Det var när Elektrikerförbundets tidigare vice ordförande, Louise Olsson, valdes till vice ordförande i LO som det stod klart att ett fyllnadsval i Elektrikerförbundet måste ske.

Totalt nominerades nio medlemmar, varav sju accepterade nomineringen och därmed kandiderade till uppdraget.

Därefter har valberedningen intervjuat de sju kandidaterna och sedan landat i vilken person de tycker passar bäst för uppdraget: Per-Ola Nilsson, ombudsman för Elektrikerförbundet i Skåne och även ordförande för LO-facken i Skåne.

”Inga tvivel att Per-Ola är rätt person”

”Vi anser att det inte råder några tvivel att han är rätt person för uppdraget och uppfyller de kriterier vi särskilt pekat ut. Per-Ola har ett stort och brett nätverk och gedigen erfarenhet av ledarskap på olika nivåer i och utanför organisationen”, skriver valberedningen i sitt förordnade.

Med bakgrund av att valberedningen nu förordar Per-Ola Nilsson har två kandidater, Petter Johansson och Daniel Lundin, valt att avsäga sig sin kandidatur och är därmed ej längre valbara.

Valet sker 24 september

Valet kommer att äga rum den 24 september på Qality Hotell Globe i Stockholm, och de som slutligen har avgörandet i sin hand är 56 ombud från Elektrikerförbundets 13 avdelningar plus förbundsstyrelsens nio ledamöter, plus förbundsledningen som för tillfället består av två personer (förbundsordförande Urban Pettersson och förhandlingschef Mikael Pettersson).

Totalt 67 röstberättigade.

Valberedningens hela förordnande:

”Efter att vakansen uppstod i ledningen för posten som vice ordförande var det dags att starta den demokratiska processen att hitta en värdig ersättare. Förbundsstyrelsen utlyste i juni ett CR den 24 september, vilket inneburit en förhållandevis kort och intensiv valprocess för hela organisationen. Valberedningen har arbetet enligt den framtagna uppförandekoden, ”Code of Conduct. Schysst – öppen – ärlig.”

Valberedningen startade nomineringsprocessen innan semestern. En förbundsinformation gick ut med vilka kvalifikationer vi särskilt sökte hos den nominerade, för att den som väljs till vice ordförande ska ha förutsättningarna att lyckas i sitt uppdrag.

Valberedningen var tydlig med att en nominering är en nominering. Alla får nominera och alla får tacka ja till att bli nominerad. Hänsyn till hur många nomineringar som kommit in för varje individ har inte varit en del av bedömningen i valberedningens förordande – vi ska hitta rätt person för uppdraget. Hela 9 personer har nominerats och 7 accepterade att gå vidare som kandidat. Ett brett urval av individer som visar att de vill göra mer för Elektrikerförbundet har givit oss i valberedningen goda förutsättningar att hitta rätt person.

Efter nomineringsstoppet har valberedningen intervjuat kandidaterna och de har alla presenterats i Tidningen Elektrikern på ett likvärdigt och rättvist sätt. Vi i valberedningen har sedan spenderat många dagar och kvällar för att analysera svaren och på djupet värdera varje enskild nominerad. Vi har tittat på de nominerades utveckling fram till idag, deras kvalitéer och hur de kan förväntas utvecklas framåt. Vi har även fokuserat på vilka råd vi kan ge varje enskild nominerad för att säkra deras potential för organisationen i framtiden.

Vi i valberedningen har hela tiden haft konstruktiva diskussioner och vi alla delar känslan att vi ser samma sak i varje individ vi diskuterat. Vi kan därför, med glädje, gå fram som en helt och hållet enad valberedning med vårt förordande.

Den som vi tillsammans enhälligt förordar till Vice Förbundsordförande för Elektrikerförbundet är Per-Ola Nilsson. Vi anser att det inte råder några tvivel att han är rätt person för uppdraget och uppfyller de kriterier vi särskilt pekat ut. Per-Ola har ett stort och brett nätverk och gedigen erfarenhet av ledarskap på olika nivåer i och utanför organisationen.

Anmärkning: Vid dagens publikation så har Petter Johansson och Daniel Lundin valt att avsäga sig sin kandidatur och är därmed ej längre valbara.”