Elektrikerna Daniel och Anton på Assemblin lyckades få extra betalt för restid i bilen: ”Alla vinner”
Det här med restid behöver inte vara så krångligt menar klubbstyrelsen på Assemblin Södertälje.
– Läs i avtalet vad som står, säger Anton Chekov, sekreterare i klubben.
Efter lokala förhandlingar med firman får nu alla montörer på Assemblin Södertälje restidsersättning för arbete inom Södertälje på 0,8 h per dag.
Det ger omkring 2 700 kronor före skatt i plånboken varje månad.
Tidigare fick de anställda inte restidsersättning för arbete hos den största kunden: Scania i Södertälje, men det ändrades efter det att facket besökte arbetsplatsen.
– Först snackade vi lite allmänna fackliga saker, sedan kom det här med restidsersättning upp. Vi berättade att vi inte skriver restid på arbete på Scania, då det ligger väldigt nära hemortsgränsen. Men ombudsmannen tyckte det lät konstigt, och sa att vi har rätt till restid enligt avtalet, berättar Anton Chekhov.
Klubben höll ett medlemsmöte där man kom överens om att ge ett förslag till firman om att alla skulle få lika hög restidsersättning så länge arbetet utfördes inom Södertälje kommun.
Därefter begärde klubben en förhandling med firman.
”Alla vinner”
– Vi ville ha en timmes restid per dag först, men till slut enades vi om 0,8 timmar per dag för den som tar sig till arbetsplatsen på egen hand, berättar Anton Chekhov och tillägger:
– Någon kanske förlorar något litet, men alla vinner. Vi hade klubbmöte först och alla var med på det.
Utöver restiden får de anställda även ett SL-kort, och de skulle ha haft rätt till att få restidsersättning för arbetet på Scania även retroaktivt, men det var det ingen som krävde.
När de arbetar utanför Södertälje gäller kollektivavtalets regler om restidsersättning, om de inte har gjort särskilda överenskommelser med firman.
Klubben bildades förra sommaren och det har lett till bättre kommunikation mellan de anställda och cheferna, menar Daniel Gustafsson, ledamot i klubbstyrelsen.
– Det blir inte så personligt om vi sitter och pratar som klubb mot firman, jämfört med som enskild. Även cheferna tycker nog att det blivit enklare, för det blir mindre diskussioner, och projektledarna vet vad de ska räkna på i nya projekt. Nu vid varje etableringsgenomgång så har vi tagit fram restid och alla tillägg, säger han.
Vet inte vad de har rätt till
Klubbstyrelsen på Assemblin Södertälje tror att det finns en hel del elektriker som inte får det de har rätt till enligt avtalet.
– På många små firmor så finns nog dem som i och för sig vet att det finns något som heter restid, men inte vad de har rätt till, eller så kanske de inte vågar säga till. Det stora problemet är ju dem som inte är anslutna, de har inget stöd i ryggen från facket, så säger chefen nej så är det nej, de kan oftast inte ta kampen själva, säger Anton Chekhov och tillägger:
– Min gamla firma var liten, och där hade vi ingen restid, de hade ett separat avtal där det stod att de avskrev sig vissa saker i kollektivavtalet.
Kan ett företag göra det?
– Nej, det kan de inte, men det fick jag veta i efterhand.
Har ni några råd till andra elektriker som läser det här?
– Dels se till att vara medlem, dels se till att ni har kollektivavtal, säger klubbordförande Ruslan Ternovoy och tillägger:
– Läs i avtalet vad som står, är du osäker på något fråga klubben. Om det inte finns klubb, eller de inte kan svara: kontakta facket via Kontakten, det har vi gjort när vi varit osäkra.