Det säger Martin Gustafsson, inspektör Elsäkerhetsverket. 

I takt med att olika ljuskällor fasats ut har det blivit allt mer aktuellt att bygga om befintliga armaturer med i första hand retrofit-rör eller med färdiga utbyteskit där hela ”inredningen” byts och stommen sparas.

Men en ombyggnad drar med sig en del att hålla koll på när det gäller ansvarsbiten: så fort en armatur modifierats släpps ansvaret från den ursprungliga tillverkaren vars märkskyltar, CE-märkning och andra certifieringsmärkningar inte längre gäller.

I stället är det ”Den som släpper ut LED-konverteringssatsen på marknaden ska försäkra sig om att resultatet av en ombyggnad enligt anvisningarna är säker och uppfyller kraven på EMC.”

En person med kort hår och glasögon.
Martin Gustafsson, inspektör Elsäkerhetsverket. 

Här gäller alltså att du har noggranna anvisningar och information för att kunna göra rätt för att slippa diskussioner i efterhand om något skulle krångla eller slås ned på vid en besiktning.

Samtidigt har det stått att konverteringssatserna ska passa till rätt ”armaturtyp” på verkets hemsida, vilket kan tolkas olika. 

”Ska formulera om det här”

Hur då typ? Typ plafond eller typ IP44, räcker det?
– Nej, vi ska definitivt formulera om det här. Så vill vi inte ha det. Kan vi bli tydligare så blir det lättare för alla, säger Martin Gustafsson när vi diskuterar tolkningen.

Och den nya formuleringen blev ”I de anvisningar som lämnas av den som säljer konverteringssatser ska det finnas uppgift om de fabrikat och modeller av armaturer som lämpar sig för aktuell ombyggnad.”

De större armaturtillverkarna har som regel egna färdiga lösningar till sitt utbud, men vid mindre jobb kan ansvarsfrågan lättare uppstå. Nedan har vi samlat en rad länkar till vad som gäller vid ombyggnad av armaturer.

Läs mer här

Konverteringssats

Utbyte av lysrör till LED-lysrör

Mer om LED