Varför bör du bli Elektrikerförbundets vice ordförande?
– Det är andra som har nominerat mig och tycker att jag gör ett bra jobb i det jag gör i dag. Jag tror att det beror på att jag har väldigt högt engagemang i det jag gör. Jag vill vara med och utveckla förbundet både som organisation och med de utmaningar vi har.

Vilken är din starkaste sida?
– Det är nog att jag är väldigt engagerad. Jag går in med full fart för det jag gör. Jag är en problemlösare som är van att hålla många bollar i luften och hitta nya sätt att lösa problem. Men jag tar inte på mig mer än vad jag klarar av, jag vill inte bara vara ett namn på ett papper.

Och den svagaste?
– Då jag har så starkt engagemang och vill köra på så kanske jag har lite lätt för att bli fokusblind. Jag vill göra ett jättebra jobb på uppgift a, och kanske inte lägger lika mycket jobb på uppgift b. Även om jag gör båda uppgifterna.

Måste se över organisationen

Vilken fråga är viktigast för dig och Elektrikerförbundet att driva?
– I förbundet har vi satt upp mål i många frågor, som att svenska avtal ska gälla i Sverige och så vidare, och de målen behöver vi arbeta för att nå. Ledningen har att göra det som kongress och förbundsstyrelsen säger. Det är svårt att ha en egen agenda.

Hur kommer medlemmarna att märka att just du är förbundets vice ordförande?
– Jag tror att jag med mitt engagemang och problemlösartänk kan hjälpa till att vi kan uppnå de mål vi satt, kanske på nya sätt. Jag tror vi hela tiden måste se över vår organisation så vi är ett förbund som medlemmar vill vara medlemmar i. Men det är ett lagarbete, ingen one man-show.

Hur vill du jobba för att öka medlemsantalet? 
– Att ställa frågan om medlemskap är den grundläggande punkten. Att ge utbildning och information så att våra förtroendevalda är bekväma att ställa frågan är en annan. Att organisera klubbar på företagen är en tredje. Men det krävs ett stort lagarbete i hela förbundet. En fotbollsklubb är inte en person, utan det är laget. Alla måste hjälpas åt.

Daniel Lundblad

Ålder: 48.

Bor: Alingsås.

Nuvarande uppdrag: Ordförande för avdelning 10, regionalt skyddsombud, förbundsstyrelseledamot.

Blev medlem i Elektrikerna: År 2000. Var medlem i Seko tidigare, som elektriker inom järnvägen.

Då blev jag aktiv i förbundet: Omkring 2003, först som skyddsombud.

Läs om de andra kandidaterna 👇