En av fyra arbetsgivare ser sig tvingade att tumma på reglerna
En av fyra arbetsgivare inom bygg- och transportbranschen uppger att de inte överlever utan att fuska med regelverken. Det visar en undersökning som Arbetsmiljöverket har gjort.
I undersökningen framkommer också att fyra av tio arbetsgivare bedömer att upptäcktsrisken är låg vid fusk. Fusket kan handla om att betala svarta löner, bryta mot arbetsmiljöregler, låta arbetstagare arbeta för mycket övertid samt ha arbetstagare utan giltigt svenskt arbetstillstånd.
– Nu har vi en bättre bild av attityder och beteenden om osund konkurrens. Det ligger ett stort ansvar på oss myndigheter, arbetsmarknadens parter och enskilda arbetsgivare att påverka situationen. Vårt mål är att risken för upptäckt ska öka, säger Kicki Höök som leder arbetet mot osund konkurrens på Arbetsmiljöverket.
Regeringen har uppdragit åt Arbetsmiljöverket att under 2015-2018 stärka tillsynen av företag som bryter mot arbetsmiljölagen för att få konkurrensfördelar.
Arbetsmiljöverket ska i samråd med arbetsmarknadens parter utveckla och utforma informationsinsatser särskilt riktade mot specifika branscher. Arbetsmiljöverket har utökat samarbetet med Polisen, Skattemyndigheten, Länsstyrelsen, Migrationsverket och Ekobrottsmyndigheten.
Under en vecka i maj gick myndigheterna samman för oanmälda kontroller av byggarbetsplatser i flera städer.
Arbetsmiljöverket har intervjuat 3 200 arbetsgivare inom offentlig och privat sektor runt om i landet om vad de har för uppfattning om attityder och beteenden inom deras egen bransch vad det gäller att konkurrera genom att bryta mot regelverk på arbetsmarknaden.
En av fem arbetsgivare ser sig tvingade att tumma på reglerna men inom bygg- och transportbranschen anser alltså en av fyra arbetsgivare att det är svårt att överleva utan att fuska.
Inom byggbranschen har 50 procent av de tillfrågade företagen inte haft besök av Arbetsmiljöverket de senaste tre åren. 53 procent har skyddsombud och 68 procent har kollektivavtal.
Företagen uppger att de får osunda uppdragserbjudanden som innebär att de framför allt skulle behöva bryta mot arbetsmiljöregler och låta arbetstagare arbeta för mycket övertid.
När företagen ska uppskatta anledningar till att branschen byter mot arbetsmiljöregler toppas listan av okunskap och för att vinna affärer.
– Undersökningen visar att ökad kontroll behöver gå hand i hand med information om konsekvenserna för individen, företaget och hela samhället att inte följa regler, säger Kicki Höök.