Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet
I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.
– Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.
De senaste åren har besöken till Spelberoendes riksförbund ökat drastiskt.
– Det peakar enormt uppåt, besöksantalet på våra mottagningar har ökat 20 procent varje år. Fler söker hjälp. Det är bra, men samtidigt är det tragiskt att man inte reglerar spelandet mer, säger Henrik Armus, och tillägger:
– Det är alldeles för omfattande, i dag kan du spela 24/7. Det är inget annat som kan leda till beroende som är så lättillgängligt, som har sådan massiv marknadsföring.
LÄS ÄVEN: Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre
Vad vill du ge för råd till den som känner att den har problem med sitt spelande?
– Du ska söka hjälp. du är inte ensam. Det finns föreningar och stödgrupper runt om i landet. Och spelmissbruk är inskrivet i socialtjänstlagen så du ska få hjälp av din vårdcentral.
Henrik Armus nämner även att den som har problem med sitt spelande kan ta hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare, och man bör registrera sig på spelpaus.se. Även om systemet ännu inte fungerar helt felfritt.
Dessutom råder han den som är i ett spelmissbruk att lämna ifrån sig ekonomin till någon man litar på. Att låta partner, släkting eller vän att ta hand om den egna ekonomin under en tid.
Anders Håkansson är professor vid Lunds universitet. I höstas publicerade han och en kollega rapporten ”Gambling disorder, increased mortality, suicidality, and associated comorbidity: A longitudinal nationwide register study”.
Genom en registerstudie av drygt 2 000 svenskar visar Anders Håkansson och hans kollega att spelberoende har femton gånger högre självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt.
–Det är första gången vi kan visa att spelberoende leder till en ökad risk för självmord, säger Anders Håkansson.
LÄS ÄVEN:Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”
Enligt Anders Håkansson är det svenska spelmönstret speciellt. Sverige har en väl utbyggd bredbandsinfrastruktur vilket gör det enkelt att spela på nätet.
– Möjligen bidrar det i sin tur till att Sverige har en mycket hög andel onlinespel, och en väldigt hög andel reklam för onlinespel. Det är en svensk situation vi måste lösa, säger Anders Håkansson.
Just det svenska spelandet, med övervikt av nätkasino och snabb betting på sport, är enligt Anders Håkansson två av de absolut mest riskabla spelformerna.
– Jag gissar att väldigt snabba nätspel ligger bakom att personer som har problem får ännu större problem.
Samtidigt säger Anders Håkansson att nätspel ger spelbolagen en möjlighet att se spelarnas spelmönster. Det skulle gå att upptäcka om en spelare utvecklar ett spelmissbruk.
– Jag tycker att man bör ha tydligare regleringar hur bolaget ska agera när man ser att en spelare ökar sitt spelande, och spelar på ett mer riskabelt sätt. Men det kommersiella intresset står emot ansvaret att upptäcka de med spelproblem, det finns en konflikt. Därför måste man reglera detta.
Fakta
• Omkring 450 000 personer i Sverige har någon grad av spelproblem. Det är cirka sex procent av befolkningen i åldern 16-84 år.
• 4,2 procent (322 000 personer) har viss risk för spelproblem.
• 1,3 procent (103 000 personer) har förhöjd risk för spelproblem.
• 0,4 procent (31 000 personer) har ett spelmissbruk.
• Drygt 171 000 personer delar hushåll med någon som har ett problemspelande. 82 000 av dessa är barn.
Källa: Swelogs, Swedish longitudinal gambling study, 2015.
Spelpaus.se
Spelpaus.se är Spelinspektionens nationella självavstängningsregister. Där kan du välja att stänga av dig från spel och direktreklam från de bolag som omfattas av registrering under en viss tid eller tills vidare.
Till dig som har självmordstankar
Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp.
Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Självmordstankar är vanligt, och ingenting att skämmas över. Du kan känna dig ensam och utanför i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Du är inte ensam.
Vem ska jag prata med?
Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon i en telefon- eller chattjour. Där finns personer som är vana vid att lyssna och som kan ge råd och stöd i hur du kan komma vidare och börja må bättre. Du kan vara helt anonym när du ringer.
Du kan till exempel kontakta:
• Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.
• Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
• Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
• Jourhavande präst nås via 112.
• Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.