Så kontrollerar du att du fått rätt pension – arbetsgivare missar att betala in rätt avgifter
Elektrikerna har förhandlat fram extra avsättning till tjänstepensionen för sina medlemmar. Men många arbetsgivare missar, medvetet eller omedvetet, att betala in rätta avgifter för sina anställda.
Så här gör du för att se att du har fått den pensionsavsättning du har rätt till:
- Gå in på Fora.se
- Logga in på ”Mina sidor”
- Klicka på ”Inrapporterad lön/premie”
- Här finns uppgifter för den lön och pensionspremier som din arbetsgivare inrapporterat till Fora
- För varje år ska det finnas två rader (minst) för varje arbetsgivare. Dels den LO-gemensamma 4,5 procenten, dels den extra pensionsavsättningen i Elektrikernas avtal, som är olika för olika avtal.
- För att se totalen av alla dina pensionsavsättningar kan du logga in på minpension.se
Elektrikernas granskning: Över nio miljoner i missade pensioner
2019 inledde Elektrikerförbundet ett projekt för att säkerställa att medlemmarna fått rätt inbetalade pensionspremier.
Efter två års granskning hade löner på över 840 miljoner kronor hittats som inte registrerats rätt. Det ledde till att Elektrikerna såg till att pensionsinbetalningar på omkring nio miljoner kronor betalades in till medlemmarnas pensionskonton.
Förbundets försäkringsansvarige, Michael Benthin, var ansvarig för projektet. Han reste runt och träffade ett 60-tal företag och deras anställda och pratade om pensioner.
Under träffarna visade han hur medlemmarna kunde kontrollera att de fått de inbetalningar de hade rätt till, genom att logga in på Fora och se att rätt antal rader med korrekta inbetalningar fanns.
Pensionspremier varje månad
Facket har länge drivit frågan att pensionspremierna ska betalas varje månad, i stället för som tidigare en gång per år.
Anledningen är att då sprids risken för medlemmarna, eftersom pensionspremierna sätts in på fondkonton.
– Vi har arbetat för att förändra detta i många år, vi kom överens om detta med Svenskt Näringsliv för ett tag sedan, men det har tagit tid, för Fora har varit tvungna att bygga om sitt system, säger Michael Benthin.
Månadsinbetalningarna är också säkrare för medlemmarna. Särskilt i skakiga tider som de vi befinner oss i nu.
Den LO-gemensamma tjänstepensionsavsättningen på 4,5 procent är försäkrad, men inte Elektrikerförbundets extra pensionsavsättningar.
När tjänstepensionspremierna endast betalades in en gång per år riskerade medlemmar att förlora den extra pensionsavsättningen om företaget försattes i konkurs.
”Välj låg förvaltningsavgift”
Du väljer själv vilken fondförvaltare som ska förvalta dina pensionspengar. Om du inte gör något val hamnar pengarna i AMF:s traditionella pensionsförsäkring.
– Tänk på att välja en fondförvaltare som har låg förvaltningsavgift, tipsar Michael Benthin och tillägger:
– Det är inte heller dumt att spara i en Sverigefond, för de investerar i svenska bolag, och då får elektriker jobb.
Fakta: Extrapensionen
Alla som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal får 4,5 procent av en lön upp till 47 625 kronor/månad i tjänstepension. På lön över 47 625 kronor sätts 30 procent av.
Utöver detta har Elektrikerna sedan 2004 förhandlat fram en extra pensionsavsättning för sina medlemmar på flera av förbundets kollektivavtal.
Pensionsavsättningen på 4,5 procent gäller från det att den anställde fyller 25 år. Elektrikernas extra procent gäller från första kronan från anställningsåret 2004.
Elektrikernas extrapension, från 1 maj 2024:
Installationsavtalet: 1,7 procent
Kraftverksavtalet: 1,9 procent
TKE-avtalet: 1,6 procent
Manpoweravtalet: 1,7 procent
Larm- och Säkerhetsteknikavtalet: 0,8 procent (från 1 juni)
Radio & TV-avtalet: 0,3 procent (från 1 juni)
Elektroskandia-avtalet: 1,475 procent (från 1 oktober)