Handintensivt arbete? Då ska du ha erbjudits en medicinsk kontroll
Har du ett jobb där du under stor del av dagen utför handintensivt arbete? I så fall ska du ha genomgått en medicinsk kontroll. Detta enligt Arbetsmiljöverkets nya regler.
I november 2019 beslutade Arbetsmiljöverket om omarbetade regler för medicinska kontroller i arbetslivet.
En nyhet var att reglerna nu inkluderar medicinsk kontroll vid handintensivt arbete, det vill säga ett arbete som innefattar handledsrörelser som är snabba, ihållande och som görs med kraft.
Det här gäller
Reglerna säger att senast 31 oktober 2021 skulle alla som sedan två år tillbaka arbetar handintensivt under en stor del av dagen, minst fyra timmar, ha genomgått en medicinsk kontroll. Därefter ska den medicinska kontrollen återkommande ske med högst tre års mellanrum.
Men om en arbetstagare fått nytillkomna besvär som kan relateras till handintensivt arbete ska arbetsgivaren redan inom en månad efter kännedomen erbjuda arbetstagaren en medicinsk kontroll.
Kravet på medicinsk kontroll gäller dock inte om en riskbedömning genomförts som visar att arbetet inte ger en ökad risk för belastningsbesvär.
Besvär kopplade till handintensivt arbete:
Handintensivt arbete kan påverka nerver, senor, leder och muskler i handled, armbåge, skuldra (axlar) eller nacke, och kan ge ihållande värk och domningar eller andra besvär.
Vardagliga rörelser som att hålla i en tallrik med mat, eller hälla upp en kopp kaffe, kan göra ont och bli ett problem.
En specifik diagnos som handintensivt arbete kan leda till är karpaltunnelsyndrom, som är ett hälsotillstånd där det blir för trångt i den smala gång för senor och nerver som finns i handleden.
Nerverna till handen och fingrarna kommer i kläm, och ger smärta och domningar.
Källa: Arbetsmiljöverket
Särskilt intensiva moment
När Byggföretagen i samband med regelförändringarna granskade handintensivt arbete i bygg- och anläggningsbranschen fann de särskilt två arbetsmoment som identifierades som handintensiva: handnajning med tång samt användning av handhållen hammare.
Byggföretagen konstaterade samtidigt att det inte är möjligt att göra en heltäckande bedömning av alla förekommande arbeten i branschen.
Därför rekommenderade de alla arbetsplatser att göra en screening av arbetsmoment som genomförs med händerna.
Relevanta frågor
Projektgruppen, som bestod av representanter från Peab, Skanska och Veidekke, ger förslag på vad som bör ingå i en sådan screening:
- Förekommer upprepade rörelser i handleden?
- Upplever personen det som jobbigt för hand och underarm?
- Används mycket kraft?
- Sker arbetet någon gång mer än fyra timmar av dagen? Korta avbrott så som att hämta material i närheten, gå upp och ner på bock och dylikt bör ingå i tiden.
Om frågorna besvaras med ja bör en kontakt med en ergonom inom exempelvis företagshälsovården upprättas.
Krav på den medicinska kontrollen:
Den som utför en medicinsk kontroll gällande handintensivt arbete ska vara legitimerad läkare, legitimerad fysioterapeut, legitimerad naprapat, eller legitimerad kiropraktor. Dessutom ska utföraren ha:
• goda kunskaper om vad arbetsmiljöarbete innebär,
• god kännedom om arbetstagarens exponering och arbetsförhållanden,
• klinisk kompetens för undersökning av rörelseorganen, och
• kompetens att bedöma om det handintensiva arbetet kan ge besvär i nacke, skuldra, arm eller hand.
Källa: Arbetsmiljöverket
Observera att i en tidigare version av artikeln uppgavs att sista dag för medicinsk kontroll för den som arbetat i handintensivt arbete i minst två år var den 31 oktober 2022. Det var felaktigt. Sista datum var 31 oktober 2021.