Under onsdag och torsdag hölls den årliga Elmässan i Kista. Detta år hade bilföretaget Tesla en monterplats, en plats väldigt nära Elektrikerförbundets monter.

I Elektrikernas monter affischerade facket till stöd för IF Metall i konflikten mot Tesla och kampen för ett kollektivavtal på företaget.

Det här föll inte i god jord hos Tesla, som vände sig till mässarrangören om att Elektrikerna skulle plocka ner affischeringen.

Skylt på svenska som beskriver en blockad av Elektrikerna till stöd för IF Metall mot Tesla, med en person i Tesla-tröja som står bredvid.
Elektrikernas monter och Teslas monter bredvid.

”Vi backar inte”

Mässarrangören återkom flera gånger till Elektrikernas monter med kravet, utan att facket tog bort sin affischering.

– Vi backar inte, låt dem kasta ut oss, sade biträdande förhandlingschef Tomas Jansson.

Enligt Tomas Jansson sade mässarrangören därefter att de nu kommer att ”utvärdera samarbetet” med förbundet samt att ”vi får se vilka konsekvenser detta får”.

Mässarrangören svarar

Elektrikern har kontaktat Easyfairs, som arrangerar Elmässan för en kommentar om det inträffade och på hur de ser på ett framtida samarbete med Elektrikerförbundet. Sofie Dagnelid, pressansvarig, svarar enligt följande:

Easyfairs är en opartisk arrangör som erbjuder mötesplatser för branscher vi verkar inom.
Vår roll är att tillhandahålla en neutral plattform.

Vi tar inte ställning till eller ansvar för specifika budskap som framförs av enskilda utställare under våra evenemang. Vi uppmuntrar alla utställare att agera utifrån en sund, respektfull och konstruktiv anda, i linje med våra riktlinjer för deltagande.

Arbetet med 2025 års elmässa har påbörjats och i det arbetet går vi igenom alla våra samarbeten för att titta på hur vi kan utveckla mötesplatsen. Vi ser positivt på ett fortsatt samarbete med Svenska Elektrikerförbundet. Samarbetet med Svenska Elektrikerförbundet är viktigt, precis som alla samarbeten med aktörer som verkar för el- och belysningsbranschen.

En silverfärgad, kantig eldriven lastbil visa inomhus omgiven av avspärrningar. Personer står i bakgrunden och tittar på lastbilen.
Tesla visade upp sin Cybertruck på mässan.