Vibrationsskador: Bilade i nio månader i sträck
Han var lärling och ny på jobbet. Då sattes han att bila oavbrutet i nio månader. I dag, 22 år senare, har Johan Lagbrant opererat en av de skadade händerna och väntar på nästa operation. Men funktionen i händerna blir ändå aldrig som innan.
Det var på 1990-talet och Johan Lagbrant var nykommen lärling på en firma i Uppsala. Han fick uppdraget att bila för infälld installation av uttag, brytare och vp-rör. Han hade inte så mycket att säga till om, då. Han var ju lärling.
– Efter ett halvår så frågade jag om jag kunde få byta arbetsuppgifter, eftersom jag började få avdomningar i händerna, berättar han.
LÄS ÄVEN: Vibrationsskador allt vanligare – lita inte blint på tillverkarnas uppgifter
Vad fick du för respons?
– ”Eftersom du redan kan det, så är det bäst om du fortsätter, så ingen annan behöver sätta sig in i hur det ska göras”, eller nåt liknande.
Så Johan fortsatte att bila, dag ut och dag in. Nio månader, åtta timmar om dagen. Det satte sina spår.
– Jag har ju gått med det här, haft avdomningar hela tiden sedan jag började jobba, men jag har inte orkat tagit tag i det förrän nu. Inte förrän jag började tappa verktyg, för ett och ett halvt år sedan.
LÄS ÄVEN: Vibrationsskador: Händerna somnade under bilkörning
Han opererade ena handleden för ett år sedan, och ska även operera den andra.
– Det är fortfarande lite avdomningar i den opererade handen, men nu har jag fått tillbaka känseln. Förr hade jag ingen känsel alls i vissa fingertoppar.
Han påpekar att hans problem även kan vara genetiska, men att det i så fall är en kombination av arbete med vibrerande verktyg.
LÄS ÄVEN: Byggnads kräver sanktioner mot skadliga vibrationer
Johan Lagbrant är nyblivet skyddsombud på sin arbetsplats, men har i alla år, med sina egna erfarenheter i bagaget, pratat med kollegor – inte minst med lärlingar – om vikten av att arbeta på rätt sätt.
– Det här med arbetsrotation och så. Det handlar även om hur vi som har jobbat ett tag hanterar de som kommer ut, så man inte blir behandlad som jag blev, och sätts på att enbart göra monotont arbete.
Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se