Här är några av motionerna till förbundsmötet
Ett 40-tal motioner har kommit in till förbundsmötet. Många av dem handlar om medlemsavgiften till förbundet. Men det finns även motioner som berör semesterledighet, pensionsvillkor, tandförsäkring – och förbunden fanor. Alla kommer att behandlas under förbundsmötet som äger rum 27 – 29 maj på Lärarnas hus i Stockholm.
Här nedan följer ett utdrag av motionsfloden:
→ Nya fanor vid 1 maj
Motionärerna lyfter det faktum att Elektrikerförbundet har fanor som är uppemot 75 år gamla, med gamla symboler och budskap på som i och för sig har ett enormt kulturvärde, men att förbundet behöver modernisera sitt profilmaterial ”så att de som står bredvid reagerar och vill vara med”.
Motionärerna vill att förbundet gör en inventering av dess fanor, och reder ut vad som ska göras med dessa, repareras eller förvaras, samt att förbundet tillsammans med verksamhetskretsarna gör en analys av behovet av en fana för att sedan tillverka en i ny modern design.
Förbundsstyrelsen håller med motionärerna om att förbundets fanor är ett kulturarv som måste bevaras till omvärlden. Man menar även att det finns ett behov av att ta fram nya fanor för att använda vid alla tillfällen det är lämpligt. Förbundsstyrelsen tillstyrker motionen.
LÄS ÄVEN: En resa i tiden: Elektrikern från 1936
→ Längre semester
Med bakgrund av att jobben blir allt stressigare önskar en motionär längre semester. Förbundsstyrelsen svarar att förbundet aktivt arbetar för ett hållbart arbetsliv, men att genom avtalsvägen få till sex veckors semester skulle kosta alldeles för mycket av löneutrymmet.
→ Avpolitisera fackförbunden
En motionär menar att många går ur, eller väljer att inte gå med i, facket på grund av att facket är ”sammanbundna med Socialdemokraterna som dessutom ej längre står på arbetarens sida”. Därför bör fackförbunden avpolitiseras.
Förbundsstyrelsens svarar att samverkan mellan Svenska Elektrikerförbundet och det socialdemokratiska partiet bygger på att de två organisationerna har olika uppdrag och olika roller, men samma värderingar som grund för sin politik och sitt agerande.
Förbundsstyrelsen skriver att den facklig-politiska samverkan är ett av verktygen för att påverka politiska beslut, samtidigt söker förbundet ständigt allierade vid sidan av Socialdemokraterna för att nå framgång i olika enskilda sakfrågor.
Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet att avslå motionen.
LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Att facket inte ska hålla på med politik är ren nonsens”
→ Inför en tandförsäkring
Två motioner berör frågan om en tandvårdsförsäkring. Motionärerna vill se att förbundet ser över om det går att teckna en kollektiv tandvårdsförsäkring.
Förbundsstyrelsen svarar att förbundet tidigare har tagit beslut att inte teckna en kollektiv tandvårdsförsäkring för medlemmarna, detta efter en översyn av vad det skulle kosta. Motiveringen var då att kostnaden skulle bli för hög och att förbundets inställning är att det ska ingå i högkostnadsskyddet.
Förbundsstyrelsen föreslår dock att på nytt utreda detta för att se om förutsättningarna har förändras.
→ Mer utbildning åt medlemmarna
Motionärerna lyfter det faktum att förbundet under flera år har utbildat färre och färre medlemmar i grundläggande fackliga frågor, och hur arbetsmarknaden fungerar.
Det har enligt motionärerna lett till att många medlemmar saknar den grundläggande fackliga kunskapen som behövs för att göra Elektrikerförbundet till ett förbund med bred facklig förankring, ”och vi ser nu hur detta kommer tillbaka och straffar oss i form av minskad lokal facklig medvetenhet och aktivitet”, skriver motionärerna.
För att råda bot på detta vill motionärerna se en utbildningssatsning i förbundet. En satsning med mål att utbilda minst 4 procent av medlemskåren i facklig grundutbildning 2019, en siffra som stadigt ska öka för att år 2022 vara uppe i 10 procent av medlemskåren.
Förbundsstyrelsen svarar att de instämmer i att förbundet har en utbildningsskuld till sina medlemmar, att motionärernas förslag är utmanande och tuffa – men inte omöjliga. Förbundsstyrelsen avser därför att anta utmaningen, och bifaller motionen.
LÄS ÄVEN: Joe Mayer har fokus på studierna
→ Nej till alkohol
Alkohol för medlemspengar – nej tack. Det tycker flera motionärer som i två olika motioner lyft frågan.
Förbundsstyrelsen svarar att ”även om vår nuvarande policy fungerar på ett mycket ansvarsfullt sätt så har förbundsstyrelsen skärpt till den ytterligare vid sitt förbundsstyrelsemöte den 26 april genom att inte tillåta alkohol för medlemmarnas pengar i policyn varken vid intern eller extern representation”.
Motionerna anses besvarade.
→ Längre tid för att behandla utlåtande av motioner
I dagens stadgar står det att motioner till CR eller FM ska vara förbundsstyrelsen tillhanda senast tre månader innan motionen skall behandlas i respektive sammanträde. Samtidigt skall verkställande utskottets utlåtande om motionen även den vara förbundsstyrelsen tillhanda inom samma tidsram.
Detta innebär att det kan bli väldigt kort om tid för de verkställande utskotten att behandla motionerna.
Därför föreslår ett par motionärer att stadgarna ändras så att motioner från enskilda medlemmar skall vara de verkställande utskotten tillhanda senast fyra månader innan aktuellt sammanträde. Det ger de olika verkställande utskotten en månad att behandla motionerna.
Förbundsstyrelsen håller med, och föreslår förbundsmötet att tillstyrka motionen.
→ Politisk strejk mot inskränkningar i strejkrätten
Ett par motioner lyfter frågan om den av arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons tillsatta utredning av konflikträtten. Motionärerna vill dels att Elektrikerförbundet arrangerar möten och manifestationer för att skapa opinion mot förändringar i strejklagstiftningen, men även att förbundet utlyser en politisk strejk för att protestera mot inskränkningarna i strejkrätten.
Förbundsstyrelsen svarar att förbundet arbetar aktivt sedan en tid tillbaka på att få utredningen nedlagd. I detta arbete har förbundet bland annat träffat politiker och meddelat sin uppfattning.
Men då det ännu inte finns några förslag att ta ställning till, eller agera mot, yrkar förbundsstyrelsen avslag på motionerna.
LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Rör inte strejkrätten!”
→ Unga företräder unga bäst
Så stor del som 36 procent av förbundets medlemmar är 30 år eller yngre, det här påpekar en grupp motionärer som föreslår att den centralt ungdomsansvarige ska adjungeras till förbundsstyrelsen. Där ska hen ha förslags- och yttranderätt.
Gruppen föreslår även att förbundsmötet beslutar att ungdomsansvar bör hållas av en person som är under 30 år.
Förbundsstyrelsen håller med i påståendet om att det finns fördelar med att den centralt ungdomsansvarige adjungeras in i förbundsstyrelsen, ”man lyfter ungdomsverksamhetens status in i den beslutande kärnan”.
Förbundsstyrelsen anser också, precis som motionärerna, att ungdomsansvariga bör vara under 30 år och att ett förtydligande inte är fel.
Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se
LÄS ÄVEN: Inför förbundsmötet: ”Se över fackavgiften”
LÄS ÄVEN: Inför förbundsmötet: Ur handlingarna