Alla arbetsgivare som har tecknat installationsavtalet ska rapportera in de nya lönerna för sina anställda till Elektrikerförbundet.

Detta för att facket ska kunna kontrollera att företagen följer avtalet.

– Bara i Stockholm har vi 120 företag som inte har rapporterat in de nya lönerna till oss, säger Claes Thim.

Årets löneförhöjning är enligt avtalet 3,1 procent. Det är vad som ligger i den så kallade lönepotten, som sedan kan förhandlas lokalt, mellan arbetsgivare och företagsklubb.

De lokala förhandlingarna skulle varit klara senast under sommaren, och därmed ska alla nya löner ha betalats ut, retroaktivt från maj.

Den enskilde är garanterad 1,5 procents lönehöjning.

Om du får lägre än 3,1 procent

– Om du får lägre än 3,1 procent så rekommenderar vi att du begär skriftligt vad du ska göra för att få upp lönen, och hur du ska lära dig det som i så fall krävs. Därefter bör du ha ett avstämningsmöte med arbetsgivaren där ni går igenom om du nu uppfyller kriterierna. Det får inte förekomma godtycklighet i lönesättningen, förklarar Claes Thim.

Under den senaste tiden har Claes Thim och hans kollegor ringt runt till medlemmar för att höra om de har fått den löneförhöjning de ska ha, och sedan till arbetsgivarna för eventuell korrigering och inrapportering av de nya lönerna till facket.

– Det är tacksamt att få ringa runt till medlemmar om sånt här. ”Tack som fan”, fick jag höra från en medlem. ”Men det ingår ju i din medlemsavgift att vi ska bevaka det här,” svarade jag.