• – 40 timmar i veckan räcker gott och väl. Så roligt är det inte på jobbet, säger Jeff Hagström. Foto: Tomas Nyberg

  • – Arbetstid och reseersättning. Det faller alltid tillbaka på pengar och arbetstid, säger Sebastian Svedén. Foto: Tomas Nyberg

  • Clabbe Karlsson på Caverion tar emot vid grinden, när Elektrikerförbundets ansvariga kommer ut för att informera om avtalsrörelsen. Foto: Tomas Nyberg

  • – Det finns en trygghet i jobb 7-4. Man har ju ett liv utanför jobbet, också, konstaterar Jonas Fjällström. Patrik Hjälmeskog, fackligt förtroendevald i Uppsala lyssnar. Foto: Tomas Nyberg

  • – Ibland vill man ställa upp för firman, men då vill man ju ha betalt, säger Fredrik Johansson. Foto: Tomas Nyberg

  • Mikael Pettersson informerar om vad som händer i avtalsförhandlingarna och vilka krav Elektrikerförbundet har och vad motparten i Eio vill. Lyssnar gör Tommy Kallträsk (skymd), Niklas Pettersson, Emmanuel Frank Mukasa och Marcus Ericsson. Foto: Tomas Nyberg

– Vill de ha flextid måste de betala för det, säger Tommy Kallträsk, elektriker på Caverion, om de allt enträgnare kraven om att vara flexibel för kundernas skull.
Vi åkte till ett par byggarbetsplatser vid Arlanda för att prata lite med elektriker på Umia. och Caverion. De jobbar i Umias fall med ett nytt huvudkontor åt Swedavia och i Caverions falla med ett annat av Swedavias byggen invid flygplatsen.

Mikael Pettersson, Jens Hansson och Patrik Hjälmeskog från Elektrikerförbundet är på informationsrunda bland medlemmarna. Det är matpaus på bygget och Mikael Pettersson, som ansvarar för Installationsavtalet på förbundskontoret, informerar om vilka krav som Elektrikerna ställt och vad arbetsgivarna i Eio vill driva i förhandlingarna.

Mikael förklarar hur Elektrikerförbundet tänker och han försöker redovisa arbetsgivarnas krav och argument och snart blir det diskussion.
Det är som ofta vid diskussioner om avtalskrav från de båda parterna att det är arbetsgivarnas krav som medlemmarna tycker till om. Arbetstid, flexibel arbetstid och restid är det som ligger nära vardagen, och ändringar i det känns hotande.

– Det finns en trygghet att veta att jag jobbar 7-4. Jag har många vänner som jobbar på Donken och de vet ju inte sitt schema förrän ett par dar innan, säger Jonas Fjällström.
De anställda på både Umia och Caverion vid byggena vid Arlanda, har Uppsala som ursprunglig arbetsplats. En del bor dessutom flera mil norr om Uppsala, så det kan bli tio mil enkel resa till jobbet varje dag. Det är långa arbetsdagar och då blir avtalets regler om arbetstid och restid viktiga delar av vardagen.
Vill de ha flextid måste de betala för det. Hur lång tid tar det innan det blir delade turer?, frågar sig Tommy Kallträsk, som jobbar på Caverion.
LÄS MER OM STRIDEN OM TIDEN: ”Svårt att gå dem till mötes”
– Ibland vill man ju ställa upp för firman, men då vill man ju ha betalt för det. Man vill ju kunna planera sin fritid, säger Fredrik Johansson

I Umias matrum så går resonemanget lika. Man vill ha en trygghet med fasta arbetstider. Speciellt gäller de för de som har familj. Och om man ska ställa upp på andra tider, så vill man ha ersättning för det.
Grabbarna på Umia kallar förslaget för flytande arbetstid.
40 timmar i veckan räcker gott och väl, säger Jeff Hagström.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Här kan du läsa mer om arbetstiden som andra fackförbundstidningar publicerar samtidigt:

Arbetet: Stressforskaren: Så förhandlar du om arbetstid

Arbetsgivarna vill ha ensam makt över arbetstiden

Klepke: Det handlar striden om arbetstiden om

Dagens Arbete: Maktstriden om din tid

Målarnas facktidning: Striden om tiden är het

Fastighetsfolket: Striden om tiden

Handelsnytt: Striden står om makten över tiden

Hotellrevyn: Så vill arbetsgivarna styra över din tid

Kommunalarbetaren: Striden om tiden

Mål&Medel: Striden om tiden

Sekotidningen: Arbetsgivarna spelar ett fult spel

Transportarbetaren: Striden om tiden