rent i facket där det finns bakspänning utsätts montören för strömgenomgång samt att montören får brännskador på hand, rygg och fot.
Någon kontroll av att spänningen var frånkopplad i det aktuella facket gjordes inte. Oklart om relevant märkning förekom. Bristande anläggningskännedom kan också ha bidragit till olyckan.
→ Montör, underentreprenör, utsätts för strömgenomgång vid kabelutsättning, spänning 10 kV. Montören hade öppnat en plexiglasskiva som var monterad som ett beröringsskydd framför spänningsförande delar. När montören skulle sätta klämman för mätutrustningen runt kabeln utsattes montören för strömgenomgång samt ådrog sig brännskador. Vid olyckstillfället bar montören anvisade skyddskläder.
Enligt arbetsgivarens utredning genomfördes ingen riskbedömning. Oklart om montören observerade de varningsskyltar som fanns på beröringsskyddet. Nya rutiner för kabelutsättning ska tas fram av arbetsgivaren.
→ Lekman i arbete, elev vid elprogrammet utsätts för strömgenomgång vid elevarbete, spänning 230 V.
Eleven ska demontera sitt arbete vid en ”övningsvägg” och frågar en annan elev om det är spänningslöst och får svaret att det är frånkopplat. Eleven börjar demonteringen och utsätts för strömgenomgång.
Någon kontroll av att spänningen var frånkopplad gjordes inte. Eleven missuppfattade informationen från den andra eleven. Efter olyckan har ändrade rutiner införts.
→ Lekman på fritid utsätts för strömgenomgång vid klättring i kontaktledningsstolpe, spänning 16 kV.
En ung man klättrar tidigt på morgonen upp i en kontaktledningsstolpe och utsätts för strömgenomgång. Mannen får svåra brännskador på bröst, mage och arm. Orsaken till varför mannen klättrade upp i kontaktledningsstolpen är okänd.
Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se