Från högvakt till roddtävling – Karins sommar är välfylld
En vecka högvakt på slottet och två veckor kyrkbåtsrodd. Karin Wallin i Leksand vet vad hon ska göra på semestern.
Förra sommaren lagade hon mat åt räddningstjänsten och andra vid den stora branden i Trängslet i norra Dalarna.
Till vardags arbetar Karin som elektriker på Bravida i Borlänge. Sitter också som suppleant i klubbstyrelsen. Innan Bravida var det Nea i Leksand.
Sen 1995 har hon varit med i Lottorna och numera har hon också ett avtal som specialistsoldat med försvarsmakten. Det innebär att hon ska ställa upp som kock för 150-200 personer och har åtta dagars övning per år med 172 Insatskompaniet inom Hemvärnet.
– Jag hamnade i Lottorna av en slump. Var på Vattenfestivalen i Stockholm 1995 och blev inlockad i Lottornas tält. Jag blev lockad av det fysiska i Hemvärnet. Jag är också lockad av föreningslivet och göra nytta i samhället.
Under förra sommaren i juli härjade stora bränder i Mellansverige. En av de största var i Trängslet i norra Dalarna. Och där var Karin Wallin.
– Vi körde ut lunch och middag till räddningstjänstens personal och andra som hjälpte till.
I sommar innebär engagemanget i Hemvärnet att Karin också ska gå högvakt vid slottet under en vecka i juli.
Två av de andra veckorna efter midsommar blir det andra aktiviteter. Karin är med i besättningen i Siljansnäsaren 3. Det handlar om kyrkbåtsrodd och under två veckor tävlar kyrkbåtarna runt Siljan.
– Det är varannan dag på olika platser i Siljan. Den längsta sträckan är 2,6 kilometer.
Fotnot: Dalarnas hemvärn består av 800 personer. Tre kompanier inklusive en musikkår.
Kyrkbåtsrodd
För färden till kyrkan användes förr ofta kyrkbåtar. Redan tidigt uppstod sedvänjan att båtarna som hade samma väg hem från gudstjänsten rodde i kapp.
Även utmaningstävlingar utan samband till gudstjänstbesök förekom.
Sedan år 1936 anordnas årligen en speciell kapprodd mellan kyrkbåtar på Siljan. Stora Siljansrodden för kyrkbåtar arrangeras på olika platser kring sjön. 2001 började första etappen den 23 juni i Siljansnäs och avslutades i Nusnäs 8 juli.
Då hade kapproddarna även passerat Rättvik, Tällberg, Leksand, Mora, Sollerön och Orsa.
Källa: Wikipedia