”I dessa tider av kris och oro ska vi enas”
"På en arbetsmarknad finns det köpare och säljare – inte givare och tagare. Vi skapar ett mervärde genom vår arbetskraft, och måste förstå att vi har lika mycket rätt att påverka fördelningen av mervärdet som den som driver förtaget", skriver Andras Molnar.
Medlemskapet i facket ökar på en bred front. Tjänstemannaförbund som Ledarna och Unionen mångdubblar sitt medlemsantal.
Det gör även många fackförbund som representeras av arbetare.
Efter många år av ständig medlemstapp har det vänt. Ja, nu tänker jag främst på alla arbetarfack under LO.
Minskningen av medlemmar har inte varit lika dramatisk hos tjänstemannaförbunden. Undrar varför. Vet de något som inte arbetarna vet? Värt att tänka över.
Det finns säkert många anledningar till varför man helt plötsligt tycker att det är viktigt att vara medlem i en lönekartell. Eller ser de sitt medlemskap som en försäkring?
Det finns säkert många anledningar till varför man helt plötsligt tycker att det är viktigt att vara medlem i en lönekartell.
Eller ser de sitt medlemskap som en försäkring?
Jo, det är tryggt att inte vara ensam och utanför när det blåser kallt.
Alla ska in i värmen, men när vi väl har samlat oss där inne måste vi se till att skapa något mer med vår kollektiva styrka än att bara gnugga händer, stampa fötter och värma oss.
När fackföreningarna bildades i Sverige handlade det inte bara om att vara försäkrad, utan även att förändra samhället i grunden.
Vi är en lönekartell, där vårt främsta vapen är vår kollektiva styrka.
Om vi kan lova varandra att aldrig någonsin under några omständigheter arbeta för lägre lön eller sämre villkor, om vi alla håller detta löfte, så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav.
Vi är en lönekartell, där vårt främsta vapen är vår kollektiva styrka.
Det är det som är det fackliga löftet.
Du har kanske inte tänkt på det, men på en arbetsmarknad finns det köpare och säljare. Inte givare och tagare.
Vi skapar ett mervärde genom vår arbetskraft. Genom kroppsarbete förvandlas en rulle EKK, ett paket klammer, strömbrytare och armatur till en elinstallation. Som är värt mer än råvaran, materialet.
Företaget säljer i sin tur installationen.
Av mervärdet betalas ut lön och återinvesteras, så företaget kan växa och det finns jobb att gå tillbaka till. Men företaget tar också sin del och stoppar i fickan.
Vi måste förstå att vi har lika mycket rätt att påverka den här fördelningen av mervärdet som den som driver förtaget. Och vår möjlighet att påverka är helt beroende av hur många vi är.
Som jag nämnde förut är det inte bara vi arbetare som organiserar oss – det gör även motparten, för att driva sina intressen.
Genom kroppsarbete förvandlas en rulle EKK, ett paket klammer, strömbrytare och armatur till en elinstallation. Som är värt mer än råvaran, materialet.
Om vi väljer att kliva åt sidan på grund av för få medlemmar eller okunskap om vår kollektiva styrka, slutar inte motparten att driva sina intressen.
Så har det alltid varit, så kommer det alltid vara.
Förutsättningarna för alla dem vars axlar vi står på idag har varit sämre. Bara det i sig betyder inte att vi har en lättare väg att gå, men jag är väldigt glad och tacksam över att du är med oss.
Vi behöver dig, vi behöver varandra och tillsammans behöver vi se till att inte bara nöja oss med bättre försäkringar och kollektivavtal.
I dessa tider av kris och oro ska vi enas.
Vi ska likt dem före oss förändra samhället i grunden.
Andras Molnar är ackordsansvarig och studieansvarig i Elektrikerförbundets VK9.