“Är företagarnas Rot-statistik trovärdig?”
KRÖNIKA
”Människor är positiva till avdraget. Det är otvivelaktigt. Men frågan som ingen ställt än är hur positiva de är i en jämförelse med andra statliga satsningar”, skriver Per Eklund.
Mycket av debatten runt Rot har en ideologisk grund. Vänsterpartierna är tveksamma till Rot och vänsterpartiernas väljare är emot Rot i högre grad. På högersidan är de borgerliga partierna mer för rot, likaså dess väljare.
Det handlar alltså om hur man vill använda statens pengar. Ska de gå till Rot, eller finns det bättre sätt att prioritera.
LÄS ÄVEN: Rot-avdrag: Argumenten för och emot
Från företagarhåll är man stora uppbackare av Rot-avdragen. Företagarna, Svenskt Näringsliv, Hantverkarnas riksorganisation och de andra arbetsgivarorganisationerna är kompakt för Rot.
Konstigt vore väl annars. Det är ju ett sätt för företag att enklare kunna göra jobb, när staten betalar en del av notan.
Från företagarhåll har man också varit rätt så duktig på att använda statistik för att argumentera för fortsatt högt avdrag. Problemen med näringslivets statistik är att den i väldigt liten del är verifierad.
Det finns i stort sett ingen forskning, men många enkäter bland företagare.
Andelen svartjobb är oerhört svårt att dokumentera och det finns i dag ingen som kan visa upp en välgrundad statistik.
LÄS ÄVEN: Rot-avdrag: Fördelningspolitik och svarta-vita jobb
När minskningen av Rot-avdragen blev beslutad, varnade organisationen Företagarna för en minskning i antalet anställda, utifrån en enkät. 4 av 10 skulle överväga att säga upp personal.
Det blev inte så. Antalet anställda i byggsektorn har ökat konstant ökat ända sen 2011.
Från vänsterhåll är man betydligt sämre på den faktabaserade debatten. Man lyfter ofta frågan om att det är en reform för de rika. De rika tjänar mer på det, men samtidigt så kanske det har större betydelse för den med mindre inkomst.
De rika skulle ha råd ändå, de mindre bemedlade kanske inte skulle anlita hantverkare. Danderydsbon har alltså mer pengar att renovera för. Och de gör troligen mindre själva.
Troligen har ändå den mindre bemedlade Malåbon mer nytta av tjänsten än Danderydaren. Troligen är det så också att den med mindre inkomster gör betydligt mer själv. Men Rot-bidraget är inte en jämställdhetsreform, det är en branschåtgärd.
LÄS ÄVEN: Rot-avdrag: Vad säger facken?
Människor är positiva till avdraget. Det är otvivelaktigt. Men frågan som ingen ställt än är hur positiva de är i en jämförelse med andra statliga satsningar.
Ni som har egna erfarenheter och åsikter av hur Rot-bidragen påverkat jobbet, hör gärna av er.