• Bild: Pixabay (Personen på bilden har inget samband med texten)

Det fanns nästan inget för Frédéric Desnard att göra på jobbet, och till slut drabbades han av depression. Nu döms den franska arbetsgivaren att betala skadestånd, skriver Lag & Avtal.

Fransmannen Frédéric Desnard arbetade under fyra år med materialinköp och maskinreparationer på det börsnoterade parfymföretaget Interparfums. Han trivdes på jobbet, men när företaget förlorade en viktig kund försvann arbetsuppgifterna en efter en.

– Jag kunde arbeta tio minuter om dagen. Som mest 45 minuter. Jag gick till min chef och bad om arbete, men han skickade mig bara vidare, säger han till Lag & Avtal och fortsätter:

– Mina arbetsuppgifter handlade alltmer om att fixa privata ärenden åt mina chefer.

LÄS ÄVEN: Arbetsmiljö och olyckor – så tycker partierna

Det understimulerande arbetet ledde till att han förlorade självförtroendet och blev deprimerad. Detta i sin tur orsakade att han blev sjuk och drabbades av epileptiska anfall.

Han träffade en läkare som ställde diagnosen ”bore-out”– det vill säga att Frédéric Desnard led av att vara undersysselsatt.

Han blev sjukskriven, men efter sex månaders sjukfrånvaro valde arbetsgivaren att säga upp honom.

Företaget har en annan version av det inträffade. De menar att Frédéric Desnard inte utvecklades efter en vidareutbildning, och att han därefter tappade intresset för sitt jobb.

LÄS ÄVEN: Fejkkurser för ställningsbyggare – ett utbrett problem

Arbetsdomstolen i Paris valde dock att gå på den före detta anställdes linje. Interparfum dömdes därför att betala motsvarande 500 000 kronor till Frédéric Desnard för uteblivna inkomster, rättegångskostnader och skadestånd för trakasserier, undersysselsättning och oskälig uppsägning.

Företaget har valt att överklaga domen. Även Frédéric Desnard, som anser att hans hälsa är mer värd än så, har överklagat.

– Mitt enskilda fall är inte särskilt viktigt. Men jag hoppas att det leder till en debatt om det psykiska lidandet på arbetet. Vi måste prata om hur arbetslivet kommer att se ut om 30 år, när robotiseringen har gått ännu längre. Det är inte normalt att vissa arbetstagare rasar ihop av för mycket arbete. Och andra lider av att inte ha tillräckligt med jobb, säger Frédéric Desnard.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se