Varför bör du bli Elektrikerförbundets vice ordförande?
– Jag har en bred bakgrund. Jag har jobbat såväl på en liten firma utan avtal som på mellanstora elfirmor med dålig organisationsgrad och på firmor där det varit full organisationsgrad, samt på stora koncernföretag. Så jag tror att jag har möjlighet att sätta mig in i medlemmarnas vardag på ett bra sätt. Jag har även varit förtroendevald på flera olika firmor och på avdelningsnivå. Jag har en bred bas att stå på.

Vilken är din starkaste sida?
– Jag är nog ganska bra på att sätta laget före jaget, och det tror jag är något som är viktigt på en position som vice ordförande för ett fackförbund.

Och den svagaste?
– Ja, det är nog att jag inte har Facebook, haha. Jag försöker lägga min tid på att vara ute bland medlemmarna istället för att vara på nätet, men finns det behov av Facebook som vice ordförande så får jag väl skaffa mig det.

Organisationsgranden viktigast

Vilken fråga är viktigast för dig och Elektrikerförbundet att driva?
– Organisationsgraden, det är den avhängiga frågan.

Hur kommer medlemmarna att märka att just du är förbundets vice ordförande?
– Det är ju ett lagarbete, facklig verksamhet är inte avhängigt en person. Men jag hoppas att det kommer att märkas genom att vi når våra mål.

Hur vill du jobba för att öka medlemsantalet? 
– För det första måste vi låta det påbörjade arbetet fortgå, få lite lugn och ro, och få den nya organisationen att fungera ordentligt överallt. Samtidigt får vi inte vara rädda för att prova nya sätt, och vi kanske inte behöver göra exakt lika överallt. Jag tror också att det är viktigt att avdelningarna får vara med och påverka vad de vill göra för att öka organisationsgraden. Vi skulle även behöva se hur vi kan göra skillnad på att vara medlem och inte, men samtidigt kan vi inte göra det dyrare för arbetsgivaren att anställa organiserade.   

David Fernhed

Ålder: 40

Bor: Vimmerby

Nuvarande uppdrag: lokalombudsman i Kalmar län, presidiet i CR, sitter i den eltekniska valideringsnämnden där vi validerar elektriker som kommer från andra länder, ledamot i ECY-nämnden och i redaktionsrådet.

Blev medlem i Elektrikerna: började arbeta som elektriker 2003, blev medlem direkt.

Då blev jag aktiv i förbundet: ett par år senare, då jag blev aktiv i Unga elektriker.

Läs om de andra kandidaterna 👇