Jag följer svensk fotboll och brukar lyssna på diverse poddar om de allsvenska fotbollslagen.

I Sverige har vi något som de aktiva supportrarna slår sig väldigt hårt på bröstet för: nämligen 51-procentsregeln.

Den regeln innebär att fotbollsklubbarna till majoriteten är ägd utav idrottsföreningen.

Skulle Elon Musk vilja köpa till exempel Djurgården så kan han bara göra det till 49 procent. Han får en plats i styrelsen men ingen majoritet.

AIK hade i årets premiärtifo en avbild på hur vi i Sverige barrikaderar oss mot diverse oljeshejker och FIFA som kommer med sina ensamrätter. Det var riktigt läckert.

Ett fotbollsstadion fullt med fans som håller upp en stor och detaljerad banderoll.
AIK:s tifo under 2024 års allsvenska premiär på Nationalarenan mot Västerås.

”Här är det vi som bestämmer”

I år har det varit fokus på införandet av domarhjälpmedlet ”VAR” i Allsvenskan. Uppmaningen från supportrar och publik var följande: NEJ.

I Sveriges största podd om Allsvenskan så uppmanades alla som är medlemmar i en fotbollsförening att gå på vederbörande lags årsmöte och delta i omröstningen om VAR.

Pampen (i detta fall Fredrik Reinfeldt) skulle minsann få ett tydligt besked om att fotbollsklubbarna inte vill se VAR i Allsvenskan, och budskapet gick fram.

Den 25 april kunde man i Ekot höra honom backa i frågan. I diverse poddar och på forum kunde man höra och läsa saker som ”Fina föreningsdemokratin, här är det vi som bestämmer”. Great success!

Rätten att påverka

Vad har då detta med Elektrikerförbundet att göra? Jo, vi kan dra en direkt parallell till vårt arbetsrättsliga system med lagar som till exempel MBL, rätten att vara med och påverka.

Men intressant nog är att ett sådant engagemang som hos den breda massan finns för fotbollsföreningen klingar av vad gäller att få vara med och påverka på arbetet. På jobbet inställer man sig bara och betar av timmarna.

När vi på förbundet har UVA-möten** och försöker få våra medlemmar att engagera sig fackligt och bilda klubb på sitt företag, så skruvas det ofta på sig, man tycker att det känns obehagligt.

Skulle Tesla teckna kollektivavtal skulle det innebära att facket får en plats i bolagsstyrelsen.

På plattformen X skrivs det ofta att det vore ju absurt och därför kan inte Tesla teckna ett kollektivavtal. Tesla kan i detta fall jämföras med SVFF, Svenska Fotbollsförbundet, som helst hade sluppit folkets inverkan.

Strejbrytare handlar i kioskerna

Hammarby och Djurgårdens supportergrupperingar har sedan en månad tillbaka gått ihop i en gemensam bojkott av kioskerna på Tele 2arena då priserna anses vara alldeles för höga.

Gästande lag på arenan stämmer upp i bojkotten.

Men inte ens där är man befriade från ”strejkbrytare”. På kortsidorna där de mest aktiva håller till är det tomt i kioskerna, men en och annan på långsidorna går och köper den där korven och popcornen i alla fall, till de aktivas stora frustration.

Samtidigt så flyger Tesla in utländska strejkbrytare, till fackets stora frustration.

Parallellerna är där, viljan att vara med och påverka finns där ute, vilket jag tycker är fint och är något vi ska ta med oss när vi pratar medlemsantal och kommande avtalsrörelse.

Vik er inte, upp på barrikaderna och avsätt Reinfeldt vid varje givet tillfälle!    


*Video Assistant Referee. Domaren tar hjälp av videokameror för beslut vid vissa situationer på planen.

**Enligt Utvecklingsavtalet (UVA) har alla medlemmar rätt att få fem timmars facklig information på betald tid.