Varför bör du bli Elektrikerförbundets vice ordförande?
– I en kommande tremannaledning där två inom en ganska kort tid kommer att gå i pension så tror jag att gedigen erfarenhet är viktigt. Med 23 års facklig erfarenhet, varav tio år på central nivå har jag skaffat erfarenheter och förmågor som skulle komma till stor nytta. Redan i dag ersätter jag Louise i många forum, så jag skulle komma in i arbetsuppgifterna snabbt.

Vilken är din starkaste sida?
– Mitt driv och mitt engagemang, min förmåga att peppa och stödja. Jag har en förmåga att prova nya vägar och få stora nationella uppgörelser i hamn, som i förhandlingarna med Svea solar och Sesol.

Och den svagaste?
– Eftersom jag jobbar så snabbt och effektivt måste jag ge andra den tid de behöver, för annars kan det uppfattas som att jag rundar eller kör över andra personer.

Vill bli mer medlemsnära

Vilken fråga är viktigast för dig och Elektrikerförbundet att driva?
– Att klara förbundets mål om 70 procents organisationsgrad till 2026.

Hur kommer medlemmarna att märka att just du är förbundets vice ordförande?
– Jag vill att det ska märkas genom att vi blir än mer medlemsnära och stöttande samt en naturlig del av våra medlemmars vardag. Att vi blir en ännu tydligare röst i samhällsdebatten och eftertraktad aktör i branschen. Samt när det i framtiden ska väljas personer till viktiga poster inte bara finns en grupp medelålders vita män att välja på. Vi behöver en större mångfald.

Hur vill du jobba för att öka medlemsantalet? 
– Grunden är att få vår personal och våra förtroendevalda att känna sig viktiga och oumbärliga. Vi måste organisera, inte bara rekrytera. Då menar jag utbilda, aktivera och stötta medlemmar att bli en del av och ta plats i förbundet. Annars kommer de inte att stanna kvar, och framför allt inte värva sina arbetskamrater. Vi måste organisera de nyanställda, och just nu har vi en möjlighet att bredda oss, genom energiomställningen.

Petter Johansson

Ålder: Snart 46.

Bor: Huddinge.

Nuvarande uppdrag: Förbundsombudsman med ansvar för Kraftverksavtalet. Arbetar med tvärfackliga organiseringsfrågor och facklig/politiska frågor.

Blev medlem i Elektrikerna: 1996, då var jag 18 år.

Då blev jag aktiv i förbundet: 2001 när jag var 23 år. Valdes till klubbordförande på ett företag med 150 anställda.

Läs om de andra kandidaterna 👇