VK26: ”Obehagligt med alla unga som inte är organiserade”
Vi begav oss till Jönköping för att träffa Mikael Gustafsson, Arne Forsberg och Roger Persson i VK26:s verkställande utskott. De beskriver 2020 som ett ”katastrofår”, och lyfter faran i att allt fler unga saknar kunskap om arbetsmarknadens villkor.
– Frågar du folk på stan så är det många som inte vet vad ett kollektivavtal är, säger Arne Forsberg.
VK26:s verkställande utskott består av gedigen erfarenhet och en del nytt blod.
Arne Forsberg, som under många år var VK-ledare gjorde 2018 en rockad med dåvarande VU-ledamoten Mikael Gustafsson som tog över posten som VK-ledare.
Nyast i utskottet är Roger Persson, han har nu suttit i verkställande utskottet i två år.
Vi befinner oss i Jönköping där tidningen möter VK26:s verkställande utskott i de lokaler de delar tillsammans med de övriga 6F-förbunden.
Mikael Gustafsson har sin bakgrund på Assemblin i närområdet. Under många år var han kontaktombud på arbetsplatsen. Någon klubb fanns inte till en början.
– Vi hade det så bra på mitt jobb, så vi tyckte inte att det behövdes, säger han.
Men efter en lönetvist mellan arbetsgivare och anställda där arbetsgivaren ville sänka lönerna för de anställda bildades ändå en klubb, Mikael Gustafsson valdes till klubbordförande.
Det var 2013 och startskottet för när Mikael Gustafsson började engagera sig allt mer fackligt. Han började med att hjälpa till med studier i verksamhetskretsen, ett par år senare valdes han in som VU-ledamot. Och nu är han alltså VK-ledare.
Arne Forsberg har sin bakgrund som serviceelektriker på Emil Lundgren. Han har varit engagerad i VK26 under många år.
– Det började i klubben och sedan blev det mer och mer, berättar han.
2013 valdes han in i förbundsstyrelsen och de fackliga uppdragen blev allt fler. När så Mikael Gustafsson kunde tänka sig att ta över en del av ansvaret var valet enkelt.
Nykomlingen i gänget är Roger Persson, serviceelektriker på Elajo. Han har varit engagerad i klubben på företaget under många år, bland annat som skyddsombud och försäkringsrådgivare.
Förra året valdes han som ledamot i VK26:s verkställande utskott.
– Man kan inte hålla på och gnälla över saker om man inte tar reda på vad det handlar om först. Nu har jag lärt mig hur det funkar, och jag tycker fortfarande att det är intressant, säger han.
Det känns obehagligt med alla unga som inte är organiserade, men det är väl en spegel av samhället som det ser ut i dag.
I verksamhetskretsen är arbetsplatserna ofta små.
– De allra flesta arbetar på företag med färre än fem anställda, berättar Arne Forsberg och tillägger att det innebär vissa utmaningar för verksamheten.
– Det gör det svårt för oss att träffa alla medlemmar. Det är enklare med större arbetsplatser.
De beskriver 2020 som ett ”katastrofår” för verksamheten.
– Alla utbildningar fick ställas in. När det äntligen kom igång i höstas, så kom ju andra vågen och vi fick ställa in igen, förklarar Mikael Gustafsson.
Läget detta år är i stort sett detsamma, men några medlemmar har gått de digitala utbildningar som finns.
Övrigt bland verksamheten detta år handlar bland annat om medlemsvärvning som Roger Persson och Sofie Johansson ska ta sig an.
Men även digitala skyddsronder som nu testas på prov.
De lyfter det faktum att klubbverksamheten till stor del hänger på enskilda personer. Slutar den som är drivande slutar ofta även klubben att vara aktiv.
– Ofta blir de som är engagerade i klubben arbetsledare. Företaget ser ett ämne i de här personerna, så då tappar vi dom, säger Arne Forsberg.
Han tillägger att de fortsatt jagar klubbarna för att få in resultaten från valen på årsmötena. Så inte de förtroendevalda ramlar ur systemen.
Ett annat problem har varit att många av medlemmarna inte har lämnat något telefonnummer eller mejladress, vilket gjorde det svårt att nå dem.
– Men idag har vi lyckats få in de flesta, säger Roger Persson och berättar att han under den senaste tiden har börjat ringa runt till medlemmarna för att höra om det är något de behöver hjälp med.
– Jag har ringt många som är fackligt organiserade, och alla uppskattar att man ringer. Problemet är att få tag i dem som inte är medlemmar, säger han och tillägger:
– Det känns obehagligt med alla unga som inte är organiserade, men det är väl en spegel av samhället som det ser ut i dag.
Arne Forsberg nickar och menar att det finns ett kunskapsglapp.
– Frågar du folk på stan så är det många som inte vet vad ett kollektivavtal är. Får de istället frågan om de tycker att arbetsgivaravgiften är för hög så svarar de ofta ja. De känner inte till att den största delen av arbetsgivaravgiften är den egna pensionen, och då borde man ju fråga om de vill att deras pension ska sänkas. Men det sker ju aldrig.
Även Mikael Gustafsson lyfter kunskapsbristen när det handlar om arbetsmarknadens villkor.
– Jag är född 30 år efter skotten i Ådalen. På min tid pratades det ju om den händelsen. I dag är det tyst. Inga unga har koll på det som hände då, säger Mikael Gustafsson.
– De utvärderingar vi har haft från El-intro handlar mycket om att det har varit för mycket historia, säger Arne Forsberg.
– Hade de fått lära sig om Ådalen och den svenska modellen i skolan så hade nog inte deltagarna tyckt att den här historieberättelsen är så jobbig, säger Mikael Gustafsson.
– Det krävs nutidsberättelser. De kan inte tänka sig att det kan bli dåligt igen, säger Roger Persson.
Arne Forsberg nickar och konstaterar:
– Det är dock väldigt svårt att förstå sin nutid om man inte kan sin historia.
Fakta: Vk26
Vk26 tillhör Region Syd och omfattar områdena Smålands län, Jönköpings län, Kalmar län, Kronobergs län och Öland.
- Antal medlemmar: 1 380 (2020-12-31)
- Antal klubbar: 25
- VK-ledare: Mikael Gustafsson
- VU-ledamöter: Arne Forsberg och Roger Persson