Varför bör du bli Elektrikerförbundets vice ordförande?
– Jag tror att jag är rätt person. Jag har bra ledaregenskaper och bra samarbetsförmåga. Jag tror jag är ett bra komplement till den ledning som redan finns.

Vilken är din starkaste sida?
– Mina ledaregenskaper. Jag är duktig på att organisera och bemöta människor.

Och den svagaste?
– Alla människor har svaga sidor. För mig gällande den här posten skulle jag säga att det främst handlar om arbetsområden, som ackordet. Jag kan såklart grunderna, och har gått mycket på ackord, men jag har aldrig varit ansvarig för ett ackordsjobb. Andra är bättre på ackord än mig.

Organisationsgraden måste öka

Vilken fråga är viktigast för dig och Elektrikerförbundet att driva?
– Det är svårt att säga något annat än att vi måste öka vår organisationsgrad. Det är lite av en ödesfråga för oss. Men man kan nå dit på olika sätt. Och jag hoppas att jag kan bidra med att hitta nya och annorlunda sätt att nå dit.

Hur kommer medlemmarna att märka att just du är förbundets vice ordförande?
– Jag hoppas att jag kan bidra med en något större transparens så att vi blir ännu mer synliga som förbundsledning. Jag tror det skulle behövas mer synlighet och öppenhet. Att ledningen är mer ute i verksamheten och har en tätare kontakt med avdelningar och lokalombudsmän.

Hur vill du jobba för att öka medlemsantalet? 
– Mycket handlar om att få alla delar av vårt förbund att arbeta mot målet på bästa sätt. Det som jag ibland blir lite frustrerad över är att jag hör att förtroendevalda och lokalombudsmän behöver stöttning och hjälp samtidigt som alla har arbetsuppgifter som också måste göras. Vi måste stötta och hjälpa varandra bättre över gränserna än vad vi gör i dag. Vi behöver analysera hur våra respektive utmaningar ser ut och hur vi kan vi stötta varandra. Grunden till vårt utåtriktade arbete är att vi har förtroendevalda som kan ta på sig ett sådant uppdrag. Så vi behöver hitta och få igång de förtroendevalda.

Daniel Lundin

Ålder: Fyller 50 i december.

Bor: Åkersberga.

Nuvarande uppdrag: Lokalombudsman i region Mitt, utgår från Stockholm.

Blev medlem i Elektrikerna: Klar elektriker 2003, blev medlem samma år.

Då blev jag aktiv i förbundet: Ganska omgående, det kanske tog något år. Första uppdraget var som skyddsombud.

Läs om de andra kandidaterna 👇