Elektrikerförbundet om löneökningar: ”Industrifacken inte lika hemliga längre”
Facken inom industrins krav på löneökningar inför nästa års avtalsrörelse är 4,2 procent. LOs styrelse står bakom industrifackens krav och uppmanar alla förbund att också ställa sig bakom. Elektrikerförbundet lämnar sitt svar i slutet av november.
Elektrikerförbundet har tillsammans med facken inom 6F (Elektrikerna, Byggnads, Fastighetsanställdas Förbund och Seko) tidigare varit kritiska till systemet där industrins löneökningar sätter märke för resten av arbetsmarknaden.
Den kritiken är inte längre lika högljudd.
– Det är alltid svårt att avgöra var rätt lönekrav ligger men förra avtalsrörelsen landade på 4,1 procent första året och 3,3 andra året vilket gör ett årssnitt på 3,7, och det är historiskt högt, säger Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson och fortsätter:
– Det positiva numer är att Industrifacken är mer transparanta, de är inte lika hemliga som de varit tidigare, och det beror nog på att vi har varit så kritiska mot hur systemet fungerade.
Förslag om kortad arbetstid
LO:s styrelse föreslår en samordning där kraven förutom löneökningar på 4,2 procent är en låglönesatsning och en satsning på att göra heltid till norm.
Det senare genom att ersättningen för mertid justeras upp så pass mycket så att diskriminering av deltidsanställda upphör.
Därutöver föreslås att senast den 15 maj 2025 ta fram konkreta förslag om förkortad arbetstid.
Alla LO:s 12 förbund, förutom Seko, ställer sig bakom kraven om en utredning av arbetstidsförkortning. Seko är kritiska mot att utreda frågan om arbetstidsförkortning och tycker att den borde funnits med som ett krav redan nu.
Står bakom LO
Elektrikerna ställer sig bakom underlaget till samordningen och återkommer i slutet på november om slutgiltigt besked.
– Vi har pågående system för arbetstidsförkortning i våra avtal, och vi har sagt att vi troligen kommer att ställa krav på att ytterligare förkorta arbetstid för våra medlemmar. Men vi är inte helt negativa till att man utreder det här, för det kan komma fram något i utredningen som gör att vi inte behöver ta löneutrymme fullt ut till att förkorta arbetstiden. Kanske kan man sänka arbetsgivaravgiften och istället få arbetstidsförkortning på så sätt. Men det finns mycket att titta på.
Vad tänker du om vårens förhandlingar med Installatörsföretagen?
– Kompetensförsörjning är något de pratar mycket om, att det saknas 10 000 elektriker. Förra avtalsrörelsen ville de få in en elektriker-light, att personer som inte är utbildade elektriker ändå kan få arbeta med el, och det sa vi nej till då. Jag gissar att de kommer att föreslå något liknande denna gång.
– Men vi menar att vi har många utbildade som behöver lärlingsanställningar, och där finns det tillräckligt många framtida elektriker om företagen tar in dem som lärlingar. Om företagen ökar antalet lärlingsanställningar med två tusen per år så har arbetsgivarna de där 10 000 på fem år.