”Bisarr jourmodell för personliga assistenter”
"I vilken annan bransch vore det rimligt att sova på jobbet flera dagar i veckan för någon enstaka tusenlapp extra?", skriver Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal.
Det är kväll och jag sitter hemma och förbereder mig för att åka och jobba natt. Mitt nattpass är den här gången lite drygt 15 timmar långt, men jag får inte full lön för hela natten, för flera av passets timmar får jag nästan ingen lön alls. Jag jobbar som personlig assistent. På mitt jobb är jag armar, ben och röst åt min brukare – även på natten.
Under vissa delar av natten får jag natt-ob plus min timlön, men för andra timmar får jag jourlön. Jourlönen för mig är 34,49 kronor i timmen. Inte 34,49 kronor extra utan 34,49 kronor. På helger tjänar jag det dubbla, svindlande 69,09 kronor i timmen.
LÄS ÄVEN: Felix Finnveden: ”Var finns de personliga assistenterna i debatten?”
Det vanligaste är att personliga assistenter liksom jag jobbar väldigt långa pass för att få in några arbetstimmar med full lön både före jouren och efter. Jouren bryter nämligen arbetspasset och räknas heller inte in i min tjänstgöringsgrad. Enligt arbetstidslagen får den ordinarie arbetstiden högst uppgå till 40 timmar i veckan det blir 172 timmar per kalendermånad, därutöver få du jobba 50 timmar jourtid per kalendermånad. Det innebär att den faktiska arbetstiden blir 172 plus 50 timmar alltså 222 timmar per kalendermånad.
Anledningen till att det ser ut såhär för oss som jobbar som personliga assistenter är att försäkringskassan inte bedömer att de kan betala ut hel ersättning för tid när aktivt arbete inte sker.
Men vad är aktivt arbete? Under jouren så är vi där brukaren är medan hen sover. Jag som jobbar jour ska också ha möjlighet att sova, men på jobbet. Jag sover hela tiden med ett öga öppet ifall något händer. Det kan t.ex. vara så att brukaren behöver hjälp med andningen, byta sovställning eller har kramp.
LÄS ÄVEN: Per Eklund: ”Procent, slavarbete, facklig etik och fulel”
Nej jag gör inga lyft och jag sköter inga hjälpmedel, men jag har konstant fokus och är redo ifall jag behövs. Om det skulle vara så att jag aktivt jobbar så ska jag skriva upp den tiden och sedan räkna ihop minuterna till halvtimmar som jag får riktig lön med övertidsersättning för.
Pröva liknande modell på andra yrkesgrupper. Till exempel skulle lärare inte få lön ifall de var rastvakter på skolgården, bara ifall någon av eleverna behövde dem. Väktare och ordningsvakter får bara lön när de ingriper, annars bara jour.
Jag vill inte ställa olika yrken mot varandra, bara visa på hur bisarr modellen är. Vi som är personliga assistenter och jobbar full jour, vilket inte är ovanligt, jobbar 50 timmar extra varje månad, men får bara 34 kr (eller 69 kr på helger) i timmen för det jobbet.
LÄS ÄVEN: Leif Mettävainio: ”Piss, skit och spyor tillhör vardagen”
I vilken annan bransch vore det rimligt att sova på jobbet flera dagar i veckan för någon enstaka tusenlapp extra? Det är brist på personliga assistenter, jouren är bara en av många anledningar till det, men om personlig assistans ska fungera så måste vi få riktig lön när vi är på jobbet. Så nu ska jag strax åka till jobbet och sova.
Visst får jag lön innan och efter jouren, men hoppas att det blir lugnt för annars är 15 timmar ett väldigt långt arbetspass.