Patrics idé blev ny produkt: ”Otroligt att det inte funnits en lösning tidigare”
Hide-a-lite är först ut med magnetsökning till håltagning för downlights. Nya Spot Finder hjälper dig hitta ”pottorna”, och grundidén kom från elektrikern Patric Sjöberg.
– Jag tänkte att det borde finnas något så man blir dundersäker på att man är rätt när man borrar, säger han.
Patric Sjöberg, elektriker Eksjö Elteam, var trött på det klassiska problemet med downlights i glespanel; Att montera boxar, rör och tråd och rita in var de sitter för att månader senare när det är målat och klart försöka tyda en ritning inför håltagning. I bästa fall.
– Ibland har ritningar slarvats bort eller att man får tyda någon kollegas kråkfötter. Jag har själv satt boxar och sen borrat fel ändå, säger han.
Kanske sätter snickaren en skruv centralt i skivan som ”försvinner” när målaren ska rolla tak.
– Eller så är det snedtak och man vet inte om kollegan mätt längs gipsen eller ”rakt” ut från vägg. Så jag började ”finula” lite på detta, säger Patric Sjöberg.
Ibland har ritningar slarvats bort eller att man får tyda någon kollegas kråkfötter. Jag har själv satt boxar och sen borrat fel ändå.
Det blev en idé om en magnetlösning, men Patric kände att han inte hade ekonomiska muskler eller möjlighet att ta det vidare. Han kontaktade Hide-a-lites produktavdelning som nappade på grundtanken.
– Vi har alltid jobbat tätt med elektriker och haft fokus på att det ska funka lätt för dem att jobba med våra produkter, gärna med verktygslösa lösningar. Därför lyssnar vi gärna till dem och Patric födde idén som vi nu utvecklat, säger Alexander Ljungqvist, produktchef Hidealite.
Av tekniska och ekonomiska skäl funkade inte Patrics lösning att genomföra, men behovet var påtalat och idén född och etablerad.
Utvecklingsavdelningen hos Hide-a-lite har tagit det hela vidare och Patric har fått följa processen till och från. Efter ett par år och 3-4 prototyper är Spot Finder klar.
Den är anpassad för Hide-a-lites egna box för glespanel där du verktygslöst fäster en specialgjord magnetpelare på en eller flera av de fem förberedda platserna i boxen.
Avstånden är också förberedda för rätt hålavstånd för två spotar med dekorram. Designmässigt blir det allt vanligare med dubbla downlights, menar Alexander Ljungqvist.
– Ja, det har blivit vanligare och även att belysa vertikala ytor, gärna med ett par ställbara downlights bredvid varandra och belysa väggar för att framhäva rummet.
Kabeln kan rullas upp och fästas i spotfinder för att skyddas vid borrning och inte hänga ned och reta snickare. Inte heller ska den kunna fastna mellan gips och doskant.
Spot Finder hittas sedan med hjälp av en stark magnet. Väl på plats borrar du genom magneten likt snickarens hole-in-one för dosor. Vänd på magneten och känn plusminuseffekten innan du borrar så att du inte sätter magneten på en skruv.
– Det är kul att det blir ett resultat från en idé från golvet och att man själv har varit delaktig. Egentligen otroligt att det inte funnits en lösning tidigare, och jag är säker på att det finns många kollegor som sitter på bra ideér, säger Patric Sjöberg.