Vårt krav är att få samma arbetstider som Svenskt Näringslivs anställda
"Oavsett väg kommer arbetsgivarna bjuda på ett tufft motstånd i avtalsrörelsen", skriver Urban Pettersson.
På väg in i avtalstider, ett första steg mot en LO samordning
Ett inte helt enigt representantskap antog häromveckan LO-samordningen.
Det är olyckligt, men jag är förstående för Sekos beslut att rösta nej utifrån att kortare arbetstid inte blev en del av samordningen.
Det är viktigt att vi får fart på arbetstidsfrågan, men det är tydligt att den är svår. Förbunden ser olika vägar framåt och vi behöver hålla ihop.
Oavsett väg kommer arbetsgivarna bjuda på ett tufft motstånd, även om vårt krav bara är att få samma arbetstider Svenskt Näringsliv redan tillämpar på sina anställda.
Med ett lönekrav på 4,2 procent och resten av delarna av samordningen tror jag och hoppas att samtliga förbund kommer säga ja den 29 november.
Nivån blev så pass att våra medlemmar kan ta första steget på vägen tillbaka till löneläget som gällde innan krisen.
Ackord och arbetstid
Även hos oss börjar förberedelserna inför avtalsrörelsen märkas av. Avtalsmotionerna har kommit in, som vanligt ser jag ett stort engagemang och många förslag.
Motionerna behandlades sedan under vår avtalskonferens, där deltagarna pekade ut förbundets viktigaste områden att fokusera på utifrån de förslag som kommit in.
Dessa fungerar som vägledning när delegationerna nu ska skriva fram sina avtalskrav, som sedan ska behandlas av förbundsstyrelsen innan de slutligen hamnar i arbetsgivarnas näve i februari.
Ackord och arbetstid är alltid populära frågor, även denna konferens. En fråga som särskilt stack ut var inlåning som debatterades flitigt.
Medlemmarna ser att arbetsgivarna försöker fuska med oseriösa underentreprenörer och vill ha regler som ytterligare begränsar de möjligheterna.
Vi har nu ett bra underlag för att gå vidare och skriva ihop våra krav.
För att öka vår förhandlingsstyrka och bli en mer medlemsnära organisation har vi flera projekt i gång.
Ett av dem är vad vi kallar koncernsprojektet där vi jobbar tillsammans med våra stora klubbar för att stärka den fackliga verksamheten på deras företag.
Träffade koncernklubbarna
Jag fick i oktober förmånen att träffa flera av koncernklubbarna på Runö och prata om vårt gemensamma uppdrag i att bli fler medlemmar, få starkare klubbar och därigenom ett starkare förbund.
Utbildningen som hölls är fem dagar och lägger grunden för att fler förtroendevalda ska kunna förhandla och representera medlemmar inom sitt eget företag.
Starkare klubbar tar förbundet närmare medlemmen, men ger oss också i förlängningen möjligheten att flytta resurser för att synas mer på företag utan facklig representation.
Det känns som att vi tar steg i rätt riktning för att bli en starkare organisation.
Det är alltid energigivande att få ta del utav klubbarnas engagemang och deras vilja att göra skillnad.
Det är tydligt att det finns gott om förtroendevalda ute i företagen som är beredda att arbeta mer fackligt, och vi ska ge dem verktygen.