• Foto: Tomas Nyberg (Bilden har inget samband med texten)

Alla som arbetar på ett bygge ska få sin lön. Även om inte den egna arbetsgivaren tar sitt ansvar. Regeringen föreslår nu ett entreprenörsansvar för lönefordringar i bygg- och anläggningsbranschen.

– Det ska vara ordning och reda på svenska arbetsplatser. Nu lägger vi fram en ny kraftfull lagstiftning för att rensa upp på svenska byggen, sade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff hos byggföretaget Veidekkes bostadsbygge i Högdalen i södra Stockholm.

LÄS ÄVEN: Byggde lyxlägenheter på Östermalm – lurades på lönen

Lagförslaget innebär att en arbetstagare i bygg- och anläggningsbranschen som inte får lön ska kunna få betalt av det företag som anlitat arbetstagarens arbetsgivare. I andra hand ska huvudentreprenören vara ansvarig. Den entreprenör som betalat arbetstagarens lön ska i efterhand kunna kräva ersättning från arbetsgivaren.

Lagförslaget innebär också att arbetstagaren och arbetstagarorganisationerna ska ha rätt till information om aktörerna i entreprenadkedjan. Brott mot informationsskyldigheten föreslås kunna leda till skadestånd.

Det här är förslag som applåderas av arbetstagarsidan, men från arbetsgivarhåll är man mer kritisk.

El- och vvs-företag riskerar att drabbas hårt om lagen blir verklighet. Mindre, nystartade eller specialiserade företag kommer att få svårare att få uppdrag, eller till och med slås ut, vilket på sikt innebär en risk för sämre konkurrens, ökade kostnader och sämre kvalitet inom sektorn”, skriver Installatörsföretagen i en kommentar och dess ordförande Ola Månsson citeras:

”Varför ska den som sköter sig betala för dem som inte gör det?”

LÄS ÄVEN: Tillslag mot skandalbygge – åtta personer greps

Mikael Johansson, ordförande för 6F (och Svenska Målarförbundet), är dock odelat positiv till förslaget.

Mikael Johansson
Foto: Tomas Nyberg

– Det handlar om att städa upp i den arbetskraftskriminaliteten som faktiskt råder. Det tvingar de som anlitar underentreprenörer att ställa sig frågan: ”hur ser det ut här egentligen? Är det här för bra för att vara sant? Eller riskerar jag att stå där och betala underentreprenörernas löner?” Våra norska kollegor har haft det här systemet ett bra tag och är mycket nöjda. Såvitt jag vet är även Norskt näringsliv väldigt förtjusta, för det hjälper till att hålla rent.

Angående arbetsgivarsidans kritik mot lagförslaget säger han:

– Det som är så konstigt med deras kritik är att det här är ju bra för den seriösa delen av branschen. När de nu går till storms på det sättet de nu gör, så kan man ju fråga sig vilka medlemsföretag är det de företräder? Företräder man den seriösa delen av branschen?

LÄS ÄVEN: Lagförslag mot lönefusk: Inför huvudentreprenörsansvar

Entreprenörsansvaret föreslås gälla både inhemska och utstationerade arbetstagare.
De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018.

Anna Norling

anna.norling@mittmedia.se