Jerry Kumlin i sin båt

Jerry Kumlin har ett speciellt jobb – han är nämligen skärgårdselektriker. Båten är ett av hans viktigaste verktyg när han vant rör sig mellan de olika öarna och jobben.

Det är 17 år sedan Jerry startade eget, innan dess var han anställd av en firma inne i stan.

– Jag sa till min dåvarande chef att jag testar och startar eget i tre år, och att jag kommer tillbaka om det inte funkar. Men jag kom aldrig tillbaka. Jag var 25 år. Jag kanske började några år för tidigt om man ska vara efterklok.

Hur menar du?

– Man kan inte så mycket vid den åldern. Det första året fick jag i uppdrag att göra all eldragning i en villa, ”shit, vad stort”, tänkte jag. Men nu har man ju hållit på ett tag. Elbranschen är bra på så sätt att man alltid har folk att fråga om man är osäker på någonting. Jag har aldrig mött någon avundsjuka, och man lär sig nytt hela tiden.

Jerry Kumlin arbetar

Pannlampan, det är elektrikerns bästa vän, menar Jerry Kumlin.

Ett guld hus vid vattnet. På husets skylt står det Mjölkö.

Mjölkö

I dag har Jerry Kumlin två anställda, större tänker han inte bli.

– Nej, jag vill vara ute och jobba. Jag älskar att träffa kunder, det är det roligaste som finns. Jag tänker inte låsa in mig på ett kontor. Så länge jag är hel i kroppen så kommer jag att fortsätta ute hos kunderna.

Jerry styr båten mot en av öarna utanför Isättraviken i Stockholms skärgård, Mjölkö. En ö med ett par hundra hus, i ett av dem, ett gult hus från 1950-talet, har Orrlunda el arbetat i sedan något år tillbaka.

Jerry och hans anställda har dragit el i det nya köket, badrummet, pannrummet och nu den nya elcentralen.

Många av husen på öarna är gamla, släktgårdar. Så även huset som Jerry Kumlin jobbar i för dagen. Det visar sig inte minst i eldragningarna. Jerry visar en dosa med enbart blå kablar.

– Det är vardag här ute, det är mycket hemmapul. Men när det här drogs så var det ju inte samma krav på eldragningar. Det handlar mycket om felsökning här ute, kanske 30 procent av tiden. Det är ofta gamla grejer, som går sönder.

Den största skillnaden Jerry ser mellan att jobba som elektriker ute i skärgården och att jobba inne i stan är planeringen.

Det gäller att ha med sig rätt grejer i båten, och det krävs en del av kroppen: det blir mycket bära, då det inte går att köra fram till husen.

Jerry Kumlin går på land med sina verktyg

Som skärgårdselektriker blir det mycket bärande. Det går inte att köra fram till husen på öarna.

Jerry Kumlin i sin båt

Jerry Kumlin säger att båten är verktyget. Den måste fungera. Vanligtvis kör han en båt från 1960-talet, men under sommarmånaderna använder han en nyare båt, så den äldre båten får vila lite.

– Skillnaden mot att jobba inne i stan är att det tar lite längre tid. Det krävs högre planering. Om man måste åka tillbaka och hämta något så drabbas ju kunden, säger Jerry Kumlin och fortsätter:

– Men det är skönt att vara utomhus och jobba. I morse spöregnade det i och för sig när jag satt i båten, men det torkar.

Jerry Kumlin är uppväxt i skärgården, så han känner till öarna. Numera bor han på Tynningö, en av öarna i Vaxholm. Han säger att det finns stort behov av elektriker här ute.

– Alla som jag känner som är elektriker eller rörmokare här ute har jobb.

Firman har jobb inne i stan också. Jobben ute i skärgården är säsongsbetonade. Vid jultid blir det lugnt, fram till isen går under våren. Under den tiden är det bra att även ha andra jobb, som inte ligger ute på öarna.

Jerry Kumlin säger att han aldrig har haft en annons ute, aldrig marknadsfört sig. Han har fått in jobb ändå.

Ett gult hus

Hemmanet på Mjölkö. Här har Orrlunda el varit med och renoverat sedan ett drygt år tillbaka.

– Ofta när man visar sig på öarna så kommer grannen till den kund man har för stunden och knackar en på axeln och vill också ha hjälp. Det ena leder till det andra.

Jerry kopplar det sista i elcentralen nere i källaren i det gula huset på Mjölkö. Allt är ordnat så att familjen som äger huset ska kunna fira midsommar med släkt och vänner på ön.

När Jerry Kumlin står i båthuset för att ta med oss tillbaka till fastlandet förklarar han varför han valt att arbeta som elektriker ute i skärgården:

– Livskvalitet. Det är vad det handlar om. Det är livskvalitet att jobba här ute.

Här nedan kan du titta på ett filmklipp från en dag på Jerry Kumlins jobb i skärgården.

Hus vid en strand
Stockholms skärgård.
  • Jerry Kumlin har ett speciellt jobb – han är nämligen skärgårdselektriker. Båten är ett av hans viktigaste verktyg när han vant rör sig mellan de olika öarna och jobben. Foto: Tomas Nyberg

  • Jerry Kumlin säger att båten är verktyget. Den måste fungera. Vanligtvis kör han en båt från 1960-talet, men under sommarmånaderna använder han en nyare båt, så den äldre båten får vila lite. Foto: Tomas Nyberg

  • Jerry Kumlin säger att båten är verktyget. Den måste fungera. Vanligtvis kör han en båt från 1960-talet, men under sommarmånaderna använder han en nyare båt, så den äldre båten får vila lite. Foto: Tomas Nyberg

  • I båthuset vid hemmanet på Mjölkö. Foto: Tomas Nyberg

  • Som skärgårdselektriker blir det mycket bärande. Det går inte att köra fram till husen på öarna. Foto: Tomas Nyberg

  • Pannlampan, det är elektrikerns bästa vän, menar Jerry Kumlin. Foto: Tomas Nyberg

  • Pannlampan, det är elektrikerns bästa vän, menar Jerry Kumlin. Foto: Tomas Nyberg

  • Hemmanet på Mjölkö. Här har Orrlunda el varit med och renoverat sedan ett drygt år tillbaka. Foto: Tomas Nyberg

  • Stockholms skärgård. Foto: Tomas Nyberg

  • Mjölkö. Foto: Tomas Nyberg

  • Jerry Kumlin, Orrlunda el. Foto: Tomas Nyberg

  • Pannlampan, det är elektrikerns bästa vän, menar Jerry Kumlin. Foto: Tomas Nyberg

  • Pannlampan, det är elektrikerns bästa vän, menar Jerry Kumlin. Foto: Tomas Nyberg

  • En ny, fungerande elcentral. Foto: Tomas Nyberg

  • Båtvana är fördelaktigt för den som arbetar som elektriker i skärgården. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg