En glad ung man som håller i en bunt sladdar, han tittar igenom dom och in i kameran.

Mårten Svensson driver egen firma med en kompis. Trots nyanställning måste de ändå tacka nej till jobb.

Mårten Svensson, elektriker på El & Proptech i Gävle, vaknade av telefonen strax före fem på morgonen. En källare var översvämmad! Panik!

– Jag sa ”gå inte ner i den”. Det kan det bli strömförande och farligt. Jordfelsbrytare ska lösa ut, men man vet ju aldrig, berättar han.

Yrvaken förstod Mårten Svensson inte riktigt varför det var nödvändigt att ringa långt innan gryningen. Visst, det hade ju regnat en del men…

– Jag bor själv i hus, kollade i min källare och såg att den var torr och hoppade in i bilen för att åka till andra sidan stan.

Översvämningen

Sedan SMHI började sina mätningar på 1800-talet är det bara fem tillfällen som uppmätt högre nederbörd på ett dygn än de 161,6 millimeter som drabbade Gävle den 18 augusti. Det största problemet var dock att 101 av de millimetrarna kom på två timmar. Det är den i särklass största regnmängd som uppmäts i Sverige. Det tidigare rekordet, på ön Hanö i Blekinge, var 79,2 millimeter.

Vidden av katastrofen

Då först insåg han vidden av regnkatastrofen.

– Det var helt surrealistiskt att åka genom Gävle. Det forsade vatten överallt! Brunnslocken hade flyttat på sig. Det flöt saker på gatorna. Jag tog mig knappt fram med bilen, ja, på en del ställen var det ju stopp och bilar satt fast.

I huset han åkte till hade källaren nyligen renoverats med fint gästrum, biorum, vinkällare, gym. Han öppnade dörren till källartrappen och såg lådor, skåp, lösa foton komma flytande.

När vi går ner i källaren nu är vattnet borta och allt utrivet.

Mårten pekar på väggen.

– Hit upp var det vatten, 1,40 meter.

Bild på översvämmad källare. Vi ser bland annat träskåp, lådor och väldigt mycket vatten.
Så här såg det ut i en källare efter skyfallet. Ännu ett halvvår efter översvämningen arbetas det i undervåningar över hela Gävle.

Han konstaterar att alla kollegor pratar om översvämningen eftersom det fortfarande ett halvår efter den arbetas i var och varannan källare i Gävle.

– Alla företag har hur mycket som helst att göra! Alla företag söker nya servicetekniker! Jag ser firmanamn som jag aldrig sett förut på bilar i stan, eftersom det kallats in byggare, elektriker, rörmokare och så vidare från mer eller mindre hela landet, berättar han.

Jobbigt men ger erfarenhet

Själv startade han och kompisen Joakim Danbrink eget strax efter översvämningen.

– Fast inte på grund av den. Det är viktigt att betona. Vi hade planerat det i flera år och under ett par år läst in allmän behörighet på distans. När översvämningen kom jobbade vi kvar på vårt gamla jobb på Midroc men hade skickat in alla papper och sagt upp oss, nämner Mårten.

– Sedan översvämningen har vi jobbat heltid, och mer ändå, med detta. Och då har vi ändå varit tvungna att säga nej till jobb. Vi har anställt en till kille, Rasmus Wiklund, och har just nu ungefär trettio källare på gång.

Många drabbade går ju på knäna.

Mårten Svensson

Han ler lite och slår fast att det är jobbigt men ger dem mycket erfarenhet:

– Många säger att det blev en bra start för vårt företag, och det blev det ju på ett sätt, men samtidigt är det här inte kul för någon. Många drabbade går ju på knäna. Jag träffar människor som fortfarande ett halvår efter översvämningen inte ens fått sina källare utrivna ännu.

Mängden skador och logistiken mellan olika yrkesgrupper är de stora utmaningarna.

Elektrikern Mårten står och skruvar med ett eluttag, vid en vägg i en helt torr källare.
Mårten upplever att alla yrkesgrupper hjälps åt för att arbetet ska gå så smidigt som möjligt.

– Det kan vara svårt vanliga dagar när hantverkare ska gå omlott. Det här är något helt annat. Men jag upplever att alla yrkesgrupper verkligen hjälps åt för att det ska gå så smidigt som möjligt. Man inser att kontaktnät är viktigt, säger Mårten och fortsätter.

– Om något snabbt måste sågas bort, eller vad det kan vara, för att vi ska kunna göra vårt jobba kan jag ringa och säga ”hej, det är Mårten, skulle du kunna kapa…” Och givetvis åt andra hållet också, att en snickare eller målare ber oss fixa något direkt för att inte jobbet ska stå stilla.

Det känns som att alla jag träffar verkligen inser att det är en naturkatastrof.

Mårten Svensson

Han säger att kunderna har varit förstående.

– Det känns som att alla jag träffar verkligen inser att det är en naturkatastrof. Försäkringsmässigt är det en återmontering som vi ska göra, men kunden vill ofta passa på att göra något mer ”när en elektriker ändå är här”. Det gäller för oss att skilja återmonteringen, där försäkringen betalar, från det nya som kunden vill att vi ska göra.

Mårten vill givetvis hjälpa till med det också, om det är möjligt, och rent arbetsmässigt menar han att det inte är så svårt.

– Det mesta är rutinjobb för oss, det som skiljer är att det är så väldigt mycket av allt. Men jag tror att många får en tankeställare var elkontakter och elcentraler sitter i just en källare.

Han pekar på centralen i källaren vi besöker.

– Här, bara ett par centimeter under centralen, stannade vattnet. Det var nog tur i oturen.

Elsäkerhetsverket om översvämningar i källare

Så här skriver Elsäkerhetsverket angående översvämningar i källare:

Som ägare av ditt hus är du också innehavare av en elanläggning. Du har ett ansvar att se till att elen är säker för dig och andra. Om du inte vet exakt var du slår av huvudströmbrytaren i din bostad vid en översvämning ska du:

  1. Utrymma bostaden
  2. Spärra av
  3. Informera
  4. Larma 112

Tänk även på att även om du stängt av elen i ditt hem kan inkommande elkablar vara strömförande. Håll gärna koll på dina grannars fastigheter och larma om de inte går att nå.

”Många kunder hade panik”

På några timmar anmäldes 2 350 vattenskador bara till Länsförsäkringar Gävleborg när det SMHI kallar tusenårsregn föll den 18 augusti.

Det är lika många som på ett helt år annars.

Från golvbrunnar sprutade vatten upp. Från gatorna vällde vatten in. Källarna blev mörka när elen försvann.

– Många kunder hade panik. Och alla behöver hjälp. Helst direkt. Elektriker, snickare, slamsugare, rörmokare och andra har gjort ett fantastiskt bra arbete, säger skadechef Anders Sandström och projektledaren för översvämningsarbetet, Magnus Bergsten.

Två män i poserar framför ett fönster i vad som ser ut som ett kontor.
Projektledare Magnus Bergsten (längst fram) och skadechef Anders Sandström, på Länsförsäkringar Gävleborg.

Det händer en gång på tusen år

De förklarar att det handlade om jättestora skador:

– Det var inte en diskmaskin som läckt utan källare efter källare som stod i en meter vatten. På många platser avloppsvatten med allt vad det innebär. Det innebär att även om antalet skador på några timmar motsvarar ett år så motsvarar arbetsinsatsen långt, långt mer än ett år. När det kommer sådana regnmängder att det enligt SMHI statistiskt sett bara händer en gång på tusen år finns ju ingen manual.

Länsförsäkringar Gävleborg var det försäkringbolag som hade i särklass mest skador – och kontakter med hantverkare.

– Antalet kontakter mellan handläggare, byggare och kund kan vid översvämmade källare vara flera hundra bara i ett enda ärende. Att vi skalade upp från tio handläggare till 170 säger en del, säger Anders Sandström.

Mårten Svensson

Ålder: 29 år

Gör: Elektriker i Gävle i egna företaget El & Proptech som är ett av många som jobbar med att återställa byggnader i Gävle efter översvämningen i augusti 2021.

Mårten om…

  • varför han blev elektriker: ”Jag ville jobba inom bygg. Snickare lät roligt men det fanns större behov av elektriker. Så då blev det elprogrammet på Polhemsskolan i Gävle.”
  • Elektrikerförbundet: ”För mig är det en självklarhet att vara med i facket. Det är viktigt med det kollektiva. Betalar man är man med och bidrar.”
  • vad det bästa med yrket är: ”Servicejobbet när man åker runt, träffar nya människor, ser nya platser och får nya utmaningar.”
  • vad det sämsta med yrket är: ”Byta motorvärmarstolpar när det är -20 grader. Eller att krypa i krypgrunder mitt i vintern.”