DEBATT: Skattefinansierad lönedumpning
DEBATT
”För att fortsätta på den inslagna vägen där arbetsvillkoren förbättras för alla som jobbar i Sverige, behöver vi en fortsatt Socialdemokratisk regering efter den nionde september”, skriver debattörerna.
Regeringens och Socialdemokraternas ändring av upphandlingsregler och skyldigheter för utländska företag som verkar i landet är en grundbult för att motverka lönedumpning och skattefusk.
Utländska företag som bedriver permanent verksamhet ska betala skatt här och fackförbunden har nu möjlighet att se till att anställda från utländska företag erhåller likvärdiga villkor som inhemsk arbetskraft.
LÄS ÄVEN: Beslutet: Lika lön för utländska arbetare
Den moderatledda regeringen införde ett förbud (Lex Laval) för svenska fackföreningar att se till att utländska företag levde upp till liknande löner och anställningsvillkor som svenska företag.
Exemplen är många på hur arbetskraft från framförallt östeuropeiska länder utnyttjas och anställs till slavkontrakt.
Fackförbunden inom framförallt byggbranschen har hjälpt åtskilliga individer från östeuropeiska länder med att få ut rätt lön och andra villkor.
Skatteverket måste följa upp företag som verkar i Sverige. Många företag försöker använda utstationeringsdirektivet på ett felaktigt sätt. Direktivet ger företag från andra länder möjlighet att bedriva kortare verksamhet i landet utan att betala skatt här, om de inte har ett fast driftställe.
Merparten av företag inom framförallt byggbranschen har i princip en permanent verksamhet här och ska därför betala skatt och sociala avgifter i Sverige. Skatteverket måste följa upp detta bättre, så att konkurrens sker på lika villkor.
LÄS ÄVEN: Lex Laval på väg bort
Det är även problematiskt med offentliga upphandlingar, där våra gemensamma skattepengar hamnar i företag som inte betalar någon skatt här i Sverige.
Offentlig byggverksamhet som finansieras av skatter bör utföras av företag som betalar skatt här, för att samhället skall få så stora mervärden som möjligt.
Den socialdemokratiska regeringen har stärkt villkoren för upphandlingar inom den offentliga sektorn. Kommuner, landsting och staten kan numera ställa krav på kollektivavtalsenliga villkor.
Denna regel trädde i kraft första juni 2017 och ger möjlighet att säkerställa att arbetsvillkor upprätthålls på en nivå som gäller för övriga svenska löntagare.
För att fortsätta på den inslagna vägen där arbetsvillkoren förbättras för alla som jobbar i Sverige, behöver vi en fortsatt Socialdemokratisk regering efter den nionde september.
Hans Andersson
Stefan Lyshed-Jakobsson
Bengt Thunholm
(Medlemmar i Elektrikerförbundet)