Tidigare har korttidspermitteringarna varit möjliga till max 60 procent, men det räckte inte, tyckte såväl LO som Svenskt Näringsliv.

En bild på ingången till Elektrikernas a-kassa, med en uppåtpekande pil monterat över.

Covid-19

Tusen nya med­lemmar i a-kass­an på en månad

Nyheter

Regeringen har nu till viss del gått parterna till mötes och utökar möjligheterna för korttidspermittering till 80 procent.

Den anställde arbetar alltså då endast 20 procent, men får ut 88 procent av den tidigare lönen, där arbetsgivaren står för där arbetsgivaren står för en liten del och staten för resten.

– Det är en uppväxling av krisåtgärder. Vi är fast beslutna att vidta åtgärder för att lindra de effekter vi ser på det svenska näringslivet, sa finansminister Magdalena Andersson (S) när förslaget presenterades.

En karta över Sverige, med citat från personerna i texten.

Covid-19

Landet runt: Per­mitt­ering­ar­na ökar snabbt

Reportage

I olika medier har det rapporterats om att personal har tvingats gå med på permittering på pappret, men i praktiken fått fortsätta jobba heltid – under hot om att annars bli uppsagda.

– Här vill jag vara väldigt tydlig. Den som fifflar med det här stödet, fifflar också med skattebetalarnas pengar. Varenda krona som vi investerar ska användas för att bekämpa krisen, sade finansmarknadsminister Per Bolund under samma pressträff.

Den utökade möjligheten att minska arbetstiden med 80 procent föreslås träda i kraft den 1 juni och kunna användas under maj, juni och juli 2020.

Tabell över textens innehåll
Kostnadsfördelning för arbetstidsminskningen. Källa: regeringen.se